Eurotoire: Ευρωπαίοι μουσικοί συνδημιουργούν στην Κύπρο!

Φλωρεντία Γεννάρη Δημοσιεύθηκε 25.6.2021

Μουσικοί από διάφορες χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα Eurotoire, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Το Eurotoire είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα συνδημιουργίας και συμπαραγωγής για 20 αναδυόμενους μουσικούς από όλη την Ευρώπη, στόχος του οποίου είναι η συγκέντρωση συνθετών, παραγωγών και μουσικών για να γράψουν, να ηχογραφήσουν, να κυκλοφορήσουν και να προωθήσουν ένα συλλογικό άλμπουμ.

Καλλιτέχνες από Γερμανία, Σλοβακία, Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σκωτία, Εσθονία Δανία, Ελλάδα αλλά και Κύπρο συμμετείχαν στο πρώτο μέρος του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία στις αρχές Ιουνίου.

Τα άτομα που επιλέχθηκαν πέρασαν μέσα από μια διαδικασία επιλογής η οποία εξαρτήθηκε από διάφορους παράγοντες, όπως το προφίλ και γενικότερα η δουλειά τους. Είχαν ληφθεί συνολικά γύρω στις 100 αιτήσεις από όλη την Ευρώπη, έγιναν πολλές συνεντεύξεις, στη συνέχεια επικράτησαν 35 άτομα, μέχρι εν τέλει να γίνει η τελική επιλογή των είκοσι ατόμων.

Είκοσι άτομα, από διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικά μουσικά υπόβαθρα και κύκλους θα δημιουργήσουν ένα συλλογικό δίσκο που θα έχει επιρροές από όλους!









Το πρότζεκτ αποτελείται από 3 βασικά μέρη, όπου οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε 3 διαφορετικές περιπτώσεις στην Κύπρο, αλλά και κάποιες δραστηριότητες, που θα λάβουν χώρα διαδικτυακά κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος συναντήθηκε στην Λευκωσία, στα στούντιο των Λουβάνα Records, η ομάδα των συνθετών μαζί με τρεις παραγωγούς/ηχολήπτες. Τα άτομα χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες των τριών ή τεσσάρων, ώπου συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν και να ηχογραφήσουν μαζί δική τους μουσική. Την δημιουργία των κομματιών ακολούθησαν listening sessions όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τι ηχογραφήθηκε. Με το τέλος του πρώτου μέρους του προγράμματος, δημιουργήθηκαν συνολικά 14 κομμάτια.

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, το οποίο θα λάβει χώρα τέλη Ιουλίου στα Λεύκαρα, οι συμμετέχοντες θα μαζευτούν ξανά, συνοδευόμενοι αυτή τη φορά από εφτά ακόμα άτομα, τα οποία θα έχουν το ρόλο του μουσικού. Στα Λεύκαρα θα στηθεί ένα μίνι στούντιο όπου για οκτώ μέρες οι συμμετέχοντες θα ξαναβρεθούν για να δουλευτούν ξανά οι ιδέες και τα κομμάτια που δημιουργήθηκαν στο πρώτο μέρος του προγράμματος, μαζί με τους μουσικούς αυτή τη φορά.

Το τρίτο μέρος του προγράμματος θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, στο στούντιο στη Λευκωσία, όπου και θα γίνει η ηχογράφηση των τελικών κομματιών για τον δίσκο.









Ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος είναι η βιωσιμότητα στον χώρο της μουσικής (sustainability in music careers), καθώς είναι σημαντικό για τους μουσικούς να μην παράγουν απλά μουσική αλλά να μπορούν να ζήσουν από αυτήν. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν δύο διαλέξεις που αφορούσαν την δικτύωση (networking, Μιχάλης Καρακατσάνης) και τη διαχείριση (management, Henry Walton) ενώ θα πραγματοποιηθεί ακόμα μία με θέμα την ανάπτυξη επιχείρησης (business development, Άντρεα Σολομωνίδου).

Ακόμα ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος είναι το το κομμάτι της προώθησης. Ο δίσκος θα προωθηθεί συλλογικά, αλλά και ξεχωριστά από όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι θα βρουν τρόπους προώθησης και θα δημιουργήσουν ένα καλό πλάνο προώθησης για το δίσκο, με το οποίο θα φαίνεται και θα τονίζεται η ιδέα της συλλογικής τους δουλειάς. Το πλάνο αυτό θα είναι ωφέλιμο και για τον ίδιο το δίσκο αλλά και για την προσωπική καριέρα του κάθε συμμετέχοντα.









Είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι στους συμμετέχοντες δόθηκε μια κάμερα, την οποία χρησιμοποιούσαν όλοι με τη σειρά και με την οποία κατέγραψαν την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Στιγμές από την καθημερινότητα τους από τις μέρες που πέρασαν μαζί, εντός και εκτός του προγράμματος, το δέσιμο τους ως μια ομάδα που δουλεύει για ένα κοινό σκοπό, ένα δέσιμο που θα αποτυπωθεί και στον δίσκο που θα παραχθεί. Αυτό το μίνι "ντοκιμαντέρ" αναμένεται να παρουσιαστεί σε ένα networking event στην Ολλανδία αρχές της επόμενης χρονιας.











Οι είκοσι συμμετέχοντες είναι: Αλέξης Παντελίδης (Κύπρος), Αναστασία Δημητριάδου (Κύπρος), Άθος Χριστοφόρου (Κύπρος), Bernhard Hollinger (Γερμανία), Eva Sajanová (Σλοβακία), Jérôme Rotier (Γαλλία), Jolien Gebruers (Βέλγιο), Jonas Kaarnamets (Εσθονία), Josh Oudendijk (Ολλανδία), Judith Beckerdorf (Γερμανία), Jutta Daems (Βέλγιο), Kim Grant (Σκωτία), Laura Overbeeke (Ολλανδία), Μάριος Παναγή (Κύπρος), Maris Pihlap (Εσθονία), Νικόλας Τσαγκάρης (Κύπρος), Rikke Rusholt Jørgensen (Δανία), Στέφανος Αρέστη (Κύπρος), Tamara Van Esch (Ολλανδία) και Βασίλης Παπαδόπουλος (Ελλάδα).

Ο δίσκος αναμένεται να κυκλοφορήσει τέλος της χρονιάς ή αρχές της επόμενης, σε βινύλιο αλλά και σε ψηφιακή μορφή.

https://www.eurotoire.com/

(Κεντρική φωτογραφία: Eurotoire)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
11th Cyprus Jazz & World Music Showcase 2024 |Nama Dama & Chunky Funky Band στην Πάφο

11th Cyprus Jazz & World Music Showcase 2024 |Nama Dama & Chunky Funky Band στην Πάφο

11th Cyprus Jazz & World Music Showcase 2024 |Nama Dama & Chunky Funky Band στην Πάφο

Οι Beatles υποψήφιοι για Grammy για πρώτη φορά από το 1997

Οι Beatles υποψήφιοι για Grammy για πρώτη φορά από το 1997

Οι Beatles υποψήφιοι για Grammy για πρώτη φορά από το 1997