«Της Λάπηθου – Τρία Τραγούδια» στην Μουσική Ακαδημία ARTE

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.10.2022
Η νέα μουσική έκδοση του Φαίδρου Καβαλλάρη στις 2 Νοεμβρίου

Η νέα μουσική έκδοση του Φαίδρου Καβαλλάρη «ΤΗΣ ΛΑΠΗΘΟΥ – Τρία Τραγούδια» θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. στην Μουσική Ακαδημία ARTE στη Λευκωσία (Αναστασίου Λεβέντη 34-36, 1097).*

Πρόκειται για ένα τρίο, ένα έργο για τρία όργανα, φλάουτο/βιολί, βιολοντσέλο/μπάσο κλαρίνο και πιάνο που γράφτηκε το 1983 και έχει ήδη παρουσιαστεί σε συναυλίες.

Η σύνθεση αυτή στηρίζεται σε τρία από τα πρώτα νεανικά τραγούδια του συνθέτη τα οποία γράφτηκαν σταδιακά μεταξύ 1965 και 1973 και πρωτοπαρουσιάστηκαν στην πρώτη του συναυλία που έγινε στο Λονδίνο (1973).

Η μουσική αυτή έκδοση έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο εκδόσεων άλλων μουσικών έργων του συνθέτη (εκδόσεις ΣΕΙΣΤΡΟΝ).

Την παρουσίαση της έκδοσης θα κάμει ο Δρ Γιάννης Μυράλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μουσικής Εκπαίδευσης και Σαξοφώνου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στις απαγγελίες των αρχικών ποιημάτων ο ηθοποιός Νεόφυτος Νεοφύτου, ενώ τα τραγούδια που αποτέλεσαν την βάση για την σύνθεση αυτού του έργου θα εκτελέσει ο ίδιος ο συνθέτης με τη συνοδεία πιάνου.

Θα γίνει και εκτέλεση του έργου από τους εκλεκτούς μουσικούς Εύα Σταύρου στο φλάουτο, Χριστιάνα Θαλασσινού στο μπάσο κλαρίνο και Σμπύνεκ Μαρούσκα στο πιάνο.

Eίσοδος Eλεύθερη

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 99553174

* Η παρουσίαση αυτή αποτελεί και την πρώτη μιας σειράς μουσικών εκδηλώσεων και συναυλιών κάτω από τον γενικό τίτλο «Φαιδρός Καβαλλάρης – 50 Χρόνια Συναυλίες» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 51 χρόνων από την πρώτη μουσική παρουσία του συνθέτη στο κοινό (μουσική για την παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, στο Λονδίνο το 1973) και της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την πρώτη του συναυλία «Songs of Cyprus», στο Λονδίνο το 1973.

ΦΑΙΔΡΟΣ ΚΑΒΑΛΛΑΡΗΣ

Κύπριος μουσικός, συνθέτης, μουσικολόγος, δάσκαλος, μαέστρος και εκτελεστής δικών του έργων σε συναυλίες του, με πάνω από 50 χρόνια μουσικής παρουσίας και προσφοράς.

Γεννήθηκε στη Λάπηθο το 1950 και εκεί αναγιώθηκε. Ήταν μέλος της Φιλαρμονικής του Γυμνασίου Λαπήθου και αργότερα της Στρατιωτικής Μουσικής της Εθνικής Φρουράς παίζοντας κλαρίνο.

Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Λονδίνο αρχίζοντας παράλληλα σπουδές και μια μακρόχρονη εξερεύνηση της μουσικής σε πολλές χώρες και διαφορετικές ηπείρους. Κατέχει δίπλωμα σύνθεσης από τη Μουσική Σχολή Εκόλ Νορμάλ του Παρισιού (1992) και τον τίτλο του Διδάκτορα Μουσικών Τεχνών από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης (1997). Διεξήγαγε μουσική έρευνα σε Ινδία (1984-85), Κίνα (1987-90) και Ιαπωνία (1990-91 και 2010-11). Είναι έντονα επηρεασμένος από τις μουσικές παραδόσεις του τόπου του με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Αρχαίο Δράμα και την Αρχαία Ελληνική Μουσική.

Δίδαξε και έδωσε σχετικές διαλέξεις σε συμπόσια, σε πανεπιστήμια και μουσικές σχολές τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό: για τη μουσική της Κύπρου, τη σύγχρονη μουσική (για τους Γιάννη Χρήστου και Γιάννη Ξενάκη) και για τους πολιτισμούς της Ανατολής. Υπηρέτησε και ως καθηγητής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σαλβαντόρ της Βραζιλίας (2000-01) διδάσκοντας σύνθεση και σπουδές στην εθνομουσικολογία.

Αρχίζοντας από την εφηβική του ηλικία, ουσιαστικά αυτοδίδακτος, έχει μέχρι σήμερα συνθέσει έργα για φωνή (με προεξέχοντα τους κύκλους τραγουδιών σε ποίηση Κυπρίων ποιητών που αφορούν στο δράμα της Κύπρου του 1974), έργα για σόλο όργανα, για μικρά και μεγάλα οργανικά σύνολα (μερικά απ’ αυτά για παραδοσιακά κυπριακά, κινέζικα και ιαπωνικά όργανα), καθώς επίσης και μουσική για φιλμ, χορό και θέατρο. Ο κατάλογος έργων του, που γενικά είναι επηρεασμένα από όλες τις μελέτες και εμπειρίες του, περιλαμβάνει πάνω από 55 τίτλους με ορισμένους απ’ αυτούς να περιέχουν αριθμόν ανεξάρτητων κομματιών.

Έχει συνεργαστεί με διάσημους εκτελεστές, όπως οι Ρόχαν ντε Σάραμ, Πιερ-Υβ Αρτώ, Συπριέν Κατσαρής, Σουκεγιάσου Σιήμπα και πολλοί άλλοι σε διάφορες χώρες.

Ο Φαίδρος Καβαλλάρης έχει παρουσιάσει συνολικά τη δουλειά του σε δεκάδες ατομικές συναυλίες, ως επί το πλείστον κάτω από τη δική του διεύθυνση, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό (Αγγλία 1973-1980, Κίνα 1989 και 2011, Ιαπωνία 1991, Ιταλία 1997) με αποκορύφωμα τη σύνθετη παράσταση «ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΥΠΡΟΓΕΝΗΑ – μουσική πράξη σε ποίηση της Σαπφούς» στο αρχαίο Ιερό της Αφροδίτης στην Παλαίπαφο και σε δύο παραστάσεις στο Παρίσι (στη Μεγάλη Αίθουσα της ΟΥΝΕΣΚΟ και στο Πάρκο Σαιντ Κλούντ) τον Σεπτέμβριο του 2008. Τον Απρίλιο του 2021 παρουσιάσε σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Κύπρο το έργο του «ΕΞΩΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΣΑΠΦΟΥΣ ή η <παλίντονος αρμονιά> του Σύμπαντος». Σημειώνεται πως η συναυλία του στην Αίθουσα Συναυλιών του Πεκίνου το 1989 ήταν και η πρώτη από ξένο συνθέτη που έγινε ποτέ στην Κίνα.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί και σε άλλες συναυλίες, σε διεθνή φόρουμ και φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής σε Κύπρο, Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης όπως Αγγλία, Γερμανία (Ντάρμσταντ 1984 και 1992), Ουγγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Σουηδία και Ρωσία, στο Μεξικό (Παγκόσμιες Μέρες Μουσικής – 1993 και Φεστιβάλ Μανουέλ Ενρίγκεζ – 1998), στις Ηνωμένες Πολιτείες (συναυλίες Συνθέτες του Κολούμπια – 1994-5-6) και σε χώρες της Ασίας και της Άπω Ανατολής (Κίνα, Ιαπωνία, Θαϋλάνδη, Φιλιππίνες και Κορέα).

Έχει ήδη εκδόσει έργα του σε ψηφιακούς δίσκους: «ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΕΡΩΤΙΚΑ – 15 παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου» με τον Κύπριο κιθαρίστα Δημήτρη Ρεγγίνο σε σόλο κιθάρα και τον ίδιο στο τραγούδι (κασεττίνα με 2 CD και τρίγλωσσο βιβλιαράκι στα Ελληνικά, Τούρκικα και Αγγλικά) και «ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΦΑΙΔΡΟΥ ΚΑΒΑΛΛΑΡΗ τόμοι 1-6, 1989-2003», ζωντανές ηχογραφήσεις συναυλιών σε Κίνα, Ιαπωνία και Κύπρο (στα 7 CD διαρκείας 7 ωρών και 40 λεπτών περιλαμβάνονται 37 έργα). Έργα του υπάρχουν και σε έντυπη μορφή (παρτιτούρες), κύρια σε δικές του εκδόσεις με πιο πρόσφατες τα έργα «ΑΝΑΚΥΚΛΙΑ» για σολίστ και 22 μουσικούς και «ΕΞΩΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΣΑΠΦΟΥΣ ή η <παλίντονος αρμονία> του σύμπαντος» - ένα μουσικο-ποιητικό ταξίδι για τολμηρούς και ριψοκίνδυνους μουσικούς (Λευκωσία, 2019), και το τρίο «ΤΗΣ ΛΑΠΗΘΟΥ – Τρία Τραγούδια» (Λευκωσία, 2021). Έχει επίσης εκδόσει το βιβλίο «ΗΧΟΣ και ΗΘΟΣ – Δημοσιεύσεις, Συνεντεύξεις, Επιστολές» (Λευκωσία 2014).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Πέθανε ο θρύλος των μπλουζ Τζον Μάγιαλ - Οι καλλιτέχνες που επηρέασε με την μουσική του

Πέθανε ο θρύλος των μπλουζ Τζον Μάγιαλ - Οι καλλιτέχνες που επηρέασε με την μουσική του

Πέθανε ο θρύλος των μπλουζ Τζον Μάγιαλ - Οι καλλιτέχνες που επηρέασε με την μουσική του

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Πέθανε ο Abdul «Duke» Fakir των θρυλικών «Four Tops»

Πέθανε ο Abdul «Duke» Fakir των θρυλικών «Four Tops»

Πέθανε ο Abdul «Duke» Fakir των θρυλικών «Four Tops»