Πρεμιέρα για τα "Ψηλά Βουνά" στο Θέατρο Δέντρο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 23.1.2018

 Ανεβάζει αυλαία το Σάββατο 27 Ιανουαρίου το έργο "Τα Ψηλά Βουνά" του Ζαχαρία Παπαντωνίου, στο θέατρο Δέντρο, σε σκηνοθεσία - θεατρική απόδοση των Αλέξανδρου Αχτάρ και Παναγιώτη Μπρατάκου.


 «...Τα παιδιά παίζοντας έκαμαν όλη αυτή τη δουλειά και τα κατάφεραν! Καθένας εργάστηκε για τον εαυτό του, αλλά και για όλους· όλοι πάλι δούλεψαν για τον έναν. Έτσι έκαμαν αυτό που λέμε κοινότητα και έγιναν παράδειγμα για τους μεγάλους...»

Psila Vouna_1Christos Gogakis


Το πιο πολυδιαβασμένο παιδικό ανάγνωσμα στην Ελλάδα, τα περίφημα «Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου  θα παρουσιαστεί σε θεατρική διασκευή με πρωτότυπη μουσική και τραγούδια από τις 27 Ιανουαρίου 2018 στο Θέατρο ΔΕΝΤΡΟ

Ο Ζαχαρίας  Παπαντωνίου, το 1918 επί κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου, συγγράφει κατ’ εντολή του Υπουργείου Παιδείας το πρώτο αναγνωστικό στη δηµοτική ελληνική γλώσσα: «Τα Ψηλά Βουνά». Αφηγείται τις περιπέτειες  μιας ομάδας παιδιών που όταν τελειώνουν την τελευταία τάξη του δημοτικού σχολείου αποφασίζουν, με την άδεια των γονιών τους, να κάνουν μόνα τους διακοπές για περίπου δύο μήνες στα βουνά της

Ευρυτανίας. Εκεί, μέσα στις ομορφιές της φύσης, μαθαίνοντας τις ιστορίες των ανθρώπων που συναντούν, θα φτιάξουν μια κοινότητα που εξυμνεί το ομαδικό πνεύμα, την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό, θα ανακαλύψουν τη δύναμη που κρύβεται μέσα στις καρδιές τους και  θα μάθουν να ξεπερνούν τις δυσκολίες της ζωής μέσα από την συνεργασία και της εμπιστοσύνη απέναντι στον συνάνθρωπο. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνικής μας παράδοσης, που κρύβει στις σελίδες του την απελευθερωμένη νοσταλγία των παιδιών, την γέννηση και την εφαρμογή της δημοκρατίας, καθώς και έναν ύμνο στη φύση και την προστασία του περιβάλλοντος. Τα Ψηλά Βουνά άφησαν να φανεί το πνεύμα του παιδαγωγού Παπαντωνίου, που μας κληροδότησε ένα έργο ουσιαστικό, ένα αξεπέραστο κατόρθωμα για την εκπαιδευτική μας λογοτεχνία και συγχρόνως μια σπάνια νότα δροσιάς και ψυχικής ευφορίας για τους μικρούς μαθητές.

Psila Vouna_2Christos Gogakis


Η παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά και σε όσους κρύβουν πάντα ένα παιδί μέσα στην καρδιά τους αναδεικνύει μέσα από την χειμαρρώδη ολοζώντανη γλώσσα του Παπαντωνίου τη δύναμη της επικοινωνίας του ανθρώπου με τη φύση και με τους συνανθρώπους του, τον θρίαμβο της φιλίας, της αγάπης, της ειρήνης και της ανιδιοτελούς συνεργασίας.

Ποιητής, διηγηματογράφος, συγγραφέας ταξιδιωτικών κειμένων, κριτικός, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των Νεοελληνικών γραμμάτων, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου γεννήθηκε το 1877 στο Καρπενήσι και πέθανε στην Αθήνα το 1940. Αφού τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Καρπενήσι, πήγε νεότατος στην Αθήνα, παρακολούθησε μαθήματα στην Ιατρική Σχολή, σπούδασε ζωγραφική και, τελικά, στράφηκε προς τη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία. Συνεργάστηκε στις εφημερίδες Ακρόπολις, Εφημερίς των Συζητήσεων, Σκριπ, έγινε τακτικός ανταποκριτής του Εμπρός στο Παρίσι (1908-1910), από όπου έστελνε τα περίφημα Παρισινά Γράμματα, κι επιστρέφοντας στην Αθήνα συνέχισε τη δημοσίευση άρθρων, διηγημάτων, ποιημάτων, ταξιδιωτικών εντυπώσεων, όχι μόνο σε εφημερίδες, αλλά και στα εγκυρότερα περιοδικά της εποχής Παναθήναια, Ο Νουμάς, Καλλιτέχνης, Νέα Εστία κ.λπ. Υπηρέτησε στην Κρατική Διοίκηση ως νομάρχης στη Ζάκυνθο, στις Κυκλάδες, στη Καλαμάτα, το 1918 διορίστηκε διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης, τιμήθηκε με το «Εθνικόν Αριστείον Γραμμάτων και Τεχνών». Διετέλεσε ακόμη καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και υπήρξε ως το τέλος της ζωής του ο τακτικός τεχνοκριτικός στο Ελεύθερον Βήμα. Το 1938 εξελέγη ακαδημαϊκός κι εκφώνησε σε δημοτική γλώσσα τον μνημειώδη εισιτήριο λόγο του για τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο. Υπηρέτησε με μοναδική ευσυνειδησία και συνέπεια τα ελληνικά γράμματα, αγωνίστηκε όσο λίγοι για τη σωτηρία τού αττικού τοπίου κι υπήρξε υπόδειγμα χαρακτήρα και ήθους ως τον θάνατο του στην Αθήνα, σε ηλικία 63 ετών.

Psila_Vouna_Poster


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία - Θεατρική Απόδοση: Αλέξανδρος Αχτάρ, Παναγιώτης Μπρατάκος

Πρωτότυπη μουσική: Άρτεμις Μπρατάκου – Παντελής Πολίτης

Σκηνογραφία - διαμόρφωση σκηνικού χώρου - ενδυματολογία: Σωσάννα Τομάζου

Κατασκευή σκηνικού: Θεόδωρος Γεωργίου

Σχεδιασμός φωτισμού/φωτογραφίες/trailer: Χρίστος Γωγάκης

Προβολή & Επικοινωνία: Μύρω Χριστοδούλου

Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννος Λούρας

Παραγωγή: Θέατρο Δέντρο

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):

Ειρήνη Ανδρονίκου, Αλέξανδρος Αχτάρ, Αλίκη Ευγενίου, Ηρώ Κλείτου, Φίλιππος  Κωνσταντίνος, Άντονι Παπαμιχαήλ.



Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ:[add_single_eventon id="62527" ev_uxval="1" ]

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 99 52 08 35 - 99 38 46 06

** Το Σάββατο 28 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί μία παράσταση στη Λεμεσό στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ. Κρατήσεις στο 25877827

Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: €10 | Πολύτεκνοι, Συνταξιούχοι, Φοιτητές, Στρατιώτες (προσκομίζοντας την ανάλογη κάρτα)  €8

Όλες οι εκδηλώσεις στην ΑΤΖΕΝΤΑ μας.



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Νέα Σκηνή ΘΟΚ | Ακροάσεις για το έργο «Mère» του Ουαζντί Μουαουάντ

Νέα Σκηνή ΘΟΚ | Ακροάσεις για το έργο «Mère» του Ουαζντί Μουαουάντ

Νέα Σκηνή ΘΟΚ | Ακροάσεις για το έργο «Mère» του Ουαζντί Μουαουάντ

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»