Όσα θα δούμε στο Ξυδάδικο μέχρι το τέλος του 2019

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.8.2019

Τις προγραμματισμένες δράσεις του μέχρι το τέλος του 2019 ανακοίνωσε το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, στη Λεμεσό.


Ανάμεσά τους βρίσκεται μια παραγωγή με την τραγωδία «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία της συνιδρύτριας του Μίτου, Έλενας Αγαθοκλέους. Επιπλέον, ο Μίτος συνεργάζεται με τη θεατρική ομάδα Παράσιτα για μια συμπαραγωγή σε σκηνοθεσία Φώτη Γεωργίδη ενώ συνεχίζεται το πρόγραμμα φιλοξενίας theYard.Residency.19, τα θεατρικά εργαστήρια και άλλες εκδηλώσεις στο Παλιό Ξυδάδικο.

Θεατρικές πρεμιέρες

Η θεατρική πρεμιέρα της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, που θα παρουσιαστεί ως μια τραγωδία δωματίου, προγραμματίζεται για τις 21 Δεκεμβρίου. «Το ΜΙΤΟΣ, από την αρχή της θεατρικής του δραστηριότητας, είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχαία τραγωδία και τη σύγχρονη της πρόσληψη και παραστατικότητα («Άσκηση με μέτρο», «Το πένθος του Πενθέα», «IF», «Βάκχες», «Εσίγησα», «Πέρσες», «Ηλέκτρα»). Πρώτη φορά θα καταπιαστεί με το αριστούργημα του Σοφοκλή, το οποίο είναι επίκαιρο όσο ποτέ, καθώς η προσέγγγιση της σκηνοθέτιδας Έλενας Αγαθοκλέους θα επικεντρωθεί στο θέμα της «πόλεως» σύμφωνα με την προσέγγιση του Κορνήλιου Καστοριάδη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Θα προηγηθεί στις 12 Οκτωβρίου η πρεμιέρα του έργου «Η αξία της ζωής» που ανεβαίνει σε συμπαραγωγή με τη Θεατρική Ομάδα παράσιτα (Φώτης Γεωργίδης, Άντρια Ζένιου και Μαρίνα Μανδρή) στο πλαίσιο του theYard.Residency. Το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο «Η αξία της ζωής» της Martyna Majok ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Φώτη Γεωργιάδη. Η παράσταση παρατηρεί δύο ζευγάρια και τις αναπηρίες τους, συναισθηματικές και σωματικές. Παρουσιάζει με χιούμορ και απλό λόγο πόσο δύσκολη και πολύπλοκη έχει γίνει η επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους. Άνθρωποι μόνοι, ευάλωτοι, σκληροί και αστείοι. Εμείς. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει τη δική του μοναδική ιστορία. Κανένας δεν είναι παράσιτα.

Πρόγραμμα φιλοξενίας theYard.Residency.19

Στο μεταξύ, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας theYard.Residency.19, που υλοποιείται για 9η συνεχομένη χρονιά στο Ξυδάδικο, συνεχίζεται για το υπόλοιπο του 2019 με τις πιο κάτω συμμετοχές:

  • Διήμερο Μουσικής στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου με τον μουσικό Αντώνη Χατζηαντώνη και τα «Τσιμπητά: Τα ρεμπέτικα της κιθάρας» τραγούδια της ξενιτιάς, της φυλακής, του έρωτα και του πόθου γραμμένα ή παιγμένα από τους Έλληνες κιθαρίστες μετανάστες στην Αμερική. Η Dominika Jarosz από την Πολωνία σε συνεργασία με τον Γιάννη Χρηστίδη θα παρουσιάσουν το «Melusine’s Pulse», τη μουσική ιστορία μιας γοργόνας που εγκαταλείπει το νερό. Οι Άγγελος Μέσσιος και Γιώργος Μπίζιος θα μοιραστούν με το κοινό τη μουσική performance «Το Μικρό, το Μεγάλο και το Άπειρο», ένα συμπαντικό ταξίδι μέσα από λέξεις, εφέ, λούπες και όργανα.

  • Στις 13, 14 και 15 Σεπτεμβρίου συμμετέχει στο theYard η ομάδα ReCompulsive Behaviours (Μυρτώ Λάντζα, Μυρτώ Σαρμά, Δήμητρα Τρούσα) από την Ελλάδα και θα παρουσιάσει το έργο «ΠΡΟΣΟΧΗ (….)» βασισμένο στη νουβέλα του Φρανς Κάφκα «Μεταμόρφωση» που αφορά περφόρμανς σε δημόσιο χώρο, έκθεση και συζήτηση.

  • Στις 8 και 9 Νοεμβρίου φιλοξενείται το «Τhe Labyrinth», ένα μουσικό performance/ εγκατάσταση από τη μουσικό Αντρούλα Καφά και τον εικαστικό Δημήτριο Μιχαηλίδη.

  • Το πρόγραμμα theYard.Residency.19 ολοκληρώνεται την 1η Δεκεμβρίου με την κινηματογραφική λέσχη για παιδιά, το Εvery Kid’s (Alternative) Cinema Club, που επιμελούνται οι Λουκία Πιερίδου και Άννα Μαρία Χαραλάμπους. Η σειρά των προβολών για το 2019 κλείνει με την ταινία «Petit Nicholas» (2013) και τις περιπέτειες του διάσημου μικρού Νικόλα.


Θεατρικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα lipasma

Tο ΜΙΤΟΣ συνεχίζει για 6η χρονιά τη λειτουργία του θεατρικού εκπαιδευτικού του προγράμματος, lipasma, με τα μαθήματα να πραγματοποιούνται στον εξοπλισμένο χώρο του Ξυδάδικου. Το θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων του ΜΙΤΟΣ με εμψυχώτρια την ηθοποιό/ σκηνοθέτη Έλενα Αγαθοκλέους και με μαθητές που έχουν συμμετάσχει σε προηγούμενους κύκλους μαθημάτων, επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα project-παρουσιάσεις: στις 13 Νοεμβρίου σε εκδήλωση του Βιβλιοτρόπιου αφιερωμένη στον σημαντικό Τσέχο λογοτέχνη Φρανς Κάφκα με το «Αγαπημένε μου πατέρα» που βασίζεται στο βιβλίο «Γράμμα στον Πατέρα». Και σε επανάληψη θα παρουσιαστεί η «Ομηριάδα» του Θεσσαλονικιού Δημήτρη Δημητριάδη την 1η Δεκεμβρίου στο φεστιβάλ Νo-Body στη Στέγη Χορού Λευκωσίας. Νέα τμήματα μαθημάτων ξεκινούν τον Οκτώμβριο: το νέο τετράμηνο τμήμα ενηλίκων θα ασχοληθεί με την ανάγνωση θεατρικών και άλλων κειμένων (αναπνοή, ρυθμός, μελωδία, πρόθεση), όπως και μια εισαγωγή στο παραστατικό σώμα. Επίσης καινούργια τμήματα (Οκτώμβριος 2019 – Μάιος 2020) θα λειτουργήσουν με εμψυχώτρια την θεατρολόγο/ δραματουργό Κωνσταντίνα Peter για παιδιά ηλικίας 4 – 6 χρονών μέ εργαλείο το θεατρικό παιχνίδι για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της συνεργασίας. Το παιδικό τμήμα για ηλικίες 7 – 10 χρονών θα έχει σαν στόχο τη δημιουργία μιας παράστασης φτιαγμένης αποκλειστικά από τα παιδιά! Και η εφηβική ομάδα θα δουλέψει μέσα από κείμενα της κλασσικής και σύγχρονης δραματουργίας.

Το Ξυδάδικο ως Ανοιχτή Σκηνή

Ο χώρος του Ξυδάδικου συνεχίζει να λειτουργεί ως Ανοικτή Σκηνή και να παρουσιάζει δημιουργούς και καλλιτεχνικές ομάδες από όλα τα πεδία των τεχνών. Ανάμεσα σε άλλα είναι προγραμματισμένη η βραδιά αφιερωμένη στην τελευταία ποητική συλλογή του ποιητή Μάριου Αγαθοκλέους «Θάνατος σε ανοικτή ζώνη», το σκηνοθετημένο αναλόγιο από τις enact (Έλενα Καλλινίκου και Μαρίνα Μακρή) και η πρόσφατη δουλειά της ομάδας bytheway (Ελεάνα Αλεξάνδρου, Αριάνα Μαρκουλίδου και Εύα Κοραή). Περισσότερες πληροφορίες για αυτές τις παραγωγές θα δοθούν εν καιρώ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον

«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον

«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον