Γκολτόνι αλλιώς, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Καυκαρίδου

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 27.1.2020

Βασισμένη στο δημοφιλές έργο του Κάρλο Γκολτόνι, «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» η νέα παραγωγή του Σατιρικού Θεάτρου είναι αποτέλεσμα της «παρέμβασης» της σκηνοθέτιδας Μαριάννας Καυκαρίδου.


Όπως η ίδια εξήγησε μιλώντας για το έργο στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στο πολιτιστικό ένθετο «Τι παίζει»: «Όταν ξαναπήρα στα χέρια μου το κείμενο συνειδητοποίησα ότι η διασκευή ήταν λίγο μακριά από μας σε ότι αφορά το χιούμορ, οπότε αποφάσισα να διαμορφώσω με τέτοιο τρόπο το κείμενο ώστε να είναι πιο κοντά στο δικό μας ταμπεραμέντο και τη δική μας νοοτροπία».

Ypiretis


Ποιες αλλαγές έγιναν στο πρωτότυπο κείμενο;

Είναι αλήθεια ότι η Κομέντια ντελ άρτε είναι ένα είδος θεάτρου με το οποίο δεν είμαστε εξοικειωμένοι στην Κύπρο και ούτε και εκπαιδευμένοι θεωρώ κατάλληλα εμείς οι ηθοποιοί για να μπορέσουμε να καταπιαστούμε εύκολα με ένα τέτοιο θεατρικό έργο. Οπότε το να ανεβάζαμε με αυτή τη μορφή το έργο θεωρώ θα ήταν δύσκολο και να βγει μία καλή παράσταση από μέρους μας αλλά και να είναι κάτι που να αφορά τον Κύπριο θεατή και να τον ενδιαφέρει. Οπότε θεώρησα ότι εφόσον είναι ένα έργο το οποίο πέρα από το χιούμορ καυτηριάζει και κοινωνικά προβλήματα που μας αφορούν μέχρι και σήμερα, θα μπορούσε να μεταφερθεί εύκολα σε όποια εποχή αποφασίζαμε να το εντάξουμε. Κι επειδή εγώ έχω μια αγάπη στην Ιταλία, στη δεκαετία του 50, στη μαφία και στο ιταλικό ταμπεραμέντο που είναι πολύ κοντά στο δικό μας, αποφάσισα να εντάξω το έργο σε εκείνη την εποχή.
Είναι ένα έργο λαϊκό που αφορά τον άνθρωπο. Μία απολαυστική ενσάρκωση του λαού.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλές το έργο κατά τη γνώμη σας;

Γιατί παρόλο που γράφτηκε πριν από τόσα χρόνια, γράφτηκε από ένα συγγραφέα ο οποίος υπηρετούσε ένα συγκεκριμένο είδος, το θέατρο του ανθρωπισμού συγκεκριμένα και εξερευνούσε μέσα από το έργο του τον άνθρωπο και τις σχέσεις του. Είναι ένα έργο λαϊκό που αφορά τον άνθρωπο. Μία απολαυστική ενσάρκωση του λαού. Και παρόλο που ο συγγραφέας ήταν εκπρόσωπος της Κομέντια ντελ άρτε ο ίδιος στράφηκε και προς την κοινωνική παρατήρηση. Οι τυποποιημένοι χαρακτήρες του εξανθρωπίστηκαν και άρχισε πλέον ο ίδιος να ψάχνει μέσα από το έργο του τα προβλήματα που ταλανίζουν τον άνθρωπο από τη δημιουργία του μέχρι ακόμα και σήμερα.

Ypiretis2


Ποια είναι τα μηνύματα που περνάει στον θεατή μέσα από το χιούμορ το συγκεκριμένο έργο;

Το έργο καταπιάνεται με διάφορα ζητήματα ξεκινώντας από τα πιο απλά μέχρι τα πιο δύσκολα, από τον έρωτα μέχρι την αγωνία του ανθρώπου για την επιβίωσή του, την ανεργία, το πρόβλημα της διαφθοράς, της εξουσίας του πλούτου, των διακρίσεων, τη μισαλλοδοξία και την υπεροψία. Όλα όσα ταλανίζουν την ανθρωπότητα όλα αυτά τα χρόνια.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Διασκευή/Σκηνοθεσία: Μαριάννα Καυκαρίδου

Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής

Κίνηση/Σκηνική μάχη: Αντρέι Κρουπά

Μουσική επιμέλεια: Μαριάννα Καυκαρίδου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριαλένα Παπαδοπούλου

Βοηθός Σκηνογράφου: Μικαέλλα Κάσινου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Βικέντιος Χριστιανίδης

Ζωγραφική εκτέλεση σκηνικού: Martin Meason

Οπτική Επικοινωνία: Λέανδρος Ταλιώτης

ΔΙΑΝΟΜΗ:

Παναγιώτης Κυριάκου (Τρουφαλντίνο), Μαρία Φιακά (Μπεατρίτσε), Ανδρέας Ρόζου (Φλορίντο), Βασίλης Μιχαήλ (Πανταλόνε), Μάριος Δημητρίου (Μπρικέλα), Σπύρος Γεωργίου (Λομπάρντι), Αντρέι Κρουπά (Αλφρέντο), Ζήνα Καυκαρίδου (Σμεραλντίνα), Αλέξανδρος Μαρτίδης (Σίλβιο), Μαρία Ανδρέου (Κλαρίσα) Νικόλας Κουρουζίδης (Σαλβίνο), Εστέλα Τεμπριώτη (Ραφαέλλα), Μιχάλης Αναγιωτός (Οδηγός Ταξί)

Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Χριστιανόπουλος

Τακτικές παραστάσεις: Κάθε ΣΑΒΒΑΤΟ στις 8.30μ.μ. και ΚΥΡΙΑΚΗ στις 6.30μ.μ. από 18 Ιανουαρίου μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020. (Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου δεν θα πραγματοποιηθεί παράσταση)

Email: satirikotheatro@cytanet.com.cy

Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com

Πληροφορίες/Κρατήσεις: 22312940, 22421609

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον

«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον

«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον