"Τούτη η δουλειά π' αρκέψαμεν" στο Σατιρικό Θέατρο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.7.2020

Με την ελπίδα ότι σε αυτές τις πρωτοφανείς και πολύ δύσκολες  συνθήκες τις οποίες βιώνουμε, θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στους φίλους του θεάτρου, σε όλο το νησί,  μια σημαντική διέξοδο γέλιου και ψυχαγωγίας, το Σατιρικό θέατρο παρουσιάζει την Κυπριακή κωμωδία ΤΟΥΤΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ Π' ΑΡΚΕΨΑΜΕΝ, του Χάρη Πισία.


Πρόκειται για μια εύθυμη κωμωδία που με αστείρευτο χιούμορ, διασκεδαστικές παρεξηγήσεις και έξυπνες ανατροπές, σατιρίζει τα ήθη και τα έθιμα του νησιού μας τη δεκαετία του '50, τα οποία αγγίζουν και τη σύγχρονη πραγματικότητα και ειδικότερα τις αντιλήψεις των Κυπρίων γύρω από το θεσμό του γάμου και της προίκας. Ταυτόχρονα μέσα από περιστατικά της απλής, καθημερινής ζωής, σκιαγραφούνται με  πολύ γλαφυρό τρόπο διαχρονικά κοινωνικά φαινόμενα όπως είναι η κοινωνική απόρριψη, οι λαϊκές προλήψεις και δοξασίες, η διπλοθεσία των δημόσιων υπάλληλων, η πλεονεξία και η σύγκρουση του ατομικού συμφέροντος με την ηθική,  αλλά πάνω από όλα η αναζήτηση της ευτυχίας και η ανάγκη του ανθρώπου να αγαπήσει και να αγαπηθεί.


Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ


Δεκαετία του 50' σε ένα χωριό της Κύπρου. Η Αφροδίτη, μια καπάτσα μα καθόλου εμφανίσιμη κοπέλα, έχει πατήσει τα τριάντα και ακόμα να παντρευτεί. Ο πατέρας της Γιαννής, πρόεδρος του ποδοσφαιρικού συλλόγου και της εκκλησιαστικής επιτροπής του χωριού, και η γιαγιά της Πηνελόπη, κοτσονάτη και προοδευτική γριά, τρέμουν στην ιδέα ότι η Αφροδίτη θα μείνει στο ράφι και προσπαθούν μάταια να της βρουν γαμπρό. Προς μεγάλη τους έκπληξη η πρόταση γάμου έρχεται ξαφνικά από τον γείτονα τους Λάζαρο, έναν αφελή εργένη, ο οποίος, αν και τριαντάρης, κρέμεται ακόμα από τα φουστάνια της υπερπροστατευτικής του μητέρας Μερόπης. Η Αφροδίτη λέει το "ναι" και η χαρά όλων είναι τεράστια. Όταν όμως οι γονείς αρχίζουν τις διαπραγματεύσεις για το προικοσύμφωνο, ξεκινά ένας ομηρικός καυγάς και το συνοικέσιο διαλύεται. Ο ερωτευμένος Λάζαρος δεν τα βάζει κάτω. Αποφασισμένος να σμίξει με την αγαπημένη του, καταστρώνει ένα σχέδιο και ζητά τη βοήθεια του φίλου του και Τσαούσιη του χωριού Θωμά, για να το υλοποιήσει.


Ξεκινώντας από την Κυπριακή ντοπιολαλιά,  τις τόσο οικείες οικογενειακές και κοινωνικές καταστάσεις, τα  παραδοσιακά μοτίβα του νησιού μας αλλά και τα ξένα τραγούδια της δεκαετίας του '50 καθώς και τον σκηνικό διάκοσμο ενός Κυπριακού χωριού, με την χαρακτηριστική αυλή, τα γραφικά σοκάκια και το παραδοσιακό καφενείο, επιφυλάσσουμε στο κοινό ένα ευχάριστο ταξίδι πίσω στο χρόνο και μια δροσερή παράσταση που θα  προσφέρει μια διασκεδαστική θεατρική εμπειρία - αντίδοτο στην ακραία πραγματικότητα της πανδημίας.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ


Συγγραφή: Χάρης Πισίας


Σκηνοθεσία: Μαριάννα Καυκαρίδου


Βοηθός Σκηνοθέτης: Βασίλης Μιχαήλ


Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής


Σχεδιασμός Φωτισμού: Βικέντιος Χριστιανίδης


Μουσική Επιμέλεια: Μαριάννα Καυκαρίδου


Βοηθός Σκηνογράφου: Μικαέλλα Κάσινου


Ζωγραφική Εκτέλεση Σκηνικού: Martin Meason


Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Χριστιανόπουλος


Photo|Αφίσα: Λέανδρος Ταλιώτης


Παίζουν οι ηθοποιοί: Σπύρος Γεωργίου, Μάριος Δημητρίου, Βασίλης Μιχαήλ, Λουκία Μουσουλιώτη, Ανδρέας Ρόζου και Μαριλένη Σταύρου.


Η πρεμιέρα του έργου θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Λακατάμιας, την Τετάρτη 22 Ιουλίου, στις 9.00μ.μ. στα πλαίσια του Μήνα Θεάτρου που διοργανώνει ο Δήμος Λακατάμιας.


Κατά τους  μήνες  Ιούλιο και Αύγουστο και Σεπτέμβριο, η παράσταση θα περιοδεύσει σε Δήμους και Κοινότητες της  Κύπρου.


Παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου από τέλη Σεπτεμβρίου κάθε ΣΑΒΒΑΤΟ και  ΚΥΡΙΑΚΗ στις 8.30μ.μ.


Χορηγοί : 


Tο Σατιρικό Θέατρο επιχορηγείται από τον ΘOK (Μέγας Θεσμικός Χορηγός).


Χορηγός Επικοινωνίας το Ραδιόφωνο και η Τηλεόραση του ΡΙΚ.


Χορηγός Επικοινωνίας: Δίεση 101,1.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον

«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον

«Εγώ κι Εσύ» της Λώρεν Γκάντερσον