Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου
«Ετοιμάσαμε μία φρέσκια παράσταση, με πικάντικο χιούμορ, όμορφες ατάκες, ωραίους ηθοποιούς και ωραία πλοκή» αναφέρει η ηθοποιός Έλενα Ευσταθίου, μιλώντας στο «Π» για την κωμική παραγωγή «Γαμπροί για κλάματα» που κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 11 Ιουλίου, στο Σκαλί Αγλαντζιάς. Το έργο πέρα από το γέλιο που έρχεται να χαρίσει στο κοινό, ενισχύει παράλληλα και το «Σοφία για τα παιδιά», καθώς μέρος των εσόδων θα δοθεί για τη στήριξη του έργου του οργανισμού.
[caption id="attachment_109047" align="aligncenter" width="800"] «Το έργο της Μαρίνας Φραγκεσκίδου είναι μία καθαρή κωμωδία με πραγματικά αναγνωρίσιμους χαρακτήρες, διάφορους τύπους ανθρώπων που συναντάμε στην καθημερινότητά μας.»[/caption]
Θεωρείτε ότι έχουμε ανάγκη από μία καλή κωμωδία τη συγκεκριμένη περίοδο;
Φυσικά. Διανύουμε μία περίοδο που ο κόσμος διψά για γέλιο, για εκτόνωση, για κοινωνικοποίηση. Όλη αυτή η κλεισούρα μας έχει στερήσει απλά πράγματα που προηγουμένως δεν εκτιμούσαμε. Τώρα που τα στερηθήκαμε, καταλαβαίνουμε την αξία τους και τα αποζητούμε.
Πείτε μας δυο λόγια για το έργο και για τον ρόλο σας.
Το έργο της Μαρίνας Φραγκεσκίδου είναι μία καθαρή κωμωδία με πραγματικά αναγνωρίσιμους χαρακτήρες, διάφορους τύπους ανθρώπων που συναντάμε στην καθημερινότητά μας. Όλο το έργο εκτυλίσσεται σε μία γαμήλια σουίτα ξενοδοχείου, εκεί δηλαδή που είναι το δωμάτιο του γαμπρού. Εκεί γίνονται όλα. Εγώ υποδύομαι την υπεύθυνη του δωματίου και την καθαρίστρια, η οποία έχει αναλάβει και τη διοίκηση. Την χαρακτηρίζει η γνωστή καπατσοσύνη της Κύπριας που όλα τα ξέρει και έχει άποψη για όλα και είναι καχύποπτη με κάποιους και στηρίζει κάποιους άλλους, χωρίς να σημαίνει απόλυτα ότι έχει πάντα αυτή δίκαιο. Αλλά είναι ένας χαρούμενος χαρακτήρας.
Ένας ηθοποιός που δεν έχει χιούμορ, πόσο καλός μπορεί να είναι σε μία κωμωδία;
Ένας ηθοποιός που δεν έχει χιούμορ, δεν μπορεί να είναι ηθοποιός γενικότερα, είτε κάνει κωμωδία, είτε δράμα. Ένας «στεγνός» άνθρωπος που δεν μπορεί να αφήσει τα συναισθήματα να τον κυριεύσουν, πόσο δε μάλλον, όταν τα συναισθήματα αυτά αφορούν κάποιο τρίτο πρόσωπο που είναι ο ρόλος που θα κληθεί να κάνει, πώς μπορεί να είναι ηθοποιός;
Λένε ότι η κωμωδία είναι ίσως το πιο δύσκολο είδος θεάτρου, γιατί;
Είναι όντως πολύ δύσκολο είδος η κωμωδία γιατί πολύ πιο εύκολα ο άλλος είναι έτοιμος να συγκινηθεί παρά να γελάσει. Πολύ πιο κοντά μας είναι το τραγικό απ’ ότι το κωμικό. Η κωμωδία θέλει να μην παίζεις. Δε χρειάζεται παιχτικές φιοριτούρες. Θέλει να είσαι άμεσος, καθημερινός, αληθινός. Μπορώ να σου πω ότι η κωμωδία λέει περισσότερη ακόμα αλήθεια απ’ ότι το δράμα. Και το σημαντικό είναι να μπορέσεις να κάνεις το κοινό σου να συγκινηθεί, είτε γελώντας είτε κλαίγοντας.
Το γεγονός ότι ο κόσμος σας έχει συνδέσει με την κωμωδία, σας ενοχλεί;
Όχι καθόλου, καλά κάνει. Κι εγώ με έχω συνδέσει με την κωμωδία. Δεν με ενοχλεί καθόλου. Στο κάτω κάτω με αυτό πορεύτηκα με αυτό έγινα αναγνωρίσιμη, με αυτό έδρασα στη ζωή μου γενικότερα. Φυσικά είναι κάτι που προέκυψε τυχαία. Δεν θεωρώ ότι τελειώνοντας μία δραματική σχολή, τελείωσα ως κωμική ηθοποιός. Τουναντίον αγαπώ πάρα πολύ την αρχαία τραγωδία. Θα ήθελα πάρα πολύ να κάνω κάποια στιγμή κάτι τέτοιο, από την άλλη επειδή δεν υπάρχουν ίδιες ευκαιρίες στην Κύπρο, δεν ξέρω αν θα το κάνω και δεν έχω και κανένα ιδιαίτερο καημό. Αγαπώ και την τραγωδία και θα μπορούσα θεωρώ και να την υπηρετήσω εξίσου καλά. Αλλά το ξέρω εγώ αυτό, δεν το ξέρουν οι υπόλοιποι γιατί δεν το έχουν δει και γιατί δεν μου έχουν επιτρέψει κιόλας να το δείξω.
[caption id="attachment_109048" align="aligncenter" width="800"] «Είναι πολύ δύσκολο είδος η κωμωδία γιατί πολύ πιο εύκολα ο άλλος είναι έτοιμος να συγκινηθεί παρά να γελάσει. Πολύ πιο κοντά μας είναι το τραγικό απ’ ότι το κωμικό.»[/caption]
Μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας υπάρχει άγχος πριν από κάθε πρεμιέρα;
Δουλεύω τόσο πολύ στη διάρκεια των προβών μίας δουλειάς, που αυτό που έχω είναι απλώς ένα εποικοδομητικό άγχος και την αγωνία να πάνε όλα καλά.
Η Έλενα σαν θεατής γελάει εύκολα;
Ναι γελώ, όχι ιδιαίτερα εύκολα, αλλά δεν είμαι και από τους σφιχτούς ανθρώπους. Αφήνομαι, είμαι θεατής, γίνομαι θεατής. Γελάω πολύ με το έξυπνο χιούμορ, με τις έξυπνες ατάκες.
Ποια είναι η πιο χρήσιμη συμβουλή που θα δίνατε σε έναν νέο ηθοποιό;
Ξανασκέψου το! Είναι μια δουλειά πολύ δύσκολη, με χαμηλές απολαβές. Δηλαδή αν πιστεύεις ότι θα γίνεις ηθοποιός γιατί θα γίνεις πλούσιος ή διάσημος κ.λπ. ξέχνα το. Διάσημος μπορείς να γίνεις με πολλούς τρόπους. Η δημοσιότητα δεν έχει να κάνει με τη δουλειά μας. Είναι αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Το πρώτο κομμάτι που αφορά στη δουλειά είναι αρκετά σκληρό κομμάτι, αρκετά δύσκολο, χρειάζεται μελέτη και εξαντλητικές πρόβες. Ο καθένας που νιώθει ότι αυτό θέλει να κάνει, να το κάνει. Μόνο με σοβαρή απόφαση και αν πραγματικά πιστεύουν ότι είναι ταλαντούχοι σε αυτό.
Πέρα από το ταλέντο τι άλλο χρειάζεται για να είναι κάποιος καλός ηθοποιός;
Μόρφωση, παιδεία. Προσωπικά θεωρώ ότι το ταλέντο είναι ένα είκοσι πέντε τοις εκατό και το υπόλοιπο εβδομήντα πέντε είναι μελέτη, παιδεία, μόρφωση, εφ’ όλης της ύλης. Να είσαι κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά μορφωμένος, η συμπεριφορά σου να είναι πολιτισμένου ανθρώπου γενικότερα. Ενδεχομένως κάποιος θα πει μα γιατί αφού βλέπουμε και κάποιους ηθοποιούς που δεν τα έχουν όλα αυτά. Ωστόσο είναι σημαντικό να υπάρχει παιδεία στον χώρο του θεάτρου, αυτό μόνο θα σε πάει πιο μπροστά.
Γιατί να έρθει κάποιος να δει την παράσταση;
Γιατί είναι μία παράσταση δροσερή, καλοκαιρινή, ευχάριστη με πολύ γέλιο. Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν καλώ το κοινό ανεπιφύλακτα, να έρθει να δει αυτό που φτιάξαμε και να περάσει όμορφα.
[caption id="attachment_109049" align="aligncenter" width="800"] «Αγαπώ και την τραγωδία και θα μπορούσα θεωρώ και να την υπηρετήσω εξίσου καλά.»[/caption]
Παραστάσεις: 11 & 12 Ιουλίου, στο Σκαλί Αγλαντζιάς στις 21:00. Ακολουθεί περιοδεία σε ανοιχτά θέατρα της Κύπρου.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Αναγιωτός, Εύρος Βασιλείου, Έλενα Ευσταθίου, Δένα Ιωάννου, Μιχάλης Μουστάκας, Μαρία Παπακώστα, Μάριος Στυλιανού και Μυρσίνη Χριστοδούλου.
Για πληροφορίες: 70009411
* Το έργο της Μαρίνας Φραγκεσκίδου, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Δημήτρίου, με την Έλενα Ευσταθίου να αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας το όραμά του την τελευταία εβδομάδα, καθώς κάποιοι ανώτεροι λόγοι τον ανάγκασαν να μην μπορεί να τελειώσει αυτή τη σκηνοθεσία.
