Παράθυρο logo
Σπύρος Σταυρινίδης | Η πορεία του εμβληματικού ηθοποιού που απεβίωσε σήμερα (φώτος)
Δημοσιεύθηκε 13.04.2025
Σπύρος Σταυρινίδης | Η πορεία του εμβληματικού ηθοποιού που απεβίωσε σήμερα (φώτος)

Ο γνωστός και αγαπητός ηθοποιός Σπύρος Σταυρινίδης υπηρέτησε την υποκριτική με αφοσίωση, ήθος και σεμνότητα, παραδίδοντας στον τόπο μία τεράστια παρακαταθήκη.

Απεβίωσε σήμερα το πρωί, Κυριακή 13 Απριλίου, ο σπουδαίος ηθοποιός, Σπύρος Σταυρινίδης. Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε, μέσω ανάρτησης στο Facebook, η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου.

Στην ανάρτησή της, η Ένωση εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το χαμό του ηθοποιού, για τον οποίο αναφέρει πως υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία του κυπριακού θεάτρου, με μια λαμπρή πορεία που εκτείνεται σε πάνω από πέντε δεκαετίες.

 

Στον Άγιο Θέρισσο της Γιαλούσας, στο σπίτι του θείου του ηθοποιού Αντώνη Κατσαρή. Μια φωτογραφία που τράβηξε ο Άντης Ιωαννίδης, πατέρας του Αλκίνοου Ιωαννίδη.

 

«Η αφοσίωσή του στην τέχνη, η ευαισθησία και η αστείρευτη ενέργειά του επί σκηνής άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά του σε αμέτρητες παραστάσεις, εμπνέοντας συναδέλφους και θεατές. Η συμβολή του στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και στο ευρύτερο θεατρικό τοπίο της χώρας υπήρξε ανεκτίμητη, ενώ η ανθρωπιά και το ήθος του θα παραμείνουν πρότυπο για όλους μας.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Η σκέψη μας είναι μαζί τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Καλό σου ταξίδι, Σπύρο μας. Η κληρονομιά σου θα ζει για πάντα στις καρδιές μας και στο θέατρο που τόσο αγάπησες».

Σημειώνεται ότι, ο ηθοποιός ήταν μέρος της παραγωγής της Open Arts Theatre, «Δωδέκατη νύχτα ή ό,τι προτιμάτε», σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κάσιου, η οποία προγραμματιζόταν να κάνει πρεμιέρα στις 8 Μαΐου 2025. 

Η τελευταία παραγωγή που συμμετείχε ήταν στο ελεύθερο θέατρο, στο «Celebration», του Χάρολντ Πίντερ, που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κάσιου, με την οποία συνεργάστηκε πολλάκις στην καριέρα του. 

Μερικές παραγωγές του ΘΟΚ που ανέβηκαν την περασμένη χρονιά και συμμετείχε ήταν οι «Φοίνισσες» σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα και «Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν», σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου.

 
 

 

Λίγα λόγια για την πορεία του

Ο Σπύρος Σταυρινίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1946. Σπούδασε θέατρο στη Σχολή του Εύη Γαβριηλίδη και αργότερα στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν στην Αθήνα, όπου και εργάστηκε ως ηθοποιός. Επιστρέφοντας στην Κύπρο, συνεργάστηκε με το Θέατρο ΡΙΚ (1969-1971) και από το 1972 με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ), όπου υπήρξε βασικό στέλεχος από το 1990. 

 

Ανάμεσα στους Κώστα Χαραλαμπίδη και Κωστή Κολώτα.

 

Σύμφωνα με την Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια [Polignosi.com], ερμήνευσε με επιτυχία αναρίθμητους ρόλους  σε έργα του κυπριακού, ελληνικού και διεθνούς δραματολογίου, κλασικού και σύγχρονου, καθώς συνεργάστηκε κυρίως με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και με σκηνοθέτες όπως οι Ευτύχιος Πουλλαϊδης, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Νίκος Χαραλάμπους, Χρήστος Σιωπαχάς, Διαγόρας Χρονόπουλος, Στέφανος Κοτσίκος, Αθηνά Κάσιου και άλλοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: True West

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Θαμμένο Παιδί" από την Open arts Theatre

Συμμετείχε, ακόμη, σε διεθνείς εμφανίσεις του ΘΟΚ όπως και σε παραστάσεις αρχαίου δράματος που ο Οργανισμός έδωσε στην Επίδαυρο, στους Δελφούς κ.ά, ενώ συνεργάστηκε με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου καθώς και με ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, τόσο σε ραδιοφωνικά όσο και σε τηλεοπτικά προγράμματα και σειρές.  

Σκηνή από την θρυλική παράσταση «Μάνα Κουράγιο» του Μπρεχτ που ανέβασε ο ΘΟΚ σε σκηνοθεσία Χάινς Ούβε Χάους στις 20 Οκτωβρίου 1977. Στην σκηνή, μαζί με τους Νεόφυτο Νεοφύτου, Λένια Σορόκου και Δέσποινα Μπεμπεδέλη.

 

Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε σε θεατρικές παραστάσεις όπως «Η αγάπη της Μαρικκούς», «Αχαρνής», «Ικέτιδες», «Ειρήνη, «Οι Σιδεράδες», «Μυρμιδόνες-Νηρηίδες-Φρύγες», ενώ ξεχώρισε σε παραστάσεις όπως η «Μήδεια», ο «Οιδίπους Τύραννος» και το «Θαμμένο Παιδί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φυλές

Στον κινηματογράφο, έλαβε μέρος στις ταινίες μεγάλου μήκους «Kalabush» των Άδωνι Φλωρίδη και Θεόδωρου Νικολαϊδη, «Εργένης και Delivery» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, Η «Νοσταλγός» της Ελένης Αλεξανδράκη, «Μάτια από Νύχτα» του Περικλή Χούρσογλου, «Αιώνιος Φοιτητής» του Βαγγέλη Σεϊτανίδη και άλλες.

Βραβεύσεις

Για την ερμηνεία του στην ταινία «Αιώνιος Φοιτητής», τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου, το 2001, στα πλαίσια του 42 ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τελετή απονομής Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ για το έτος 2021

Ο ηθοποιός τιμήθηκε στις 28 Μαρτίου 2022 με το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ για το έτος 2021  για την ενεργή και δραστήρια, εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια, πορεία του στο θέατρο της Κύπρου, την οποία υπηρετεί έως σήμερα με ζήλο, τόλμη και αφοσίωση, επανεφευρίσκοντας διαρκώς τον εαυτό του και τη θέση του πάνω στη σκηνή. Κατά την υπό κρίση περίοδο ξεχώρισε για την ερμηνεία του στην παράσταση «Θαμμένο παιδί» του Σαμ Σέπαρντ, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κάσιου (παραγωγή Open Arts).

[Πληροφορίες για τα βιογραφικά στοιχεία του ηθοποιού από Polignosi/Σπύρος Σταυρινίδης./ Επιμέλεια: Χριστοθέα Ιακώβου].