Παράθυρο logo
"Η ανάπτυξη δεν είναι μόνο επιβίωση"
Δημοσιεύθηκε 12.03.2012 16:17
"Η ανάπτυξη δεν είναι μόνο επιβίωση"

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Ο Φοίβος Σταυρίδης, μεταξύ άλλων ποιητής και μελετητής της ιστορίας, και ιδιαίτερα της αστικής ιστορίας της Λάρνακας, απεβίωσε την Τρίτη. Δούλεψε αθόρυβα, όχι επειδή δεν άξιζε στη δουλειά του να είναι γνωστή - το αντίθετο μάλιστα. Ομολογώ ότι γνώριζα τη δουλειά του μόνο μέσα από το μπλογκ που διατηρούσε για την ιστορία της Λάρνακας, χωρίς να ξέρω το υπόλοιπο εντυπωσιακό υπόβαθρο της πορείας του [αν και είναι ενθαρρυντικό πως σήμερα ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στο αποτέλεσμα τόσης σημαντικής έρευνας στο διαδίκτυο, χωρίς θεσμικούς ή εμπορικούς πολιτισμικούς μεσάζοντες].

Η αστική ιστορία [με κριτική ματιά στο παρελθόν και συγκεκριμένη προς το μέλλον] φαίνεται να είναι προς το παρόν πάρεργο για τους Κυπραίους, περισσότερο και από τους ήδη παραπονούμενους χώρους του πολιτισμού και της λογοτεχνίας. Κι όπως φαίνεται και από τη συνέντευξη του εκλιπόντος για την ιστορία της Λάρνακας την οποία αναμετάδωσε το ΡΙΚ την Πέμπτη στo πλαίσιo της εκπομπής "Από Μέρα σε Μέρα", οι απόψεις και οι γνώσεις του Φοίβου Σταυρίδη για τη Λάρνακα ίσως να είναι και οι πιο επίκαιρες.

Η ιστορία την οποία σκιαγραφεί στα 10 λεπτά της συνέντευξης ο Φοίβος Σταυρίδης είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλες τις πόλεις: παράλογη ανάπτυξη, καταΐσιεμμαν χώρων που θα είχαν προοπτική, αδιαφορία για την πολιτιστική διάσταση. Για τη Λάρνακα, τονίζει την αδυναμία να βρεθεί μια συνεκτική ταυτότητα μετά την απομάκρυνση των προξενείων [επί Αγγλοκρατίας] και το στραγγαλισμό της ροής της πόλης από το αεροδρόμιο -από τη μία- και τα διυλιστήρια -από την άλλη- [επί Καφροκρατίας - ο χαρακτηρισμός, δικός μου]. Όπως αναφέρει στο βίντεο, "ανάπτυξη δεν είναι μόνο επιβίωση σε ένα επίπεδο, αλλά η προσπάθεια να μεγαλώσεις και να εμπλουτίσεις το χώρο", συνδυάζοντας πολιτισμό και οικονομία.

Όμως, αν, όπως αναρωτιέται στη συνέντευξη, η Λεμεσός έχει τη δυναμική της και η Πάφος τον τουρισμό της, ποιο χαρακτηριστικό διεκδικεί η Λάρνακα; Τα 10 λεπτά δεν αρκούν για να αναλύσει το ερώτημα, για το οποίο είμαι σίγουρος πως είχε απαντήσεις. Μιλά όμως για πολιτισμικές και οικονομικές υποδομές, και για το μισθό ενός τραγουδιστή στον Κατακλυσμό που από μόνος του θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά σε παραμελημένους χώρους όπως η Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Ο δήμαρχος Λάρνακας λέει πως έχει πάρει τα μηνύματα. Ειλικρινά το ελπίζουμε, γιατί, αν κάποιος οφείλει να αξιοποιήσει τη δουλειά που έκανε τόσα χρόνια ο Φοίβος Σταυρίδης, είναι ο δήμος. Άλλωστε, αν η ανάπτυξη δεν είναι μόνο επιβίωση, δεν είναι, επίσης, μόνο ευχολόγια.

+ Αυτή ήταν μια από τις φορές που χαιρόμαστε που υπάρχει ΡΙΚ - η συνέντευξη αρχίζει στο 10ο λεπτό http://bit.ly/Larnaka και διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Βιογραφικό, για όλα όσα δεν χωρούν σε μια στήλη, στο parathyro.com/?p=9225, όπου υπάρχουν και σύνδεσμοι για τα τρία μπλογκ τα οποία αξίζει να εξερευνήσετε.