GRAPHIC STORIES CYPRUS : 1η Συνάντηση Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 16.3.2015

Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά | @mak.adcy

H πρώτη Συνάντηση Γραφιστών και Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τριήμερο από 6 έως 8 Μαρτίου 2015


Ένα πλούσιο, από εκδηλώσεις, τριήμερο που περιελάμβανε ομιλίες από καταξιωμένους σχεδιαστές τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού. Μέσα από τις διαλέξεις τους θέλησαν να εξερευνήσουν τις σύγχρονες τάσεις του design αλλά παράλληλα συνέβαλαν και στη δημιουργία κλίματος αναζήτησης και προβληματισμού σε σχέση με το μέλλον της οπτικής επικοινωνίας. Ο ακαδημαϊκός Κλήμης Μαστορίδης, οι σχεδιαστές Περικλής Χριστοφορίδης και Δημήτρης Σωτηρίου, ο ιδρυτής του Creative Club Cyprus Ρένος Δημητρίου καθώς και ο διεθνούς φήμης visual designer Χάρης Τσέβης άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο πολυπληθές κοινό.
Οι νέοι σχεδιαστές, οι φοιτητές αλλά και οι επαγγελματίες του κλάδου κατέκλυσαν τον ιστορικό, για την τυπογραφία, χώρο της εφημερίδας «Πολίτης» και έδειξαν το ζωηρό τους ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια των διαλέξεων. Ήταν, σύμφωνα με τους περισσότερους, όχι μόνο μια ευκαιρία για τους δημιουργικούς επαγγελματίες της Κύπρου να έρθουν σε επαφή και να ανταλλάξουν ιδέες και προβληματισμούς, αλλά και η αφετηρία για την ανάληψη νέων δράσεων. Άξιο λόγου είναι το ότι αρκετοί από τους συμμετέχοντες, σχεδιαστές Κύπριοι ή μη, ταξίδεψαν από χώρες του εξωτερικού προκειμένου να παρευρεθούν στις διεργασίες του τριημέρου. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη στήριξη των σχεδιαστών του νησιού μας σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, τη διάθεσή τους για ενεργό συμμετοχή αλλά και προσφορά.
Είναι κοινή πεποίθηση ότι μέσα από την πραγματοποίηση εκθέσεων, εργαστηρίων, διαλέξεων και συνεδρίων δημιουργούνται οι συνθήκες για να έρθει πιο κοντά η κοινότητα των σχεδιαστών της Κύπρου και να δημιουργηθεί ένα κλίμα κοινής πορείας και συνεργασίας. Δεν είναι μόνο η καλλιέργεια επαγγελματικής ενσυναίσθησης αλλά και η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού σε σχέση με τη σημασία και την αξία του επαγγέλματος του σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας.

Το εργαστήρι


Στο πλαίσιο της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε διήμερο εργαστήριο δημιουργίας έντεχνης αφίσας με τίτλο «Η τέχνη της αφίσας ως φορέας ιδεών και οραμάτων». Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο είχαν την ευκαιρία, σε κλίμα πειραματισμού, να εξερευνήσουν τη σχέση μεταξύ φόρμας, σχεδίου, χρώματος και τυπογραφίας με τη χρήση τυπογραφικών στοιχείων, κολάζ, μεταξοτυπίας, λινοτυπίας και μονοτυπίας υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Τσαγγάρη και της Ελένης Παναγίδου.
Μέσα από το εργαστήριο αυτό, που έγινε με την υποστήριξη του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία, οι συμμετέχοντες δημιουργοί είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν την προσωπική τους σφραγίδα, να εκφράσουν τη δική τους φωνή, τα όνειρά τους και τις ιδέες τους για τον κόσμο και να τις αποτυπώσουν στις αφίσες που δημιούργησαν. Τα έργα των συμμετεχόντων εκτίθενται στον ισόγειο χώρο της εφημερίδας «Πολίτης» και θα παραμείνουν έως τις 28 Μαρτίου.

Η έκθεση αφίσας


Παράλληλα, 70 από τις καλύτερες αφίσες του International Reggae Poster Contest θα φιλοξενούνται στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας «Πολίτης» από τις 6 έως τις 28 Μαρτίου 2015. Οι διοργανωτές του IRPC, Michael Thompson και Μαρία Παπαευσταθίου, παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης την Παρασκευή 6 Μαρτίου η οποία πλαισιώθηκε από reggae πάρτι με τη σφραγίδα επιτυχημένων DJ της reggae σκηνής. Η έκθεση των έργων είναι ανοικτή για το κοινό, ενώ ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και έργα διακριθέντων Κύπριων δημιουργών. Οι επισκέπτες με τους οποίους είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τον τρόπο με τον οποίο καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και με διαφορετική κουλτούρα ένωσαν τις δημιουργικές τους δυνάμεις και παρουσίασαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.


Τα επόμενα βήματα

Η ανοικτή για το κοινό εκδήλωση δημιουργήθηκε για να καλύψει κάτι που έμοιαζε να λείπει όλα αυτά τα χρόνια από την Κύπρο σε σχέση πάντα με το graphic design. Όπως πολύ εύστοχα έχει πει και ο Robert Peters «Το design δημιουργεί κουλτούρα, η κουλτούρα διαμορφώνει τις αξίες και οι αξίες καθορίζουν το μέλλον». Έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα της υλοποίησης του Graphic Stories Cyprus, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς για την οπτική επικοινωνία στο νησί μας, να αποτελέσει την αφορμή για συνάντηση και αλληλεπίδραση των σχεδιαστών της Κύπρου και του εξωτερικού σε ετήσια βάση, να αναδείξει το κυπριακό design και να συμβάλει στη δημιουργία κουλτούρας και αξιών.


Τα μηνύματα που λάβανε όλοι οι συμμετέχοντες στην πρώτη αυτή συνάντηση των σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας σε σχέση με το μέλλον του design στην Κύπρο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τουλάχιστον ελπιδοφόρα. Νέοι, με υψηλό επίπεδο ήθους και με ακόμα μεγαλύτερη δίψα για γνώση και δημιουργία είχαν τη δυνατότητα το τριήμερο αυτό να εξωτερικεύσουν τις προσωπικές τους αναζητήσεις αλλά και να επεκτείνουν τους γνωστικούς τους ορίζοντες. Να αντλήσουν έμπνευση αλλά και να μεταλαμπαδεύσουν το πάθος τους, γεμίζοντας τους διοργανωτές με ευθύνη και την ανάγκη να ανανεώσουν αυτό το ραντεβού δημιουργικότητας και για την επόμενη χρονιά. Όλη αυτή η θετική ενέργεια μας βοηθά να πορευθούμε και στο μέλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να είμαστε και πάλι μαζί εδώ για πολλές ακόμα "γραφιστορίες".


Μπορεί να ζούμε σε εποχές οικονομικά δύσκολες, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι διαθέτουμε πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό με υψηλό επίπεδο πολιτισμού και με διάθεση για προσφορά. Θεωρώ μεγάλη τιμή και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι δέχτηκαν να συμμετέχουν και να μοιραστούν τις σκέψεις και τις γνώσεις τους στην πρώτη μας αυτή συνάντηση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς και τους υποστηρικτές μας, στην ομάδα του Graphic Stories Cyprus που εργάστηκε για την υλοποίηση της συνάντησης αυτής: τον Μίλτο Καρρά, τον Πανταζή Δημάκη, την Ξένια Νικολάου, την Αλεξία Νησιφόρου, τη Σοφία Λουκέρη και τον Δημήτρη Βαρβερόπουλο. Φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εφημερίδα «Πολίτης» για τη φιλοξενία όχι μόνο των διαλέξεων και του εργαστηρίου αλλά και για το βήμα που μου έδωσε μέσα από το πολιτιστικό ένθετο «Παράθυρο» για να ακουστεί η φωνή των σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας στην Κύπρο. Ως εκ τούτου θα ήθελα να ευχαριστήσω τον σύμβουλο έκδοσης της εφημερίδας κ. Διονύση Διονυσίου, καθώς και την υπεύθυνη για τα πολιτιστικά κ. Μερόπη Μωυσέως.

Βέβαια θα ήταν παράληψη να μην ευχαριστήσω και όλους εκείνους που με το ενδιαφέρον και την ενεργό παρουσία τους απέδειξαν εμπράκτως τη στήριξή τους και μας έδωσαν τη δύναμη για να συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή. Όπως είπε και ο Tate Linden, «Το design είναι μια ευκαιρία για να συνεχιστεί η αφήγηση μιας ιστορίας και όχι για να βάλουμε έναν επίλογο σ' αυτήν συνοψίζοντας τα πάντα». Η φράση αυτή θεωρώ ότι αντικατοπτρίζει την αλήθεια όχι μόνο για τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι το design ως γραφίστρια, αλλά και σε σχέση με το Graphic Stories Cyprus.


6-ΓΡΑΦΙΣΤΟΡΙΕΣ


7-ΓΡΑΦΙΣΤΟΡΙΕΣ 1


7-ΓΡΑΦΙΣΤΟΡΙΕΣ 9
Ο Κλήμης Μαστορίδης


7-ΓΡΑΦΙΣΤΟΡΙΕΣ 4
ο Ρένος Δημητρίου


7-ΓΡΑΦΙΣΤΟΡΙΕΣ 3
Περικλής Χριστοφορίδης και Δημήτρης Σωτηρίου


7-ΓΡΑΦΙΣΤΟΡΙΕΣ 2
ο Χάρης Τσέβης


7-ΓΡΑΦΙΣΤΟΡΙΕΣ 8


7-ΓΡΑΦΙΣΤΟΡΙΕΣ 6


7-ΓΡΑΦΙΣΤΟΡΙΕΣ 7


7-ΓΡΑΦΙΣΤΟΡΙΕΣ 5











Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ