Παράθυρο logo
#WMC17
Δημοσιεύθηκε 20.03.2017 12:37
#WMC17

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr


Τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου, η μεγάλη διοργάνωση World Mobile Congress άνοιξε τις πόρτες της στη Βαρκελώνη για να υποδεχθεί όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιών ανά τον κόσμο. Από καινούργια μοντέλα μέχρι φρέσκες ιδέες, όλα χώρεσαν στη Βαρκελώνη - η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ μου βγάζει και ειδικούς τσιμπημένους καταλόγους στα εστιατόρια για να επωφεληθεί τα μέγιστα. Ο κόσμος πολύχρωμος, τα περίπτερα τεράστια. Εκτός από τους κολοσσούς του χώρου συμμετέχουν και "εθνικές αποστολές", από κάθε χώρα. Είναι πιο εύκολο να ξεχωρίσεις έτσι.


Όπως για παράδειγμα οι γαλλικές start-up, οι οποίες κατέβηκαν υπό κοινή σημαία. Το όνομά τους: French Tech και σήμα τους η εθνική μασκότ, ο κόκορας, σε κόκκινο, οριγκάμι στάιλ. Στόχος τους να έρθουν σε επαφή με επενδυτές αλλά και να ανακαλύψουν ξένες, πολλά υποσχόμενες start-up και να τις πείσουν να εγκατασταθούν στη Γαλλία. Το γεγονός που έκανε μεγάλη αίσθηση ήταν η επιστροφή του ιστορικού Nokia 3310. Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα κυκλοφορήσει παντού με τιμή που δεν θα ξεπερνάει τα 50 ευρώ. Πίσω από την πρωτοβουλία κρύβεται μια φινλανδική start-up, η HMD Global, η οποία αγόρασε τα πνευματικά δικαιώματα των τηλεφώνων Nokia, μιας μάρκας που δεν κυκλοφορεί πια στην αγορά. Το Nokia 3310 είναι το πρώτο που θα κυκλοφορήσει, φτιασιδωμένο ώστε να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες αλλά κρατώντας τα δύο χαρακτηριστικά που το έκαναν διάσημο: μεγάλη διάρκεια μπαταρίας και ανθεκτικότητα. Μαζί με το 3310 και τρία νέα μοντέλα, τα Nokia 6,5 και 3 που μπαίνουν στην κατηγορία των μεσαίων έξυπνων κινητών.



 World Mobile Congress: Οι Netflix, Samsung, η "νέα" Nokia, πάμπολλες start-ups αλλά και η Greenpeace συναντήθηκαν στη Βαρκελώνη



Αν πρέπει, όμως, να ξεχωρίσουμε μία εταιρεία από όλες όσες παρουσίασαν τα προϊόντα τους αυτή θα είναι η Samsung για τρεις διαφορετικούς λόγους. Πρώτον δεν παρουσίασε καινούργιο τηλέφωνο, αν και όλοι περίμεναν το S8. Δεύτερον γιατί παρουσίασε τρία καινούργια προϊόντα που αναμένεται να κάνουν αίσθηση στην αγορά: μια κάσκα εικονικής πραγματικότητας, το Galaxy Tab S3 και το Galaxy Book που τρέχει windows και που έρχεται μαζί με πληκτρολόγιο και στυλό και φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τους παλιότερους βαρύτερους φορητούς υπολογιστές. Και τρίτο (και χειρότερο) γιατί είχε την Greenpeace στην πλάτη της καθ' όλη τη διάρκεια του συνεδρίου και ιδιαίτερα την ώρα της συνέντευξης Τύπου για τα νέα προϊόντα. Ακτιβιστές σήκωσαν σημαίες και μέσα και έξω και παντού στην πόλη. Διερωτώνται τι θα γίνει με τις μπαταρίες από τα 4,3 εκατ. Galaxy Note 7 που αποσύρθηκαν (αυτές που είχαν την ενοχλητική τάση να αναφλέγονται).


Αν προσέξατε, το βραβείο Όσκαρ του καλύτερου μικρού ντοκιμαντέρ πήγε στο "White Helmets", που διηγείται την καθημερινότητα των εθελοντών στις βομβαρδισμένες περιοχές των ανταρτών στη Συρία. Η παραγωγή ήταν του Netflix, της διαδικτυακής πλατφόρμας που έχει μπει δυναμικά στις παραγωγές δίνοντας μεγάλες επιτυχίες όπως το "House of Cards". Στο WMC, ο συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Netflix, Ριντ Χάστινγκς, ήταν ένας από τους επίσημους προσκεκλημένους. Πρόβλεψή του ήταν ότι τα επόμενα 10-20 χρόνια όλες οι παραγωγές βίντεο θα βρίσκονται στο διαδίκτυο. Το Netflix βρίσκεται σε 130 χώρες και έχει πάνω από 100 εκατ. συνδρομητές.


Ξεχωριστή σημασία είχε και το πρόγραμμα Women4Tech που ασχολήθηκε με τη θέση της γυναίκας στις τεχνολογίες ΙΤ. Σε αυτό παρουσιάστηκαν οι βέλτιστες πρακτικές για την ηγετική θέση των γυναικών στην ψηφιακή εποχή.
Για τέσσερις μέρες η Βαρκελώνη μεταμορφώθηκε στο κέντρο της παγκόσμιας βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών. Μιας βιομηχανίας, που σύμφωνα με στοιχεία των διοργανωτών αποτελεί το 4,2% του ΑΕΠ σε διεθνές επίπεδο, έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις 900 δισ. δολαρίων και απασχολεί πάνω από 30 εκατ. εργαζομένους.