"Γραφή, το έναυσμα του πολιτισμού"

Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη Δημοσιεύθηκε 30.10.2017

Το Graphic Stories Cyprus, στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 09-11 Μαρτίου 2018, καλεί όλους τους δημιουργικούς να λάβουν μέρος στον διεθνή διαγωνισμό αφίσας με τίτλο "Γραφή, το Έναυσμα του Πολιτισμού" και να δουν το έργο τους τυπωμένο δημιουργώντας παράλληλα τη δική τους card postal. Χορηγοί των βραβείων του διαγωνισμού, συνολικής αξίας 2000 ευρώ, είναι η Τράπεζα Κύπρου και η εταιρεία γραμματοσειρών Parachute.


Ελάχιστα από τα επιτεύγματα της ανθρώπινης σοφίας μπορούν να συγκριθούν με αυτό της δημιουργίας της γραφής. Η σοφία αυτή, που ως κριτήριο διαχώρισε τον άνθρωπο από τα υπόλοιπα έμβια όντα του πλανήτη, άρχισε να μετουσιώνεται σε πολιτισμό, με τη σύγχρονή του έννοια, περίπου το 5.000 π.Χ. όταν και έκανε την εμφάνισή της η πρώτη πραγματική γραφή. Με τον όρο πραγματική γραφή εννοούμε εκείνη στην οποία το περιεχόμενο μιας γλωσσικής έκφρασης κωδικοποιείται με τέτοιον τρόπο, ώστε ένας άλλος αναγνώστης να μπορεί να ανοικοδομήσει, με ένα σχετικό βαθμό ακριβείας, αυτή καθαυτήν τη φράση που έχει γραφτεί. Ενώ στις πρώιμες, προγενέστερες γραφές η μη κωδικοποίηση γραμματικών λέξεων καθιστούσε πολύ δύσκολη ή ακόμα και αδύνατη την ανασύσταση της ακριβούς έννοιας που επιδίωκε ο εκάστοτε συγγραφέας, το μεγάλο άλμα στην εξέλιξη της γραφής επιτεύχθηκε περίπου τον 8ο αιώνα π.Χ. από τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι στηριζόμενοι στη Φοινικική γραφή της εποχής δημιούργησαν το πρώτο πραγματικό αλφάβητο. Αυτό που σήμερα, λίγο έως πολύ, θεωρούμε ως δεδομένο, με τα κριτήρια της εποχής εκείνης ήταν ένα εκπληκτικό επίτευγμα της ανθρώπινης ευρηματικότητας.

Η ιδέα της αναπαράστασης των ήχων της γλώσσας με οπτικά σύμβολα, των συμφώνων αρχικά και μετέπειτα και των φωνηέντων μπορεί να θεωρηθεί ως η απαρχή της οπτικής επικοινωνίας. Τα σύμβολα, τα ιδεογράμματα και οι εικόνες έδωσαν τη θέση τους στα γράμματα. Η σκέψη και ο λόγος έγιναν γραφή και το αφηρημένο απέκτησε υπόσταση. Οι ήχοι, οι φθόγγοι, τα σύμφωνα και τα φωνήεντα του προφορικού λόγου κωδικοποιήθηκαν, απόκτησαν μορφή και αποτυπώθηκαν με κάθε μέσον ως κληροδότημα για τις επόμενες γενεές. Το θέμα του διαγωνισμού "Γραφή, το Έναυσμα του Πολιτισμού", αλλά και η αντίστοιχη έκθεση έχουν ως στόχο να αναδείξουν και να προβάλουν τη σημασία της γραφής σε σχέση με τον πολιτισμό, τα γράμματα και τις τέχνες, τόσο σε τοπικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και τη σπουδαιότητά της στη μέχρι τώρα εξέλιξη, αλλά και μελλοντική πορεία της ανθρωπότητας.

Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό καλούνται να οπτικοποιήσουν τις σκέψεις και τις ιδέες τους σε σχέση με τη συμβολή της γραφής στη δημιουργία του εκάστοτε πολιτισμού, από οποιαδήποτε γωνιά της γης ή εποχή, αλλά και τον ρόλο που έχει διαδραματίσει στην εξέλιξή του. Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες συμμετεχόντων, με αντίστοιχο αριθμό νικητών, ήτοι διεθνής διάκριση για επαγγελματίες σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας, διεθνής διάκριση για φοιτητές/ σπουδαστές οπτικής επικοινωνίας, κυπριακή διάκριση για φοιτητές / σπουδαστές οπτικής επικοινωνίας και κυπριακή διάκριση για μαθητές λυκείων & τεχνικών σχολών. Τα έργα των διαγωνιζόμενων θα αξιολογηθούν από διεθνή κριτική επιτροπή που θα απαρτίζεται από καταξιωμένους σχεδιαστές, ενώ κάθε διαγωνιζόμενος έχει δικαίωμα να καταθέσει ένα και μόνο έργο του.

+ Η κατάθεση των έργων ξεκίνησε και γίνεται μόνο ηλεκτρονικά έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: http://graphicstoriescyprus.com/script-participation-terms-gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ