Περί αυτοϊκανοποίησης IIΙ (το τέλος ελπίζω)

Βάλια Καϊμάκη Δημοσιεύθηκε 23.12.2019

Την περασμένη εβδομάδα έκλεισα τη στήλη με την υπόσχεση ότι θα σας μιλήσω για τη φίλη μου τη Φωτεινή και τα παθήματά της. Όμως τελικά φαίνεται ότι η ίδια ιστορία με στοιχειώνει και έτσι δεν μπορώ παρά να σας διηγηθώ τι έγινε στη Γαλλία. Όχι για τις απεργίες και τις διαδηλώσεις, αλλά για τα φαινόμενα εκβιασμού που πήραν και εκεί μεγάλες διαστάσεις. Την είδηση έδωσε την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα "Le Parisien". Οι αρχές συνέλαβαν έναν νεαρό χάκερ ηλικίας 21 ετών: "Δεν με γνωρίζετε και πιθανόν να αναρωτιέστε γιατί σας στέλνω αυτό το mail. Είμαι χάκερ, μπήκα στον υπολογιστή σας πριν από μερικούς μήνες, αντέγραψα τις επαφές σας και απέκτησα πρόσβαση στην κάμερά σας. Ταυτόχρονα, είχα εγκαταστήσει έναν ιό σε έναν ιστότοπο για ενηλίκους. Καλά το μαντέψατε, αυτόν που εσείς επισκεφθήκατε για να "διασκεδάσετε". Και το παραμύθι φυσικά συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο: Εάν ο χρήστης δεν πληρώσει, τα βίντεο θα πάνε σε όλες τις επαφές του και θα ανεβούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Ο νεαρός Αντουάν Ι. γεννήθηκε στις ΗΠΑ αλλά επέστρεψε με τους γονείς του στη Γαλλία. Μετά το διαζύγιο των γονιών του καταφεύγει στην πληροφορική που γίνεται η μανία του. Αρχίζει να στέλνει τα πρώτα mail μαζικά τον περασμένο Ιανουάριο. Στέλνει παντού, σε απλούς χρήστες αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς κανένα κοινωνικό φίλτρο. Κατηγορεί τα θύματά του ότι είδαν υλικό πορνογραφίας, ακόμα και παιδικής, και ότι παίρνοντας τον έλεγχο της κάμεράς τους έχει βίντεο στα χέρια του την ώρα που αυτοϊκανοποιούνται. Το έγκλημά του έχει και όνομα, δεν είναι απλός εκβιασμός: "crypto-porno", το λένε οι Αμερικανοί. Πού βρήκε τις διευθύνσεις; Σύμφωνα με την εφημερίδα, τις αγόρασε στο Darknet. Τα θύματα έπρεπε να πληρώσουν ένα ποσό 500-750 ευρώ σε bitcoins. Και για μία ακόμη φορά ήταν πολλοί εκείνοι που τσίμπησαν. Από αυτούς, 28 χιλιάδες ειδοποίησαν την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά μέχρι στιγμής μόνο 2.000 έχουν καταθέσει μήνυση. Ο αριθμός είναι τεράστιος αλλά και πάλι είναι πολύ μικρότερος από τον συνολικό αριθμό mails που έστειλε ο νεαρός, τα οποία οι αρχές υποψιάζονται ότι ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια. Ο χάκερ είχε πραγματικά μολύνει τουλάχιστον 2.000 υπολογιστές στη Γαλλία. Όχι βέβαια για να τραβήξει βίντεο αλλά για να τους μετατρέψει σε bots, που χωρίς να το ξέρουν οι ιδιοκτήτες τους έστελναν απειλητικά mails.


Ψηφιακός εκβιασμός: Αυτό που με θλίβει πραγματικά σε αυτήν την ιστορία είναι ότι μοιάζει τραγικά με το κομμάτι του Cyberbullying που υφίστανται πολλοί έφηβοι



Στα τέλη Ιουνίου, η Εισαγγελία στο Παρίσι άνοιξε την έρευνα και η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος κατάφερε να βρει τον νεαρό καθώς και έναν συνένοχό του. Τους κυνήγησαν σε όλη την Ευρώπη, αλλά τους συνέλαβαν με την επιστροφή τους στη Γαλλία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Υπολογίζεται ότι ο νεαρός εισέπραξε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Δεν είναι και άσχημα. Ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί να επανέλθω ξανά στο ίδιο θέμα. Ελπίζω ότι θα μάθουμε πώς να αντιμετωπίζουμε και τον ψηφιακό εκβιασμό.

Αυτό που με θλίβει πραγματικά σε αυτήν την ιστορία είναι ότι μοιάζει τραγικά με το κομμάτι του Cyberbullying που υφίστανται πολλοί έφηβοι. Ίσως να είναι καλύτερα που ήρθαμε κι εμείς οι ενήλικες σε επαφή με αυτό για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε περισσότερο τα παιδιά μας, να κατανοήσουμε τους μύχιους φόβους που τα κάνουν να πέφτουν θύματα και κατόπιν να κλειδώνονται στο σπίτι, να παθαίνουν κατάθλιψη και σε ακραίες περιπτώσεις να καταφεύγουν στην αυτοκτονία. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μιλάμε και μεταξύ μας και με τα παιδιά και ως κοινωνία για τα κακώς κείμενα: και για τη βία και για τα ναρκωτικά και για το σεξ και για την πορνογραφία και για τα πάντα. Μόνο αν καταφέρουμε να φτιάξουμε μία ανοιχτή και ανεκτική κοινωνία, θα μπορέσουμε να αισθανθούμε ασφάλεια μέσα σε αυτήν.

Υ.Γ.: Χρόνια πολλά και καλές γιορτές σε όλους. Ραντεβού το 2020 με νέες περιπέτειες.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;