Σύμπαντα που τέμνονται

Βάλια Καϊμάκη Δημοσιεύθηκε 25.10.2021

Πάντα ήμουνα λάτρης της επιστημονικής φαντασίας. Στην ηλικία που είναι οι πιτσιρικάδες που κυκλοφορούν στο σπίτι είχα διαβάσει τα άπαντα των Ντάγκλας Άνταμς, Νόρμαν Σπίνραντ, Ούρσουλα Λε Γκιν και προχωρούσα στους επόμενους. Το καταλαβαίνετε, άλλωστε, και από την εισαγωγή του podcast μου «Γεύση Καϊμάκη». Πόσοι αναγνωρίζετε την ατάκα;


Για τη νέα γενιά, λοιπόν, που ούτε τα έχει ακουμπήσει αυτά τα βιβλία -υπήρξε ένα σχετικό ενδιαφέρον όταν κυκλοφόρησε η επανέκδοση του Blade Runner σε ταινία, αλλά δεν πήγε πολύ παρακάτω- η επιστημονική φαντασία είναι περίπου συνώνυμη με τους υπερήρωες. Και αυτό χάρη στον κινηματογράφο και στους δύο μεγάλους αντιπάλους, τη Marvel και την DC, οι οποίες επενδύουν εκατομμύρια στα φανταστικά και προσφάτως παράλληλα σύμπαντα.

Αφού τα ακολούθησα όσο μπορούσα πρώτα, κάνοντας το καθήκον μου ως μητέρα και τώρα προσφάτως, γιατί μου αρέσουν πολύ οι καινούργιες σειρές spin-off, ανακάλυψα ότι η επιστημονική φαντασία με ακολούθησε και στα social media.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να δείτε πόσο δίκιο έχω. Τον περασμένο Ιούνιο, το βρετανικό ταμπλόιντ «The Mirror» δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο γίνεται αναφορά σε ένα βίντεο του TikTok, που μιλούσε για τα «μη» στις ροζ εφαρμογές. Ότι, ας πούμε, δεν πρέπει να βγάζεις φωτογραφία μπροστά από ένα ακριβό αυτοκίνητο, να λες ότι είσαι επιχειρηματίας ή να αναφέρεις τη μαμά σου στο προφίλ σου. Το βιντεάκι ήταν δημιουργία της @sydneyplus, η οποία υποστήριζε ότι εργάζεται σε  ένα τέτοιο ιστότοπο. Αυτή η Σίντνεϊ, μία ξανθιά 20 κάτι χρονών, δεν έχει πολλά χρήματα και κοιμάται στον καναπέ της αδελφής της. Έτσι, ανακάλυψε ότι ο αρραβωνιαστικός της αδελφής της την κερατώνει. Αρλούμπες όλα, γιατί η Σίντεϊ δεν υπάρχει, είναι εφεύρεση μιας εταιρείας που ονομάζεταικαι που έχει δημιουργήσει άλλους 22 τέτοιους λογαριασμούς. Το λένε κιόλας μόνοι τους, ότι δηλαδή φτιάχνουν το αντίστοιχο του MCU (Marvel Cinematic Universe) στο TikTok.

Γνωρίζαμε ήδη για κάποιους λογαριασμούς στα social που δεν ήταν άνθρωποι αλλά άβαταρ. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, οι άνθρωποι είναι αληθινοί: είναι ηθοποιοί που υποδύονται ρόλους, τους οποίους γράφουν οι σεναριογράφοι της FourFront. Ο Όλι, που μόλις έχει αποκαλύψει την ομοφυλοφιλία του, η Τία που μαθαίνει ότι ο φίλος της είναι Αφρικανός πρίγκιπας (;;;), η ομορφούλα και άμυαλη Κάρμεν, ο βετεράνος Κρις και ο «γκόλντεν μπόι» Μπιλ, μαζί με τη Σίντνεϊ, έχουν περίπου 2 εκατομμύρια ακόλουθους. Δεν το λες και λίγο. Κι αν κάποιος δεν τραβάει… αποσύρεται από την παραγωγή.

Το θέμα είναι εάν όλοι αυτοί οι ακόλουθοι γνωρίζουν ότι παρακολουθούν στην ουσία μια σειρά. Η εταιρεία λέει πως ναι, αλλά δεν είναι πια να εμπιστεύεσαι κανέναν. Στα # υπάρχει το #fictional (φανταστικός) αλλά πόσοι το βλέπουν; Κι από αυτούς, πόσοι πραγματικά το κατανοούν ή του δίνουν σημασία; Άλλωστε και στο Instagram και στο TikTok όλοι βάζουν πάνω από 10 # και σιγά μην τα διαβάζουμε όλα. Στοίχημα ότι κι εμένα εύκολα θα μου ξέφευγε.

Το θέμα είναι τι κερδίζει η εταιρεία από αυτούς τους φανταστικούς χαρακτήρες. Στόχος της είναι να «νοικιάζουν» τους influencers αυτούς σε άλλες εταιρείες και να βγάζουν έτσι χρήματα. Οι «ακόλουθοι» πάλι μπορούν να συνομιλήσουν στο inbox μαζί τους και να βγάλουν τα εσώψυχά τους σ’ ένα μηχάνημα που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη. Τράβα γύρευε, γιατί θέλει να το κάνει κάποιος αυτό, κι όμως το κάνουν.

Τώρα, βέβαια, από την άλλη πλευρά, από το να ακολουθώ μια χαζοβιόλα η οποία θα προσπαθήσει να μου πουλήσει το σημερινό αντίστοιχο του πράσινου σκορπιού σε ματζούνι, καλύτερα ίσως ένα φανταστικό πρόσωπο.

Αλλά, νομίζω, ότι χάνουμε λίγο τα όρια της πραγματικότητας με τη φαντασία. Δεν είμαι σίγουρη ότι αν μετακομίσει ο κινηματογράφος στα social, δίπλα σε πραγματικούς ανθρώπους, η ζωή μας θα γίνει καλύτερη ή ευκολότερη. Εσείς τι λέτε;

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας