Twitter: Η μεγάλη φυγή

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 24.4.2023

Το σίγουρο είναι ότι το Twitter δεν πάει καλά. Το παραδέχθηκε και το αφεντικό του, ο Μασκ στη συνέντευξη που έδωσε στο Fox News και το Tucker Carlson Tonight, το σόου του ακροδεξιού, συνωμοσιολόγου, υποστηρικτή του Τραμπ, Τάκερ Κάρλσον, αφού έχει χάσει το μισό της χρηματιστηριακής του αξίας από τότε που το αγόρασε. Κατά τα άλλα χαριεντίζονταν, καθώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Μασκ έχει κάνει την ανατροπή στις «πολιτικές χρήσης» του (πρώην;) δημοφιλούς social. Για μερικές από αυτές έχουμε ήδη μιλήσει όμως υπάρχουν και δύο πολύ πρόσφατες που αφορούν τα μέσα ενημέρωσης, και άρα μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα.

Η πρώτη είναι το χαράτσι 1.000 δολαρίων τον μήνα που ζητά η πλατφόρμα από τους «επώνυμους» για να διατηρήσουν το σήμα επαλήθευσης (το μπλε checkmarks). Το σήμα χρησίμευε ως μια μορφή επαλήθευσης για την επιβεβαίωση της ταυτότητας λογαριασμών, συμπεριλαμβανομένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, πολιτικών και διασημοτήτων. Θα είναι πλέον χρυσό για τις μάρκες και τις εταιρείες και γκρι για τις κυβερνήσεις. Το πακέτο θα επιτρέπει επίσης στις επιχειρήσεις να επαληθεύουν συνεργαζόμενους λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτών, με 50 δολάρια ανά μήνα ανά συνεργάτη. Δηλαδή αν ο «Πολίτης» πληρώνει τα 1.000 δολάρια, θα έχει τη δυνατότητα με 50 ακόμα να μου εξασφαλίσει κι εμένα ένα σήμα, όπως και σε άλλους συναδέλφους. Όμως το νέο σύστημα ελέγχου όχι μόνο είναι πανάκριβο αλλά δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι θα μπορεί όντως να διακρίνει τόσο εύκολα μεταξύ αξιόπιστων και ψεύτικων χρηστών.

Ωστόσο, επικαλούμενοι ένα εσωτερικό έγγραφο, οι «New York Times» ανέφεραν ότι το Twitter θα απαλλάξει από το τέλος τους 500 μεγαλύτερους διαφημιστικούς πελάτες του και τις 10.000 μάρκες, εταιρείες και οργανισμούς με τους περισσότερους followers.

Εν τω μεταξύ, ήδη το Twitter αρχίζει να αφαιρεί τα checkmarks από λογαριασμούς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Twitter Blue, ένα άλλο σύστημα «επαλήθευσης» αξίας 8 δολαρίων τον μήνα για ιδιώτες.

Ποιος όμως θα πληρώσει 12.000 δολάρια τον χρόνο στον Ίλον Μασκ; Όχι ο Λευκός Οίκος, που έβγαλε ήδη επίσημη ανακοίνωση. Όχι οι «New York Times». Όχι η «Washington Post». Όχι το Politico, το Insider, το Buzzfeed. Όχι και οι «Los Angeles Times». Και αυτοί είναι οι πρώτοι, ποιος ξέρει ποιοι και πόσοι θ’ ακολουθήσουν.

Η δεύτερη είναι το σήμα «κυβερνητικά χρηματοδοτούμενα» μέσα ενημέρωσης που βάζει στα δημόσια μέσα ενημέρωσης που από δημόσια βαφτίζονται έτσι κυβερνητικά (άρα μη ανεξάρτητα, άρα προπαγανδιστικά, άρα αναξιόπιστα). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Αυστραλιανή Ραδιοτηλεοπτική Εταιρεία (ABC Australia), η Ειδική Ραδιοτηλεοπτική Υπηρεσία της Αυστραλίας (SBS), ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας RNZ της Νέας Ζηλανδίας, οι σουηδικές SR Ekot και SVT και η καταλανική TV3.cat.

Βέβαια τα μέτρα και τα σταθμά δεν είναι τα ίδια για όλους. Το Twitter έδωσε στο BBC την ετικέτα «δημόσια χρηματοδοτούμενο», η οποία φαίνεται λιγότερο παραπλανητική από το «κυβερνητικά χρηματοδοτούμενο». Μυστήριο πώς τη γλύτωσε…

Κι εκεί κάπου άρχισαν οι τριβές, και δικαίως. Το NPR, ένα δίκτυο που λαμβάνει το 1% της χρηματοδότησής του από την κυβέρνηση των ΗΠΑ (και το οποίο στην αρχή, το Twitter χαρακτήρισε ως «κρατικά συνδεδεμένο», έναν χαρακτηρισμό που προορίζεται για Μέσα όπως το ρωσικό RT) είναι κι αυτό «κρατικό». Και γι’ αυτό αποχώρησε από το Twitter. Όπως και το CBC και το PBS. Ούτε σήματα ούτε τίποτα. Απλώς γεια σας.

Η τακτική του Μασκ είναι πλέον ξεκάθαρη. Πιθανόν να μην τον ενδιέφερε ποτέ το οικονομικό όφελος από την αγορά του Twitter. Το κόλπο το ξέρουμε και από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Αγοράζεις ένα που αιμορραγεί (σκασίλα σου το περνάς στις ζημιές των άλλων σου εταιρειών που ανθίζουν) και το μετατρέπεις σε μηχανή προπαγάνδας. Σ’ αυτήν τη φάση βρίσκεται τώρα ο Μασκ -και η συνέντευξη στο Fox δεν θα μπορούσε να είναι πιο ενδεικτική- αλλά χρειάζεται να ξεφορτωθεί κόσμο. Εξ ου τα σηματάκια και οι χαρακτηρισμοί. Και η τρομοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;