Έρευνες σε αεροδρόμια, λιμάνια και σε κύκλους εμπόρων έργων τέχνης που έχουν σχέσεις με το εξωτερικό έχουν εξαπολύσει οι αστυνομικές αρχές, προκειμένου να εντοπίσουν τα έργα τέχνης που κλάπηκαν από την Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας την περασμένη Δευτέρα το πρωί.
Με διεθνές ένταλμα, η Ελληνική Αστυνομία και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών βρίσκονται σε επαφή με υπηρεσίες σε Ευρώπη και παγκοσμίως, ενώ φωτογραφίες των έργων τέχνης έχουν σταλεί σε όλες τις αρμόδιες διευθύνσεις ώστε να συλλεχθεί κάθε πιθανή πληροφορία για το ποιος ή ποιοι μπορεί να κρύβονται πίσω από τη ληστεία.
Σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα «Έθνος», αν και οι αρχές προσανατολίζονται σε διεθνή σπείρα, οι αξιωματικοί που έχουν αναλάβει την έρευνα γνωρίζουν ότι πρέπει να περιμένουν, αφού έργα τόσο μεγάλης αξίας δεν «κυκλοφορούν» από τη μια μέρα στην άλλη.
Παράλληλα, σύμφωνα με το tovima.gr, εξετάζονται ήδη οι καταγραφές από κάμερες τις προηγούμενες ημέρες της μεγάλης κλοπής, όταν και διαρκούσε μεγάλη έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη, προκειμένου να εντοπισθούν κινήσεις υπόπτων ατόμων σε προγενέστερο χρόνο κοντά στους χώρους που σημειώθηκε η εισβολή.
Η ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόκειται για «αρπαγή» των έργων από κύκλωμα κακοποιών, με στόχο να ζητηθούν λύτρα για την επιστροφή τους.
Οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Ιντερπόλ προκειμένου να αντληθούν στοιχεία για προηγούμενες κλοπές πινάκων από μουσεία του εξωτερικού τα τελευταία χρόνια, οι οποίες έχουν γίνει με παρεμφερή τρόπο.
Στο μικροσκόπιο των αστυνομικών έχουν τεθεί και όλα τα στοιχεία που μπορεί να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του προφίλ των δραστών. Στο πλαίσιο αυτό, αστυνομικοί συλλέγουν αποτυπώματα από το σημείο όπου βρίσκονταν οι πίνακες, στοιχεία DNA και οτιδήποτε άλλο μαρτυρά τη δράση των ληστών.
Στόχος όλων των εμπλεκόμενων είναι, πάντως, να εντοπισθούν οι δράστες αλλά και να βρεθούν οι πίνακες «αλώβητοι». Στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπενθύμιζαν ότι σε προηγούμενη κλοπή πινάκων του Πικάσο, του Ματίς, του Μοντιλιάνι και άλλων σημαντικών ζωγράφων τον Μάιο του 2010 από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι, διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι οι ληστέςπέταξαν -με τον φόβο της σύλληψης- τους πίνακες σε κάδο απορριμμάτων.
Άριστα οργανωμένο σχέδιο
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν «για ένα άριστα οργανωμένο σχέδιο αρπαγής των πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη. Οι δράστες ήξεραν ότι οι συγκεκριμένοι πίνακες βρίσκονταν στον εκθεσιακό χώρο για τελευταία βραδιά και ύστερα θα μετακινούντο σε άλλο χώρο με δυσκολία πρόσβασης».
Ετσι, «προχώρησαν σε 'ψεύτικους' συναγερμούς για να παρασύρουν τον νυκτερινό φύλακα, ώστε να μην αντιδράσει στον πραγματικό συναγερμό της εισβολής τους. Ηξεραν τα 'ευάλωτα' σημεία της Εθνικής Πινακοθήκης και όλα τα δεδομένα της κτιριακής εγκατάστασης αλλά και των συστημάτων συναγερμού. Όλα δείχνουν πολυήμερη ενασχόλησή τους με το σχέδιο αρπαγής των πινάκων...».
Διεθνές οργανωμένο κύκλωμα
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι «όλα δείχνουν ότι πρόκειται για την δράση διεθνούς οργανωμένου κυκλώματος που συνεργάζεται πιθανόν με σύστημα μεσαζόντων για την διακίνηση έργων τέχνης προκειμένου να καταλήξουν σε ιδιωτικές συλλογές επιχειρηματιών από την Κίνα, τη νότιο Αμερική, την πρώην Σοβιετική Ένωση και αλλού».
Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ίδιοι αξιωματικοί, «πριν φτάσουμε εκεί οφείλουμε να ερευνήσουμε πιο απλές εκδοχές και να εντοπίσουμε τους πίνακες πριν αλλάξουν χέρια. Έχουμε ορισμένα στοιχεία και ίσως έχουμε σημαντικά αποτελέσματα».
Όπως εξηγούν «μερικές φορές η κλοπή των πινάκων γίνεται χωρίς πρόβλεψη για το σύστημα κλεπταποδοχής τους. Δεν θα βρεθούμε προ εκπλήξεως αν τελικώς ζητηθούν λύτρα από τους υπευθύνους της Εθνικής Πινακοθήκης για την επιστροφή των πινάκων ή οι πίνακες να μην μπορέσουν να πουληθούν. Τουλάχιστον στις πέντε από τις οκτώ μεγάλες κλοπές πινάκων από μουσεία που έχουν σημειωθεί την τελευταία δεκαετία οι πίνακες έχουν βρεθεί στα χέρια των κλεφτών ή έχουν εγκαταλειφθεί».
ΠΗΓΕΣ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ, ΤΟ ΒΗΜΑ, in,gr