Εντυπωσιακή πρώτη γεύση από τις Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2012

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 7.3.2012

The Artist, We Need To Talk About Kevin, Drive, Shame. Τέσσερις από τις αδιαμφισβήτητα κορυφαίες στιγμές της περσινής κινηματογραφικής παραγωγής προβάλλονται στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2012» και καλούν τους φίλους της 7ης Τέχνης από τις 20 μέχρι τις 29 Απριλίου να πάρουν θέση, στο Θέατρο Ριάλτο και στο Zήνα Πάλλας.


Μια πρώτη γεύση του τι θα δούμε, δίνει το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2012» το οποίο ανοίγει τις πύλες του και υπόσχεται ένα συναρπαστικό πρόγραμμα προβολών με μερικές από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς καθώς και ταινίες που ξεχώρισαν από τον διεθνή ανεξάρτητο κινηματογράφο. Αφιερώματα, ειδικές προβολές, έκθεση φωτογραφίας, εργαστήρια και μουσικές εκδηλώσεις συνθέτουν το φετινό πολυαναμενόμενο πρόγραμμα του επίσημου διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ της Κύπρου.

cyp1
Η δέκατη, επετειακή, έκδοση του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 20 μέχρι τις 29 Απριλίου 2012 στη Λεμεσό, στο Θέατρο Ριάλτο και στη Λευκωσία, στον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλλας.


Την ευθύνη για την επιλογή των ταινιών, τον καταρτισμό του προγράμματος προβολών και των παράλληλων εκδηλώσεων έχει τριμελής Καλλιτεχνική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους Άδωνι Φλωρίδη [σκηνοθέτης], Δρα. Κώστα Κωνσταντινίδη [Ακαδημαϊκός] και Κωνσταντίνο Σαρκά [Δημοσιογράφος].

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη και ένα αφιέρωμα στην περίοδο μετάβασης από τον βουβό στον ομιλούντα κινηματογράφο.


Τμήματα του Φεστιβάλ:


Glocal Images - Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα: Στο τμήμα αυτό θα διαγωνιστούν εννιά ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους. Οι επιλογές της καλλιτεχνικής επιτροπής προέρχονται από όλο το εύρος του παγκόσμιου χάρτη, με έμφαση στον κινηματογράφο των ηπείρων που περιβάλλουν την Κύπρο και έχουν ως στόχο να αναδείξουν τον κινηματογράφο ως τέχνη και ως εργαλείο διαπολιτισμικού διαλόγου. Το Glocal Images περιλαμβάνει και φέτος ταινίες που σκιαγραφούν τους ιδιαίτερους “χρωματισμούς” ενός τοπικού κινηματογράφου και συνάμα αντλούν θέματα και στυλιστικές επιλογές από κυρίαρχες μορφές τουσύγχρονου διεθνικού κινηματογράφου. Η βράβευση των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ έχει ανατεθεί σε διεθνή τριμελή κριτική επιτροπή η οποία θα έχει την ευθύνη απονομής Βραβείου Καλύτερης Ταινίας (συνοδευόμενο από το ποσό των € 7.000), Β’ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (συνοδευόμενο από το ποσό των € 2.000) και Γ’ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (συνοδευόμενο από το ποσό των € 1.000).



Viewfinder – Ματιές στο Σύγχρονο Διεθνή Κινηματογράφο: Στο τμήμα αυτό, μη-διαγωνιστικού χαρακτήρα, φιλοξενούνται ταινίες που έχουν διακριθεί κατά τη διάρκεια της φεστιβαλικής χρονιάς και επιλέγονται με βάση κριτήρια της Καλλιτεχνικής Επιτροπής. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ενημερότητα του κοινού γύρω από τις επιλογές σημαντικών φεστιβαλικών κέντρων. Το τμήμα αυτό θα περιλαμβάνει συνολικά 9 ταινίες, ανάμεσά τους και η βραβευμένη με πέντε Οσκαρ (περιλαμβανομένου Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας) ασπρόμαυρη, βωβή ταινία The Artist του Michel Hazanavicius που κατέπληξε κοινό και κριτικούς εντός και εκτός γηραιάς ηπείρου. Από την Ελλάδα θα προβληθεί η νέα ταινία του διεθνώς αναγνωρισμένου Γιώργου Λάνθιμου Άλπεις η οποία περιγράφει μια παράξενη ιστορία και καταφέρνει, μετά τον Κυνοδόντα, να τραβήξει και πάλι την προσοχή του κοινού και να κερδίσει στο Φεστιβάλ της Βενετίας το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου. Από τον πολλά υποσχόμενο κινηματογραφιστή και εικαστικό Steve McQueen έρχεται η ταινία Shame, μια σπουδή πάνω στην μοναξιά και την αποξένωση. We Need to Talk About Kevin, μια συνταρακτική ταινία της ιδιοφυούς σκηνοθέτιδας Lynne Ramsay η οποία εξερευνά την φύση της ενοχής αποδίδoντας την ιστορία ενός 15χρονου αγοριού που άνοιξε πυρ ενάντια στους συμμαθητές του. Βουτηγμένο στα neon φώτα του νυχτερινού downtown Λος Άντζελες και στην synth ηλεκτρονική μουσική των αρχών των ‘80s, η ταινία Drive του Nicolas Winding Refn ανεβάζει ταχύτητες και μας καθηλώνει στη θέση του συνοδηγού. Γροθιά στο στομάχι μας δίνει η ταινία Michael του Markous Schleinzer με θέμα την απαγωγή ενός 10χρονού αγοριού από ένα φαινομενικά φυσιολογικό 35άρη που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συγκλόνισαν την Αυστριακή κοινωνία. Το Las Acacias, μια πανέμορφα δοσμένη ιστορία από την Αργεντινή του Pablo Giorgelli, ακολουθεί το συγκινητικό road trip ενός μονόχνοτου οδηγού φορτηγού που δέχεται να μεταφέρει μια γυναίκα και το μωρό της από την Παραγουάη μέχρι το Buenos Aires. Από την Ρωσία φιλοξενείται η ταινία Elena του βραβευμένου σκηνοθέτη Andrei Zvyagintsev, ένα σύγχρονο δράμα με κεντρική ιδέα την επιβίωση του δυνατού με κάθε κόστος. Η δεύτερη ταινία της Celine Sciamma με τίτλο Tomboy ακολουθεί την ιστορία της δεκάχρονης Laure, ενός αγοροκόριτσου που κάνει τα πάντα να φαίνεται αγόρι χωρίς να υποψιάζεται τις συνέπειες των πράξεων της.




Παράλληλες Προβολές – Εκδηλώσεις


«Όταν Μίλησε ο Κινηματογράφος»

Το αφιέρωμα με τίτλο «Όταν Μίλησε ο Κινηματογράφος» είναι εμπνευσμένο από το The Artist και στόχος του είναι να παρουσιάσει την περίοδο μετάβασης από τον βουβό στον ομιλούντα κινηματογράφο προβάλλοντας ταινίες κλειδιά από την τότε εποχή που είτε ξεκίνησαν να πειραματίζονται με τον ήχο, είτε παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο παρασκήνιο, είτε λειτούργησαν ως αντίδραση στην κυριαρχία του ομιλούντα κινηματογράφου θέλοντας να αναδείξουν την βουβή ταινία ως μια ανώτερη μορφή έκφρασης του μέσου.

«Η Τέχνη των Κομικς στην Μεγάλη Οθόνη»

Η κινηματογραφική εκδοχή ενός κόμικ καταλύει τους περιορισμούς της εικονογραφημένης σελίδας επιτρέποντας στους χαρακτήρες και στη δράση να αποκτήσουν κίνηση, την ίδια στιγμή όμως αρκετά σύγχρονα παραδείγματα μιμούνται την εικονογραφία των κόμικς δημιουργώντας μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στιλιστική πρόσμιξη. Το αφιέρωμα αυτό επιχειρεί να παρουσιάσει ταινίες εμπνευσμένες από κόμικς και μάνγκα οι οποίες δεν αποτέλεσαν μεγάλο γεγονός της μαζικής κουλτούρας λόγω του ότι δημιουργηθήκαν στο περιθώριο με απώτερο στόχο την δημιουργική αναζήτηση και όχι την κραγαυλέα επίδειξη των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας.

«Η επιστροφή του Νέο-ρεαλισμού: Ο κινηματογράφος του Ramin Bahrani»

Ο νεολογισμός «νέο-νέορεαλισμός», επινόηση του κριτικού των The New York Times A. O. Scott, είναι ένας όρος που ταιριάζει απόλυτα στο σινεμά του Ramin Bahrani, του οποίου οι τρεις ταινίες μεγάλου μήκους που θα προβάλει το φεστιβάλ αποτελούν ήδη σημαντική συνεισφορά στην ιστορία του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Ο Scott ερμηνεύει το νέο-νέορεαλισμό ως μια πράξη η οποία αντιστέκεται στην τυραννία των εικόνων του Χόλιγουντ και εισηγείται ότι ίσως αυτό που έχουν τελικά ανάγκη οι θεατές δεν είναι η απόδραση από την πραγματικότητα αλλά από την τυραννία του Χόλιγουντ. Ως εκ τούτου, οι ταινίες  που ξεχωρίζει ως νέο-νέορεαλιστικές, ανάμεσα σε αυτές και το έργο του Bahrani, δεν απεικονίζουν  την ηρωϊκή επιβίωση από μια επική καταστροφή της Νέας Υόρκης, αλλά περιορίζονται στις ανυπέρβλητες δυσκολίες της καθημερινότητας.

«Κυριακάτικο Ξύπνημα: Αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη»

Ένα αφιέρωμα στον κινηματογράφο του μεγάλου Κύπριου δημιουργού Μιχάλη Κακογιάννη. Στα πλαίσια του αφιερώματος θα προβληθούν την Κυριακή 22/4/2012 στο Θεατρο Ριάλτο τρεις κινηματογραφικές του ταινίες. Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα είναι ανοικτή έκθεση φωτογραφίας από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ “Cyprus is an Island” (Κύπρος το Μεγάλο Νησί) (1946) του Ralph Keene, στο οποίο ο νεαρός τότε Μιχάλης Κακογιάννης συμμετείχε ως βοηθός σκηνοθέτης κάνοντας τα πρώτα του βήματα στον κινηματογράφο.



+ Το αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ στην διεύθυνση www.cyprusfilmdays.com

Για περισσότερες πληροφορίες και για το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών μπορείτε να αποτείνεστε στα τηλέφωνα 77777745 και 77772552, στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ στη διεύθυνση www.cyprusfilmdays.com ή / και στην σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook.

+ Η Είσοδος θα είναι δωρεάν σε όλες τις απογευματινές και μεταμεσονύκτιες προβολές.

€6 κάρτα εισόδου ημέρας

€25 κάρτα γενικής εισόδου (για όλες τις προβολές του φεστιβάλ)

Φοιτητές δωρεάν με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ