Παράθυρο logo
Κυπριακή -πολιτιστική- άνοιξη στο Μόναχο
Δημοσιεύθηκε 13.05.2013
Κυπριακή -πολιτιστική- άνοιξη στο Μόναχο

Η Γιώργα Σολομώντος μιλά στο «Π» για τον θεσμό ο οποίος αναδεικνύει κάθε χρόνο το σύγχρονο πολιτιστικό πρόσωπο της Κύπρου στη Γερμανία, με αποτέλεσμα να μιλάμε για τη διαμόρφωση ενός γερμανικού φιλοκυπριακού κοινού.



Μπορεί να θεωρείται από πολλούς πως η Κύπρος και η Γερμανία βρίσκονται σε «εμπόλεμη ζώνη», μετά τις εξελίξεις στην οικονομία, ωστόσο, η πρεσβεία της Κύπρου στη Γερμανία παρουσιάζει τα τελευταία οκτώ χρόνια ένα άλλο πρόσωπο της χώρας μας, το πολιτιστικό, που μόνο θετικά μπορεί να εκληφθεί.


Έτσι και φέτος, σε μια δύσκολη συγκυρία, ο πολιτιστικός θεσμός της «Κυπριακής Άνοιξης» πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο ενώπιον του γερμανικού κοινού, το οποίο η μορφωτική ακόλουθος της Πρεσβείας, Γιώργα Σολομώντας, αποκαλεί «φιλοκυπριακό». Η ίδια μιλά στο «Π» για την «Κυπριακή Άνοιξη», που έχει μέχρι σήμερα φιλοξενήσει περί τους 160 καλλιτέχνες -Κύπριους, Γερμανούς και άλλων εθνικοτήτων- και έχει καταφέρει να δημιουργήσει γέφυρες, να ξεπεράσει εθνικιστικά σύνορα και να κερδίσει μια ιδιαίτερη θέση στον πολιτιστικό χάρτη του Μονάχου.


Ποια είναι η σημαντικότητα της εν λόγω διοργάνωσης;


Με την «Κυπριακή Ανοιξη» κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε έναν πολιτιστικό θεσμό που κατέχει πλέον μια ιδιαίτερη θέση στον πολιτιστικό χώρο του Μονάχου. Όταν το 2006 διοργάνωσα τη σειρά για πρώτη φορά, ήξερα ότι για να επιτύχουμε την προβολή της Κύπρου, του πολιτισμού μας και των καλλιτεχνών μας, πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι με συνέχεια, γιατί χωρίς αυτήν, απλώς θα είχαμε μια ωραία σαπουνόφουσκα και τίποτα άλλο.


Ποιο είναι το κοινό της;


Στο Μόναχο όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πολιτιστικό κέντρο Gasteig, το οποίο διαθέτει αίθουσες για κοντσέρτα μουσικής δωματίου, για θέατρο, για τζαζ μουσική, για προβολές ταινιών και μεγαλύτερες αίθουσες για συναυλίες. Έχοντας αυτόν τον πολύχωρο που συγκεντρώνει τα πάντα, ταυτόχρονα με ένα επιτυχημένο πρόγραμμα, θα κερδίζαμε και το κοινό του ιδίου του χώρου. Και αυτό ακριβώς έγινε. Το κοινό της «Κυπριακής Άνοιξης», όσο περίεργο και να σας φαίνεται, είναι το γερμανικό κοινό, το κοινό που βασικά στοχεύαμε να πλησιάσουμε.
Τα τελευταία δύο χρόνια περίπου μας πλησιάζει σιγά σιγά και επιφυλακτικά το ελληνικό κοινό, το οποίο άρχισε να εκτιμά το γεγονός ότι δεν παρουσιάζουμε τα γνωστά και τα τετριμμένα που παρουσιάζουν διάφοροι ελληνικοί φορείς στο εξωτερικό για τις κοινότητες, απλώς και μόνο γιατί νομίζουν ότι μόνο με αυτά θα δώσουν μια αίσθηση και γεύση πατρίδας.


Θεωρείτε ότι υπάρχουν απτά αποτελέσματα από την «Κυπριακή Άνοιξη»;


Από άποψη κοινού, ναι. Ενώ αρχικά ξεκινήσαμε με 50-70 επισκέπτες, τώρα έχουμε πλησιάσει τους 200 μέχρι 300 και σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε αίθουσες μεγαλύτερης χωρητικότητας.
Από άποψη προγραμμάτων επίσης έχουμε θετικά αποτελέσματα. Κάθε χρόνο ο πολιτιστικός πήχης ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά.


Πώς επιλέγονται οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν κάθε χρόνο στην «Κυπριακή Άνοιξη»;


Ένα από τα κυριότερα κριτήρια είναι ο καλλιτέχνης να έχει συνειδητοποιήσει ότι συμμετέχοντας στην «Κυπριακή Άνοιξη» δεν πρόκειται να γίνει πλούσιος σε λεφτά, αλλά πλούσιος σε εμπειρίες. Ως κρατικός φορέας και με ένα πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό, μπορούμε να προσφέρουμε λογικές αμοιβές, αλλά όχι υψηλές. Ψάχνω και βρίσκω τους καλλιτέχνες μέσα από το διαδίκτυο, από τα κοινωνικά δίκτυα και τις πολιτιστικές στήλες, αλλά και με ανοικτούς διαγωνισμούς. Ρωτώ καλλιτέχνες που ήδη έχω γνωρίσει και έχουν συμμετάσχει στην «Κυπριακή Άνοιξη» να μου κάνουν προτάσεις για άλλους καλλιτέχνες, και αυτό, πιστέψτε με, λειτουργεί. Κάποιοι καλλιτέχνες, που μάλλον με βρίσκουν με τον ίδιο τρόπο, με πλησιάζουν από μόνοι τους. Το πρόγραμμα που υποβάλλω θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από τις Πολιτιστικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Ορισμένες φορές το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του καλλιτέχνη ταιριάζει, άλλες φορές θα πρέπει να προσαρμοστεί, κάποτε γίνονται «αναθέσεις». Μία από τις πιο ωραίες «αναθέσεις» για την οποία μιλούν μέχρι σήμερα στο Μόναχο είναι «Η εκδίκηση του Οθέλλου», σε σκηνοθεσία του Γιώργου Ροδοσθένους, με ηθοποιούς από το Λονδίνο.
Η «Κυπριακή Άνοιξη παρουσίασε μέσα στα 8 χρόνια ύπαρξής της περίπου 160 καλλιτέχνες Κύπριους, Γερμανούς, αλλά και άλλων εθνικοτήτων, τα θέματα των οποίων περιστρέφονται γύρω από την Κύπρο.
Επιτρέψετε μου να τονίσω τη σημασία που έχει για μας η συμμετοχή ξένων καλλιτεχνών. Με τη συμμετοχή τους μπόρεσε η «Κυπριακή Άνοιξη» να δημιουργήσει γέφυρες και να ξεπεράσει εθνικιστικά σύνορα, που εξακολουθούν, δυστυχώς, να είναι ακόμη έντονα στην Ευρώπη και στις χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Και ακριβώς αυτό είναι που κάνει ξεχωριστό και ιδιαίτερο το πολιτιστικό μας πρόσωπο στη Γερμανία.


Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε εν μέσω των διαβουλεύσεων για το πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας και μιας περίεργης «αντιπαράθεσης» Κύπρου-Γερμανίας. Επηρέασε αυτό τις εκδηλώσεις; Συζητήθηκαν καθόλου αυτές οι εξελίξεις;


Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στα φετινά προγράμματα με αρκετά μειωμένες αμοιβές. Αυτό τους τιμά όλους και αυτό εντυπωσίασε και το γερμανικό κοινό, το οποίο κυριολεκτικά αγωνιούσε και περίμενε με ανυπομονησία την εξέλιξη. Δεν είναι η ποσότητα που κάνει την τέχνη, αλλά η ποιότητα. Και αυτό το αποδείξαμε φέτος για άλλη μία φορά. Και το κρασί το κυπριακό στα εγκαίνια της πολιτιστικής σειράς το προσφέραμε πάλι δωρεάν, γιατί μπορεί να είμαστε ξαφνικά οι φτωχοί της Ευρώπης, αλλά έχουμε τον πλούτο της φιλοξενίας και αυτό είναι χαρακτηριστικό του λαού μας και δεν πρέπει να το χάσουμε.


Ποια εικόνα επικρατεί στη Γερμανία για την Κύπρο και για τον κυπριακό πολιτισμό;


Με την «Κυπριακή Άνοιξη» που διοργανώνουμε κάθε άνοιξη στο Μόναχο, με τις «Κυπριακές Στιγμές» που διοργανώνουμε κάθε Νοέμβριο στην Κολωνία και Βόννη, με τον νέο θεσμό που ξεκινήσαμε φέτος στο Βερολίνο -τέλος Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου- «Κυπριακές Μινιατούρες», και με τακτικές εμφανίσεις μας σε άλλες γερμανικές πόλεις, κατορθώσαμε να γοητεύσουμε, να συγκινήσουμε, να ενθουσιάσουμε και να κερδίσουμε ένα γερμανικό κοινό το οποίο μπορούμε πλέον να αποκαλέσουμε φιλοκυπριακό.


Στη φετινή «Κυπριακή Άνοιξη» στο Μόναχο, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 12 μέχρι τις 25 Απριλίου, συμμετείχαν οι Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μάριος Τακούσιης, Γαβριήλ Καραπατάκης, Γιώργος Καλούδης, Σάββας Σάββα και Ειρήνη Δημητριάδου, ενώ προβλήθηκαν οι ταινίες «No Parking» του Σωτήρη Χρίστου, «Της Ελένης οι Ελιές» της Γιάννας Αμερικάνου, «Άννα» του Σπύρου Χαραλάμπους, «Στυξ» της Αλεξίας Ρόιτερ, «Pharmakon» του Ιωακείμ Μυλωνά και «Οδηγίες Χρήσεως» του Κώστα Γιαλλουρίδη και φιλοξενήθηκε καθόλη τη διάρκεια της «Κυπριακής Άνοιξης» έκθεση φωτογραφίας των Γιώργου Πανταζή και Νικόλα Μιχαήλ με τίτλο 9251km2.