Στην υπαίθρια έκθεση Wall on Wall και στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού παρουσιάζεται η Κύπρος στο Βερολίνο, μέσα από τον φωτογραφικό φακό ενός Γερμανού και δύο Ελληνοκυπρίων φωτογράφων αντίστοιχα.
Παρούσα σε δύο εκθέσεις στο Βερολίνο είναι η Κύπρος από την περασμένη βδομάδα: η Πράσινη Γραμμή παρουσιάζεται σε υπερμεγέθεις φωτογραφίες πάνω στο εναπομείναν Τείχος του Βερολίνου, χάρη στη φωτογραφική δουλειά του Γερμανού φωτογράφου Kai Wiedenhοfer.
Ολόκληρη, δε, η Κύπρος καταγράφεται στον φακό των Νικόλα Μιχαήλ και Γιώργου Πανταζή, οι οποίοι παρουσιάζουν τις καλύτερες εικόνες τους από το νησί, στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού της γερμανικής πόλης.
Το εμβαδόν των 9251Km2
Στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, στο Βερολίνο, βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη αναρτημένη η περιοδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «9251Km2», των Νικόλα Μιχαήλ και Γιώργου Πανταζή.
Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο πρέσβης της Κύπρου στη Γερμανία κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ και απηύθυνε χαιρετισμό ο διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού δρ Ελευθέριος Οικονόμου.
Ο τίτλος της έκθεσης «9251Km2» υπαινίσσεται και τη θεματολογία της, αφού αναφέρεται στο εμβαδόν της Κύπρου την οποία οι δυο φωτογράφοι περιηγήθηκαν απ’ άκρη σ’ άκρη, εκφράζοντας έτσι τη διάρκεια και την ενότητα του κυπριακού κράτους και αποτυπώνοντας ό,τι τους συγκίνησε και τους κίνησε το ενδιαφέρον.
Κατόρθωσαν να αποδώσουν μέσα από τον φωτογραφικό φακό, όχι μόνο τοπία, θάλασσες, άγρια φύση και την πολυτάραχη ιστορία αυτού του τόπου, αλλά και συναισθήματα πίσω από μοναδικές στιγμές.
Και για τους δύο, η πρώτη επαφή με τη φωτογραφία υπαγορεύθηκε από χρηστική ανάγκη:
Για τον Νικόλα Μιχαήλ ήταν το μέσο διάσωσης της ανάμνησης τόπων και στιγμών που ζούσε σε κάθε γωνιά της γης, όπου τον έφερνε το επάγγελμά του, ως μοντέλο.
Για τον Γιώργο Πανταζή ήταν το απαραίτητο εργαλείο τεκμηρίωσης της εργασίας του στην αρχιτεκτονική.
