Παράθυρο logo
Για το τιμητικό χορήγημα: Στόχος η στόχευση
Δημοσιεύθηκε 11.09.2013
Για το τιμητικό χορήγημα: Στόχος η στόχευση

Τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκο Κενεβέζο, τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και το σώμα της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει ως παραλήπτες ανοιχτή επιστολή σχετικά με το μηνιαίο τιμητικό χορήγημα σε ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων.


Την επιστολή υπογράφουν η εικαστικός Δάφνη Τριμικλινιώτου και η λογοτέχνιδα Έλλη Παιονίδου και αποτελεί την πιο πρόσφατη αντίδραση σε δηλώσεις καλλιτεχνών οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατάργηση του μηνιαίου τιμητικού χορηγήματος των 515 ευρώ, το οποίο παραχωρείτο μέχρι και τον μήνα Μάρτιο σε 114 ανθρώπους.


Η επιστολή


«Είμαι 85 χρονών, καλώ την κυβέρνηση να μου επιτρέψει να κάνω ευθανασία παρά να υποστώ τον εξευτελισμό να καταλήξω σε φτωχοκομείο».


Με αυτή τη δήλωση του γλύπτη Βαλεντίνου Χαραλάμπους (στην εφ. «Φιλελεύθερος») ξεκινούν την επιστολή τους οι κυρίες Τριμικλινιώτη και Παιονίδου.


Υπενθυμίζουν και την ερώτηση της ηθοποιού Έλλης Κυριακίδου, αν δηλαδή «πρέπει να αυτοκτονήσουν οι λήπτες των επιδομάτων για να συγκινηθούν οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας», αλλά και τη δήλωση της ποιήτριας Ντίνας Κατσούρη:


«Σε ώρες κρίσης, ο πολιτισμός είναι η σανίδα σωτηρίας ενός λαού».


Η επιστολή


«Κύριε υπουργέ Πολιτισμού και Παιδείας, σε ώρες κρίσης φαίνεται το μεγαλείο ή η μικρότητα των αρχόντων. Από εσάς περιμέναμε να υποστηρίξετε ακόμη και με πολιτικό κόστος το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης αυτών των ανθρώπων.


Λυπούμαστε, αλλά μας απογοητεύσατε. Ζητούμε από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και από το υπουργείο Οικονομικών όπως προχωρήσουν έμπρακτα προς στήριξη αυτών των ανθρώπων με το μηνιαίο αυτό χορήγημα που αποτελεί αναγκαιότητα για μια πιο αξιοπρεπή διαβίωση», αναφέρουν οι Δάφνη Τριμικλινιώτη και Έλλη Παιονίδου.


«Πιστεύουμε ότι είναι υποχρέωση της κοινωνίας και της πολιτείας να παρέχει στους δημιουργούς την ανάλογη τιμή, στην πράξη, όσο βρίσκονται στη ζωή και όχι μετά θάνατο», καταλήγουν στην επιστολή τους.


Τι λέει ο υπουργός


Μιλώντας στο «Π», ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος ανέφερε ότι το μέτρο του τιμητικού χορηγήματος, το οποίο θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν ήταν στοχευμένο και πως ο κατάλογος των δικαιούχων καταρτίστηκε χωρίς κριτήρια.


Όπως τόνισε, σκοπός της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί ένας νέος κατάλογος, ο οποίος ενδεχομένως να περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων, αλλά θα έχει καταρτιστεί με οικονομικά και πνευματικά κριτήρια.


Εννοώντας την οικονομική κατάσταση (εισοδήματα, σύνταξη, περιουσία κ.λπ.), τον όγκο και την ποιότητα του πνευματικού έργου των δικαιούχων.


Ο υπουργός ανέφερε πως βρίσκεται σε συνεννόηση με τις Πολιτιστικές υπηρεσίες και το υπουργείο Οικονομικών για την επαναξιολόγηση του επιδόματος, το οποίο στοιχίζει, όπως ανέφερε, στο κράτος 850 χιλιάδες ευρώ.


Στην πραγματικότητα, το επίδομα στοιχίζει στο κράτος περί τις 750 χιλιάδες ευρώ.


Πάντως, σε ερώτησή μας σχετικά με την αξιολόγηση του επιδόματος και την επανέναρξη χορήγησής του, ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να καθορίσει το χρονικό πλαίσιο αλλά ούτε και το ποιοι θα κρίνουν το έργο κάθε δικαιούχου.


«Είναι τραγικό»


Αντιδρώντας στη δήλωση για τα στοχευμένα μέτρα, η Δάφνη Τριμικλινιώτη δήλωσε στο «Π»:


«Δεν καταλαβαίνω γιατί βλέπουμε το θέμα με τόση ελαφρότητα. Είναι τραγικό να ακούμε ανθρώπους όπως η Ε. Κυριακίδου και ο Βαλεντίνος, να κάνουν τέτοιες δηλώσεις.


Ίσως το ετήσιο χορήγημα, ναι, αυτό θα μπορούσε να είναι στοχευμένο γιατί δίνεται ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης του καθενός.


Όμως, εάν το υπουργείο Πολιτισμού, που θα έπρεπε να νοιάζεται για τους καλλιτέχνες, δεν δείχνει τη δέουσα ευαισθησία, ποιο άλλο υπουργείο θα νοιαστεί;


Η πολιτεία τούς χρωστά μια αξιοπρεπή διαβίωση γιατί αξιοποιεί το έργο τους και μετά θάνατον. Δεν σταματά στα 63 το έργο τους.


Και δεν είναι αρκετό να εκδίδουμε μια ανακοίνωση μετά θάνατον και έτσι να κάνουμε το καθήκον μας.


Όταν ζουν και θέλουν βοήθεια, τους γυρίζουμε την πλάτη».


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ