Παράθυρο logo
Συλλήψεις στο υπό κατάληψη θέατρο «Εμπρός», στην Αθήνα
Δημοσιεύθηκε 01.11.2013 08:34
Συλλήψεις στο υπό κατάληψη θέατρο «Εμπρός», στην Αθήνα

Αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο υπό κατάληψη θέατρο «Εμπρός», στην Αθήνα, το πρωί της 31ης Οκτωβρίου, συνέλαβαν δύο νεαρούς καλλιτέχνες και τους οδήγησαν στο Αυτόφωρο με τις κατηγορίες της παραβίασης σφραγίδων και της διατάραξης κοινής ειρήνης.


Το βράδυ της ίδιας μέρας θα ξεκινούσε στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ένα πενθήμερο φεστιβάλ αυτοοργανωμένης θεατρικής έκφρασης, με ομάδες από τον αναρχικό χώρο.


Ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελευθεροτυπία αναφέρει ότι οι δύο νεαροί μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως και αργότερα οδηγήθηκαν στην Ευελπίδων. Το βράδυ επέστρεψαν στο Α.Τ. Ακροπόλεως.


Σύμφωνα με τη δικηγόρο των συλληφθέντων Χρύσα Πετσιμέρη, στον ένα από τους δύο νεαρούς βρέθηκαν τα κλειδιά του «Εμπρός» ενώ ο δεύτερος ήταν περαστικός από το χώρο. Οι δυο τους χρεώνονται το σπάσιμο των σφραγίδων που έγινε τον Σεπτέμβριο από τη συλλογικότητα των καταληψιών.


Η παραβίαση σφραγίδων επισύρει μέγιστη ποινή 2 χρόνια φυλάκισης και η διατάραξη κοινής ειρήνης από 6 μήνες μέχρι 5 χρόνια.


Η εμπειρία τής κ. Πετσιμέρη και από άλλες καταλήψεις (όπως στη Βίλα Αμαλία) την κάνει να πιστεύει ότι στόχος δεν είναι μόνο το «Εμπρός».


«Η κυβέρνηση θέλει να 'χτυπήσει' όλες τις καταλήψεις, είτε είναι πολιτικές είτε πολιτιστικές. Θέλει να τις εξαφανίσει», ανέφερε στην Ελευθεροτυπία η κ. Πετσιμέρη.


«Οι προοπτικές για όσους συλλαμβάνονται για 'κινηματικούς λόγους σε καταλήψεις' δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες», τονίζει ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης, που παλαιότερα έχει εκπροσωπήσει καταληψίες. Πίσω από τις συλλήψεις στο «Εμπρός» βλέπει αφ' ενός τις αρχές να τιμωρούν τους καταληψίες, αφ' ετέρου την κυβέρνηση να δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν δέχεται εμπόδια στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.


Σοκαρισμένες οι δυνάμεις των καταληψιών από τις νέες εξελίξεις, ενώ περίμεναν να συμβεί το επόμενο χτύπημα του ΤΑΙΠΕΔ και των Αρχών, δεν φαντάζονταν ότι θα έφταναν ως τις συλλήψεις. «Μοιάζει με κλεφτοπόλεμο», παρατηρεί η Εφη Γιαννοπούλου. «Είναι μια κίνηση εκφοβισμού και τρομοκράτησής μας για να εγκαταλείψουμε σιγά σιγά το θέατρο».


Επειτα από αυτές τις εξελίξεις, χθες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνέλευση έξω από το θέατρο, για τις επόμενες κινήσεις της κατάληψης. «Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα εγκαταλείψουμε το θέατρο», δίνει τον τόνο της συνάντησης η κ. Γιαννοπούλου. «Η τακτική σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μία: η συλλογική αντίσταση. Τα ζητήματα αυτά δεν λύνονται σε ατομικό επίπεδο στο δικαστήριο. Μια τέτοια επίλυση θα είναι συγκυριακή και τυχαία. Το θέμα είναι να αντισταθούμε συλλογικά στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας», προσθέτει ο Γ. Ραχιώτης.


Και ο Βασίλης Νούλας περίμενε τη νέα επέμβαση των Αρχών, αλλά «σήμερα είναι πολύ πιο επιθετική η τακτική που ακολουθούν». Δεν θεωρεί τυχαίο το γεγονός ότι χθες ξεκινούσε φεστιβάλ με ομάδες προερχόμενες από τον αναρχικό χώρο.


Μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης, στις 10 το βράδυ πραγματοποιήθηκε πορεία μέχρι το Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως.


Αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι συλλήψεις, Ελληνες και ξένοι διανοούμενοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην κατάληψη.


«Η σύλληψη των μελών του θεάτρου 'Εμπρός' αποκαλύπτει την πρόθεση ενός σκοταδισμού ασύμβατου με το δικαίωμα του καθενός στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό», υπογραμμίζει στο κείμενο που έστειλε στους καταληψίες ο φιλόσοφος Ραούλ Βανεγκέμ.


Προσθέτοντας: «Οταν μια κυβέρνηση καταστέλλει την ελευθερία της τέχνης και την ελευθερία της έκφρασης, δεν έχει πια το δικαίωμα να οικειοποιείται το όνομα της δημοκρατίας, γίνεται η έκφραση ενός ολοκληρωτισμού, τον οποίο είναι νόμιμο να παλεύεις. Απομένει στον καθένα να εναντιωθεί στο σκοταδισμό και να προωθήσει τους χώρους πολιτισμού ως χώρους που πρέπει να σωθούν από τις μαφιόζικες εταιρείες της ιδιωτικοποίησης και της αυτοκρατορίας του εμπορεύματος».


ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ