Παράθυρο logo
Gayatri Spivak και Tariq Ali στην Κύπρο
Δημοσιεύθηκε 30.10.2012
Gayatri Spivak και Tariq Ali στην Κύπρο

Δύο εμβληματικές μορφές θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε από κοντά τον ερχόμενο μήνα στη Λεμεσό. Η ηγετική μορφή της σύγχρονης θεωρίας Gayatri Spivak αλλά και ο Tariq Ali διάσημος Βρετανό / Πακιστανός ακτιβιστής στον οποίο οι Rolling Stones αφιέρωσαν το τραγούδι “Street Fighting Man”, θα βρεθούν στην Κύπρο προσκεκλημένοι του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «Through the Roadblocks».



Το Through the roadblocks: realities in raw motion στοχεύει να εξετάσει την πολύπλοκη δυναμική και τις συχνά παραγνωρισμένες διασυνδέσεις μεταξύ συμπερίληψης και αποκλεισμού, αποδοχής και άρνησης, ταυτότητας και συνόρων, το καθεστώς της υπηκοότητας, και τη θεμελιακή απορία της δημοκρατίας στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Το συνέδριο διεξάγεται στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που αποτελεί όχι μόνο κίνητρο για να εξεταστεί η πρόσφατη ιστορία του μοιρασμένου νησιού, αλλά και εξαιρετική ευκαιρία να τεθούν στο επίκεντρο της προσοχής τα «οδοφράγματα» [roadblocks]: πραγματικά, υπαινισσόμενα, κεκαλυμμένα ή κατασταλτικά, τα οποία συνεχίζουν να υφίστανται στην ευρύτερη περιοχή μας. Μετά την «Αραβική Άνοιξη» και τα «κινήματα κατάληψης» [Occupy movements], ο ενθουσιασμός που υπήρχε μέχρι και πριν ένα χρόνο έχει μετατραπεί σε μακροπρόθεσμη διαδικασίας ανασυγκρότησης και σε απόηχους διαφορετικών στρατηγικών και εξελίξεων. Για να θυμηθούμε τον Tomasi di Lampedusa, μήπως τα πάντα πρέπει να αλλάξουν ώστε να μείνουν τα ίδια, ή μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι κάποια οδοφράγματα έχουν γκρεμιστεί και διαπεραστεί; Όποια κι αν είναι η απάντηση στο παραπάνω, ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης και τι συμβαίνει όταν η τέχνη συναντάται με την πολιτική; Οδοφράγματα και, γενικότερα, σύνορα υπάρχουν για να αποκλείουν και για να εμποδίζουν τη διάβαση. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι, οι ιδέες, οι κουλτούρες και, συχνά, τα πολιτικά «προϊόντα» εκθέτουν τη διάβρωση αυτών των εξαναγκαστικών διαχωριστικών γραμμών. Ποια είναι η φύση αυτών των περασμάτων και ποιες μετεξελίξεις λαμβάνουν χώρα στη διάρκειά τους; Είναι τα διαφόρων ειδών οδοφράγματα απλώς διαχωριστικές και παρεμποδιστικές γραμμές, ή αποτελούν και χώρους που εμπεριέχουν (με όλες τις σημασίες της λέξης) δράσεις που συναντώνται αποκλειστικά σε αυτούς; Για να απαντήσουν τα παραπάνω αλλά και άλλα ερωτήματα, φιλόσοφοι και καλλιτέχνες, θεωρητικοί και ακτιβιστές από διαφορετικά επαγγελματικά πεδία και από διαφορετικά μέρη του κόσμου, θα συναντηθούν στη Λεμεσό, προσφέροντας απόδειξη ότι αυτό καθαυτό το γεγονός της συνεύρεσης, βοηθά στη δημιουργία μιας κοινής δυναμικής, η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση τα όποια διαφορετικά οδοφράγματα.




 

 Κύριοι [keynote] ομιλητές




  • Gayatri Chakravorty Spivak (IN/US)




  • Tariq Ali (PK/UK)




Βασικοί ομιλητές στις διάφορες ενότητες


Lanfranco, Aceti (IT/UK/TR), George Alexander (AU), Srećko Horvat (HR), Nada Shabout (IQ/US).


Ομιλητές


Κλίτσα Αντωνίου (CY), Boris Bakal (HR), Helene Black (CY), Umut Bozkurt (CY), Bernd Bräunlich (DE), Çağlar Çetin (TR), Cotis K (GR), Γιάννης Γιαπάνης (CY), Αντώνης Δανός (CY), Γιάννης Ζάννος (GR), Mayssa Fattouh (LB/QA), Phillip George (AU), Jean-Pierre Hébert (FR/CA), Tahl Kaminer (IL), George Katodrytis (CY/AE), Lara Khaldi (PS), Yazan Khalili (PS), Nesrine Khodr (LB), Γαβριήλ Κουρέας (CY/UK), Μαρία Λιανού (CY/GR), Peter Lyssiotis (AU), Άντρη Μιχαήλ (CY/FR), Αντώνης Μπαλασόπουλος (GR/CY), Γιάννος Οικονόμου (CY), Ανδρέας Παναγιώτου (CY), Katerina Pejovic (SI), Άρτεμις Ποταμιάνου (GR), Ghalya Saadawi (LB/UK), Nana Sachini (GR), Guli Silberstein (IL), Sharmeen Syed (PK/AE), Νίκος Σύννος (CY), Σοφία Τουμπούρα (GR), Νίκος Τριμικλινιώτης (CY), Susanne Weiß (DE), Δημήτρης Χαρίτος (GR), Γιάννης Χρηστίδης (GR/CY), Μαριάννα Χριστοφίδου (CY/DE), Lena Zeise (DE).




Η γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν και ανοικτή στο κοινό.





  • Προεδρεύοντες του συνεδρίου: Αντώνης Δανός (CY) και Helene Black (CY)




  • Συντονιστής εξωτερικού: Srećko Horvat (HR)




  • Συντονιστής Κύπρου: Νικόλας Δευτεράς (CY)




  • Επιμελητής τόμου κειμένων του συνεδρίου: Denise Robinson (AU/UK)




 


 Ημερομηνίες και Χώροι


23 Νοεμβρίου 2012, 11πμ – 5.30μμ


Παρουσιάσεις των συνεργασιών καλλιτεχνών & θεωρητικών: Αίθουσα Βερεγγάρια, Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, Λεμεσός, Κύπρος.


23 Νοεμβρίου 2012, 8μμ – 10μμ


Βραδινή κύρια [keynote] διάλεξη: Gayatri Chakravorty Spivak, Αμφιθέατρο Πεύκιος Γεωργιάδης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λεμεσός, Κύπρος.


24 Νοεμβρίου 2012, 11πμ – 5.30μμ


Παρουσιάσεις σε ενότητες: Αμφιθέατρο Πεύκιος Γεωργιάδης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λεμεσός, Κύπρος.


25 Νοεμβρίου 2012, 11πμ – 5.30μμ


Παρουσιάσεις σε ενότητες: Αμφιθέατρο Πεύκιος Γεωργιάδης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λεμεσός, Κύπρος.


25 Νοεμβρίου 2012, 8μμ – 10μμ


Βραδινή κύρια [keynote] διάλεξη: Tariq Ali, Αμφιθέατρο Πεύκιος Γεωργιάδης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λεμεσός, Κύπρος.


 


 Το συνέδριο «Through the roadblocks» συν-διοργανώνεται από το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών (Ερευνητικό Εργαστήριο Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, τη μη κυβερνητική οργάνωση NeMe και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.


 Χορηγός Επικοινωνίας: www.parathyro.com