Απεβίωσε ο Χρόνης Μίσσιος

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 20.11.2012

Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 20 Νοεμβρίου ο συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος, σε ηλικία 82 ετών.


Ο Χρόνης Μίσσιος, συγγραφέας του βιβλίου «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» έδωσε άνιση μάχη με τον καρκίνο και απεβίωσε σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, όπου νοσηλευόταν.


Το τελευταίο αντίο στον Χρόνη Μίσσιο θα πουν φίλοι και συγγενείς την Τετάρτη στις 2 το μεσημέρι στο Μικροχώρι Καπανδριτίου, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια αποτραβηγμένος από τη βουή της ελληνικής πρωτεύουσας.


Πριν ένα χρόνο, ερωτώμενος για τους «Αγανακτισμένους» στο Σύνταγμα, ο Χρόνης Μίσσιος είχε πει: «Τι δουλειά έχω στο Σύνταγμα; Να παριστάνω ποιον; Όλη η δική μου η γενιά, όλοι οι ηγήτορες, να πάνε στο διάολο! Δεν έχουν καμιά δουλειά εκεί πέρα! Να αφήσουν τον κόσμο ήσυχο! Ό,τι γίνει! Ό,τι δημιουργήσει! Το αυθόρμητο είναι η γέννα! Το αυθόρμητο είναι η δημιουργία!». 



Ποιος ήταν


Ο Χρόνης Μίσσιος γεννήθηκε το 1930 στην Καβάλα και δούλεψε αρχικά ως καπνεργάτης, ακολουθώντας το επάγγελμα των γονιών του. Το σχολείο το σταμάτησε στη δευτέρα δημοτικού και δούλευε μικροπωλητής στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου κατέφυγε η οικογένειά του.



Έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στα Ποταμούδια, μια γειτονιά με πρόσφυγες, καπνεργάτες από τη Θάσο και παράνομους κομμουνιστές κυνηγημένους από τη δικτατορία του Μεταξά.


Από τα Γιαννιτσά, όπου τον έστειλε ο Ερυθρός Σταυρός, μαζί με άλλα παιδιά για να γλιτώσουν από την πείνα της Κατοχής, πέρασε στους αντάρτες. Με την απελευθέρωση επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και οργανώθηκε στον Δημοκρατικό Στρατό Πόλεων. Το 1947 συνελήφθη, βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Έζησε εννιά μήνες περιμένοντας κάθε πρωί να τον εκτελέσουν και γλίτωσε τον θάνατο χάρη σ' ένα τυχαίο γεγονός.


Από τότε και μέχρι και τον Αύγουστο του 1973 [αμνηστία του Παπαδόπουλου] πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε φυλακές και εξορίες, σαν πολιτικός κρατούμενος στη Μακρόνησο, τον Αι- Στράτη, στις φυλακές Αβέρωφ, Κέρκυρας και στον Κορυδαλλό. Εκεί έμαθε να γράφει και να διαβάζει.



Μεγάλη του συγγραφική επιτυχία ήταν το βιβλίο «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» [1985, εκδ. Γράμματα].


Θέμα του βιβλίου του ήταν τα πάθη και τα λάθη των Ελλήνων την περίοδο του εμφύλιου πολέμου.


Ακολούθησαν κι άλλα επιτυχημένα εκδοτικά έργα, τόσο ώστε οι τίτλοι των βιβλίων του Χρόνη Μίσσιου να είναι πιο... γνωστοί από το όνομά του: «Χαμογέλα, ρε... τι σου ζητάνε;», «Τα κεραμίδια στάζουν» και πολλά άλλα.



Τα βιβλία του Χρόνη Μίσσιου είναι γραμμένα με αμεσότητα και πολιτική οξυδέρκεια, με συμπόνοια για τα ανθρώπινα, τρυφερότητα και γενναιοδωρία ζωής, νοσταλγία και απόγνωση.



Βιβλία


«Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς», Γράμματα, (1985)


«Χαμογέλα, ρε... τι σου ζητάνε;», Γράμματα, (1988)


«Τα κεραμίδια στάζουν», Γράμματα, (1991)


«Το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι», Γράμματα, (1996)


«Ντομάτα με γεύση μπανάνας», Γράμματα, (2001)


«Ο Χρόνης Μίσσιος διαβάζει Χρόνη Μίσσιο», Bond - us music [κείμενα, αφήγηση], (2009)


Συμμετοχή σε συλλογικά έργα


«Βόλος: Μια πόλη στη λογοτεχνία», Μεταίχμιο, (2001)


«Παλίμψηστο Καβάλας», Εκδόσεις Καστανιώτη, (2009)


ΠΗΓΕΣ: ΕΘΝΟΣ | ΤVXS


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ