Μια ανατρεπτική κωμωδία η οποία καταπιάνεται με τα διαχρονικά -και επίκαιρα- θέματα του ρατσισμού και της πολιτισμικής συμφιλίωσης παρουσιάζει στη Σκηνή 018 ο ΘΟΚ από τις 25 Ιανουαρίου.
Πρόκειται για το έργο «Μια γιορτή στου Αλ Νουρί», του Φόλκερ Λούντβιχ, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο για μια συζήτηση ανοιχτή στο κοινό και δύο πολύ ενδιαφέροντα σεμινάρια.
Το έργο γράφτηκε ήδη στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Θέατρο Grips του Βερολίνου, όπου δημιουργήθηκε και ο αγαπημένος παγκοσμίως «Μορμόλης».
«Ίδια» γλώσσα
Ένας Κύπριος και ένας Σύρος μπαμπάς και τα τέσσερα πιτσιρίκια τους δεν μιλούν την ίδια γλώσσα αλλά θα μάθουν ο ένας στον άλλο να ονειρεύονται, να παίζουν... ζίζιρο, να γιορτάσουν, να παίξουν και να τραγουδήσουν παρέα.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρώτη, γερμανική εκδοχή του έργου, με τίτλο «Μια Γιορτή στου Παπαδάκη», η οικογένεια των μεταναστών του έργου ήταν Έλληνες! Για την παραγωγή του ΘΟΚ, τη μετάφραση και διασκευή, όπως και τη σκηνοθεσία του έργου, ανέλαβε ο Βασίλης Κουκαλάνι. Τους ρόλους του έργου κρατούν οι Φώτης Γεωργίδης (Τάρεκ Αλ-Νουρί), Ανδρέας Παπαμιχαλόπουλος (Σαμίρ), Άντρη Αγγελίδου (Δώρα), Τζούλιο Φιλίππο Ντ’Ερρίκο (Γιάννης), Μιχάλης Σοφοκλέους (Τάκης Παπαδάκης), Άντρια Ζένιου (Αμπίρα).
Σχετική συζήτηση
Με αφορμή τη γενική δοκιμή του έργου το πρωί της 18ης Ιανουαρίου, στις 10:30, θα διεξαχθεί συζήτηση με τίτλο «Παιδιά της ίδιας γης: Υπάρχει τρόπος, τόπος και χρόνος γέννησης του ρατσισμού;». Στη συζήτηση θα παραστεί ο ίδιος ο συγγραφέας του έργου, Volker Ludwig, ο σκηνοθέτης Βασίλη Κουκαλάνι και οι ηθοποιοί της παράστασης.
Και σεμινάρια
Επιπρόσθετα, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου διοργανώνει δύο εργαστήρια στις 19 Ιανουαρίου 2015 ως εξής:
Νέα Σκηνή, 12.00 μ.μ.
«Ρεαλισμός και κοινωνική φαντασία»: Εργαστήριο για ηθοποιούς, σκηνοθέτες, επαγγελματίες του θεάτρου με τον συγγραφέα Volker Ludwig και τον σκηνοθέτη Βασίλη Κουκαλάνι.
- Επίκαιρη εφαρμογή του «Μπρεχτικού» θεάτρου ως μέσο χειραφέτησης της κοινωνίας.
- Ρεαλιστικό παιδικό θέατρο ως θέατρο «χρησιμότητας». Πώς παίζουμε για να εξυπηρετήσουμε τη «θεματική». Πώς κατακτιέται η πραγματικότητα μέσα από τη φαντασία;
Νέα Σκηνή, 3.00 μ.μ.