Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Πανίκκος Χρυσάνθου
Η τρίτη μέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ του Βερολίνου 2015 έφερε την καλύτερη για μένα ταινία. Ονομάζεται «Ixcanul» [«Ηφαίστειο»], έρχεται από μια άγνωστη κινηματογραφικά χώρα [Γουατεμάλα] κι ένα άγνωστο σκηνοθέτη [Jayro Bustamante].
Η ιστορία της απλή. Δεν είναι όμως αυτή που κάμνει αυτή την ταινία ένα μικρό αριστούργημα. Είναι η αισθητική της. Ας ξεκινήσουμε όμως από την ιστορία: Έχουμε μια 17χρονη κοπέλα των ντόπιων φυλών των Μάγια, που ζει με τους γονείς της στους πρόποδες ενός ηφαιστείου.
Οι άνθρωποι δουλεύουν για ψίχουλα σε μια φυτεία καφέ, που ανήκει σε μια εταιρεία λευκών. Οι νεαροί ξοδεύουν τις δεκάρες που παίρνουν στο ποτό, που τους προσφέρει με δανεικά η εταιρεία, ουσιαστικά έναντι της δουλειάς τους.
Είναι καιρός να παντρέψουν το κορίτσι και του έχουν βρει ένα καλό γαμπρό, τον επιστάτη στην εταιρεία. Το κορίτσι όμως προτιμά έναν εργάτη, τον Πέπε, που της υπόσχεται να την πάρει πίσω από το ηφαίστειο, στον παράδεισο της Αμερικής.
Του προσφέρεται με την ελπίδα να φύγει μαζί του. Εκείνος ωστόσο φεύγει μόνος του αφήνοντάς την έγκυο.
Ο σκηνοθέτης προσεγγίζει αυτή την ιστορία με μια αισθητική που επιχειρεί να μπεί στην ψυχή των ανθρώπων αυτών, να ταυτιστεί με τον πολιτισμό τους και να αποκαλύψει τη μοίρα τους.
Το άγριο μαύρο τοπίο του ηφαιστείου, στο οποίο μάνα και κόρη καταφεύγουν για να καλοπιάσουν το κακό, τα γυμνά μάνας και κόρης στο λουτρό, η αυθεντικότητα της ερμηνείας τους και προπαντός το σιωπηλό πρόσωπο της πρωταγωνίστριας γίνονται δυνατά εκφραστικά μέσα στα χέρια ενός ώριμου σκηνοθέτη.
Το Ημερολόγιο μιας Καμαριέρας

Όταν μεταφέρεις για τέταρτη φορά ένα βιβλίο στον κινηματογράφο, πρέπει να έχεις ένα λόγο που να σε πάει πέρα από εκεί που πήγαν οι τρεις προηγούμενοι.
Κι όταν ο ένας από αυτούς τους προηγούμενους είναι ένας μετρ του σινεμά, που έδωσε μ’ αυτή τη μεταφορά ένα ομολογουμένως μοναδικό έργο, οφείλεις να σκεφτείς τριπλά και τετραπλά, πριν το επιχειρήσεις. Μιλούμε για την ταινία «Το ημερολόγιο μιας καμαριέρας», του Benoit Jacqot.
Από τις τρεις προηγούμενες μεταφορές έχουμε δει το ομώνυμο έργο του Luis Bunuel με την Jeanne Moreau [1964]. Δεν καταλαμβαίνουμε πραγματικά γιατί ο Benoit Jacqot έκαμε αυτή την ταινία. Όχι μόνο δεν προσθέτει τίποτε στην ταινία του Bunuel αλλά είναι και από μόνη της μετριότατη.
Victoria σε μονοπλάνο
