Παράθυρο logo
Θέατρο και τουρισμός στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος
Δημοσιεύθηκε 17.06.2014
Θέατρο και τουρισμός στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Στις… κατά προσέγγιση μετρήσεις κατά πόσο το Φεστιβάλ Κύπρια «επηρεάζει» το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος κατέληξε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τη φετινή, δέκατη όγδοη διοργάνωση του Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, το οποίο σηκώνει αυλαία στις 4 Ιουλίου.



Παρουσιάζοντας τα δύο φεστιβάλ ως «συγκρουόμενα» σε ό,τι αφορά τις παραγωγές αρχαίου ελληνικού δράματος, αλλά και αναφέροντας άτυπες εσωτερικές συμφωνίες ανάμεσα σε τρία μέρη -τις Πολιτιστικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος και τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Κύπρια- η συνέντευξη Τύπου παρεξέκλινε… δραματικά της πορείας της, αλλάζοντας τον πρώτιστο στόχο της, που δεν ήταν άλλος από την παρουσίαση του προγράμματος της φετινής διοργάνωσης.


Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι παρευρισκόμενοι στο πάνελ «πρόλαβαν» ώστε να ειπωθούν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη 18η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, το οποίο πραγματοποιείται φέτος με μειωμένο προϋπολογισμό, αλλά «χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα», όπως επεσήμανε ο Γιώργος Νεοφύτου, πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), το οποίο είναι και ο κύριος διοργανωτής του φεστιβάλ.



Ποιοτικό αντιστάθμισμα


Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΚΚΔΙΘ Χρίστος Γεωργίου, η λειτουργός των Πολιτιστικών υπηρεσιών Νάντια Στυλιανού, ο διευθυντής των Πολιτιστικών υπηρεσιών Παύλος Παρασκευάς, ο προαναφερθείς κ. Γιώργος Νεοφύτου, ο γενικός διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Μάριος Χαννίδης και ο Ανδρέας Χατζηθωμάς, μέλος του δ.σ. της εταιρείας Pafos2017, ήταν παρόντες στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου [φωτογραφία].


Παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ο κ. Παρασκευάς αναφέρθηκε στη διοργάνωση ως ένα σημαντικό θεσμό τον οποίο ετήσια στηρίζουν οι Πολιτιστικές υπηρεσίες και δη τη φετινή χρονιά, που τα οικονομικά εμπόδια σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό μοιάζουν ανυπέρβλητα.


Ωστόσο, «αποδεικνύεται ότι με λιγότερα μπορούμε περισσότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευάς, δίνοντας και το στίγμα της μέχρι σήμερα πολιτικής της υπηρεσίας του για την αντιμετώπιση της κρίσης.


Ο κ. Νεοφύτου με τη σειρά του αναφέρθηκε στα «πρακτικά», στην επιτροπή που επέλεξε τις παραγωγές που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε φέτος (τα ονόματα έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από την εφημερίδα μας), αλλά και στο δύσκολο έργο της, ώστε να πετύχει καλές παραγωγές οι οποίες να ανταποκρίνονται και στα οικονομικά δεδομένα που τους προσφέρθηκαν.



Πολιτιστικό προϊόν


Στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο πολιτισμός στο τουριστικό «πακέτο» της Κύπρου αναφέρθηκε ο κ. Χαννίδης. Στην τυπική τοποθέτησή του, ο κ. Χαννίδης επεσήμανε τη στροφή του ΚΟΤ στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, καθώς το δίδυμο «ήλιος - θάλασσα» δεν φαίνεται να είναι αρκετό, αλλά και επειδή οι τουρίστες ζητούν να μάθουν για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από τους τουρίστες που επιλέγουν τη Λεμεσό για τις διακοπές τους, έπονται οι διαμένοντες στην Πάφο και ύστατοι εκείνοι που επιλέγουν την ελεύθερη Αμμόχωστο.


Πάντως, ο κ. Χαννίδης παραδέχτηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ μια έρευνα που με αριθμούς να αποδεικνύει αυτό το ενδιαφέρον και δη για το εν λόγω φεστιβάλ.


Συμπλήρωσε, δε, επί τούτου ο κ. Νεοφύτου ότι ένα (!) τουριστικό πρακτορείο συνεργάστηκε πέρυσι με το φεστιβάλ και ενέταξε στο πρόγραμμά του παραστάσεις του φεστιβάλ, με πολύ θετικά αποτελέσματα. Ο κ Νεοφύτου επεσήμανε ότι η ίδια πρακτική θα ακολουθηθεί και φέτος, με το πρακτορείο να αναλαμβάνει ώστε να επιδείξουν ενδιαφέρον για το φεστιβάλ και άλλοι τουριστικοί πράκτορες.


Και στα ρωσικά


Επιπλέον, από το κοινό όπου βρισκόταν, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΘΑΛ Μηνάς Τίγκιλης πήρε τον λόγο και ως συμμέτοχος στη φετινή διοργάνωση ανέφερε ότι η ΕΘΑΛ θα προσφέρει υποτιτλισμό της δικής της παραγωγής με το έργο «Φιλοκτήτης», εκτός από τα ελληνικά και αγγλικά που θα προσφέρονται για όλες τις παραγωγές, και στα ρωσικά.


Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Χατζηθωμάς εκ μέρους του Pafos2017 αναφέρθηκε στην πολυπολιτισμική ταυτότητα της Κύπρου και στην πολύτιμη συνεργασία του φεστιβάλ με τον οργανισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017, κάτω από την ομπρέλα του οποίου έχουν περιληφθεί όλες οι παραστάσεις του φετινού φεστιβάλ.  


Στο πλαίσιο της διάσκεψης χαιρετίστηκε και η μείωση του εισιτηρίου του φεστιβάλ στα 10 και 5 ευρώ, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει μεγαλύτερο κοινό, αλλά και να είναι προσβάσιμο σε όσους συμπολίτες μας έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση.



+ Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ήδη ανακοινωθεί από την εφημερίδα μας. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις για έκαστη παραγωγή. Το πρόγραμμα είναι αναρτημένο στην πολιτιστική ιστοσελίδα του Πολίτη www.parathyro.com.


Εισιτήρια προπωλούνται από τη Sold Out Tickets στα περίπτερα SOEASY παγκύπρια, περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο, XENION HIGH SCHOOL στο Παραλίμνι και διαδικτυακά στις σελίδες www.SoldoutTickets.com.cy και www.soldoutticketbox.com. Πληροφορίες τηλ. 70002414.