Παράθυρο logo
Αυλαία την Τετάρτη για το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχή με "Μήδεια"
Δημοσιεύθηκε 30.06.2015
Αυλαία την Τετάρτη για το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος  Αρχή με "Μήδεια"

Η Έρικα Μπεγιέτη ως Μήδεια στην πρώτη παραγωγή του φεστιβάλ, η επίσημη έναρξη του οποίου θα δοθεί στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου


Με την τραγική κατάληξη μιας παθιασμένης σχέσης κάνει αρχή αυτήν την Τετάρτη το Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2015. Η πρώτη παράσταση, με το έργο "Μήδεια", σε παραγωγή του Θεάτρου Ένα και με τη συνεργασία του θεάτρου Versus, θα δοθεί για συμβολικούς λόγους και ένεκα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, στο Αρχαίο Ωδείο της Πάφου.


Η τραγωδία

Η τελευταία πράξη της ακραίας σχέσης της Μήδειας και του Ιάσονα περιγράφεται στο αρχαίο κείμενο "Μήδεια" του Ευριπίδη. Ο Ιάσονας αποφασίζει να εγκαταλείψει τη σύζυγό του, Μήδεια, για να παντρευτεί τη νεαρή κόρη του βασιλιά Κρέοντα, και ο βασιλιάς με τη σειρά του ζητά την εξορία της Μήδειας από τη χώρα. Η Μήδεια είχε κάνει τα πάντα για να είναι με τον Ιάσονα: κόρη του βασιλιά της Κολχίδας, Αιήτη, και εγγονή του Θεού Ήλιου, εγκατέλειψε τον πατέρα της και σκότωσε τον αδελφό της για να βοηθήσει τον Ιάσονα να αποκτήσει το Χρυσόμαλλο Δέρας, τον πολύτιμο θησαυρό της οικογένειάς της. Μαζί αποκτούν δύο γιους και η Μήδεια παραμένει πιστή σύζυγος. Γι' αυτό όταν ο Ιάσονας αποφασίζει να την εγκαταλείψει, η Μήδεια αισθάνεται βαθιά προδομένη. Έτσι αποφασίζει να τον εκδικηθεί με τον πιο σκληρό τρόπο: σκοτώνοντας τα παιδιά τους.


Σκηνοθετικό σημείωμα


Ο Αντρέας Χριστοδουλίδης σκηνοθετεί αυτή την τραγωδία του Ευριπίδη, η οποία θεωρείται μια "αριστουργηματική παρουσίαση του πάθους σε όλες του τις εκδοχές". Υποκινούμενη από έρωτα, η Μήδεια καταλήγει μια τραγική, βασανισμένη φιγούρα αποκομμένη από κάθε λογική, όπως αυτή κατακτήθηκε από το ανθρώπινο γένος. Αναφέρει στο σκηνοθετικό του σημείωμα ο Α. Χριστοδουλίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Ένα:


"Η ελληνική τραγωδία, και ειδικά η τραγωδία του Ευριπίδη, καταπιάνεται κατά κύριο λόγο με το γένος, όμως σε κανένα άλλο έργο ο Ευριπίδης δεν εισήγαγε έναν τόσο δυνατό και ανατρεπτικό χαρακτήρα, όπως τη Μήδεια, ή τέτοια ριζοσπαστική κριτική στην ανδρική παράδοση και κυριαρχία. Στην αθηναϊκή κοινωνία υπήρχαν τεράστιοι διαχωρισμοί μεταξύ των δύο φύλων και τρομερή καταπίεση όσον αφορά τις γυναίκες.


Η Μήδεια είναι μια έξυπνη και μορφωμένη γυναίκα σε μια κοινωνία που απαγορεύει στις γυναίκες αυτές τις ιδιότητες. Αυτό το έργο προειδοποιεί τους άντρες για τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν δίνονται στις γυναίκες τέτοιες ελευθερίες, γι' αυτό και ο Αριστοφάνης κατηγορεί τον Ευριπίδη ως μισογύνη.
Με τη 'Μήδεια' που αναμιγνύει ηθική ιδιαιτερότητα και ισχυρό πάθος ο Ευριπίδης κατάφερε να δημιουργήσει όχι μόνο έναν από τους ισχυρότερους χαρακτήρες στην ελληνική λογοτεχνία, αλλά και ένα από τα σπουδαιότερα τραγικά δράματα".

Σε μουσική Ρος Ντέιλι

Ο Σταύρος Αντωνόπουλος επιστρέφει μετά από καιρό στο θέατρο και υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια αυτής της παραγωγής, τη μουσική επένδυση της οποίας υπογράφει ο Ρος Ντέιλι. Τις χορογραφίες ανέλαβε ο Αλέξης Βασιλείου ενώ στη διανομή των ρόλων συναντούμε τους Έρικα Μπεγέτη - Μήδεια, Γιώργο Τζωρτζή - Ιάσονα, Πέννυ Φοινίρη - τροφός, Σωτήρη Μεστάνα σε ρόλους Κρέοντα και Αιγέα, Αντρέα Μακρή ως παιδαγωγό, Μανώλη Μιχαηλίδη ως αγγελιαφόρο. Τον χορό αποτελούν οι Ειρήνη Κωνσταντίνου, Έλενα Χριστοφή, Φάνη Πέτσα, Χρυσή Ανδρέου, Καλλιρόη Κορωνίου και Στάλω Στυλιανού.


INFO


Η πρεμιέρα θα δοθεί την 1η Ιουλίου στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου. Θα ακολουθήσουν δύο παραστάσεις: στις 3 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στις 12 Ιουλίου στο αμφιθέατρο "Σκαλί" Αγλαντζιάς. Η παράσταση θα συνοδεύεται από αγγλικούς υπέρτιτλους. Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21:00. Για το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ www.greekdramafest.com και τηλ. 70002414 / 70002414