Την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα απεικονίζει το ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε στην Αμφίπολη, αφού η ανασκαφική εργασία έφερε στο φως την γυναικεία μορφή.
Όπως είθισται σε ανάλογες αναπαραστάσεις, ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός προμήνυε την ανεύρεση της Περσεφόνης, όταν θα αφαιρούνταν οι επιχώσεις στον χώρο όπου βρέθηκε το ψηφιδωτό.
Σήμερα που αφαιρέθηκαν και τα τελευταία στρώματα χωμάτων από την ανατολική πλευρά του ψηφιδωτού, αποκαλύφθηκε η τρίτη μορφή της παράστασης, πίσω από τον γενειοφόρο άνδρα, ο οποίος -εκτός από το στεφάνι- φοράει και κόκκινο ιμάτιο.
Η γυναικεία νεανική μορφή, με κόκκινους ανεμίζοντες βοστρύχους, φοράει λευκό χιτώνα που συγκρατείται με κόκκινη λεπτή ταινία στο ύψους του στήθους. Φέρει κόσμημα στον καρπό του αριστερού της χεριού.
Είναι εκπληκτική η παράσταση όχι μόνο για τον χρωματικό της πλούτο, αλλά και για την τέλεια εκτέλεση του σχεδίου.
Στην παράσταση του ψηφιδωτού παρουσιάζεται και η τρίτη διάσταση, ιδιαίτερα στην απεικόνιση του ψυχοπομπού και της Περσεφόνης. Είναι φανερό ότι η παράσταση παραπέμπει και στην αντίστοιχη της αρπαγής της Περσεφόνης, στον λεγόμενο Τάφο της Περσεφόνης, στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών.
Όμως η παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης, στις Αιγές είναι τοιχογραφία. Εδώ, για πρώτη φορά, απαντάται σε βοτσαλωτό ψηφιδωτό, σε ταφικό μνημείο.
Οι διαστάσεις του ψηφιδωτού δαπέδου είναι 4,5Χ3.

