Μια αναδρομική έκθεση με το πλούσιο σκηνογραφικό έργο του Άντη Παρτζίλη πραγματοποιείται στην Πανεπιστημιούπολη από τις 25 Ιανουαρίου.
Ο σκηνογράφος Άντης Παρτζίλης έχει διανύσει μια μακρά πορεία στο κυπριακό θέατρο, αποτελώντας ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας του. Με την αναδρομική του έκθεση αναδεικνύεται τόσο η προσωπική του δουλειά αλλά και η σκηνογραφική τέχνη ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της θεατρικής διαδικασίας.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» του Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Λευκωσία.
Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν στον ίδιο χώρο μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, αναγνώσεις θεατρικών κειμένων και διαλέξεις αλλά και βιωματικά εργαστήρια για παιδιά / Ακολουθεί το πρόγραμμα
Ποιος είναι
Ο Άντης Παρτζίλης γεννήθηκε το 1947 στην Αμμόχωστο όπου και μεγάλωσε, κινούμενος στην περιοχή του αστικού και πνευματικού κέντρου της πόλης όπου βρισκόταν το σπίτι του. Η επαφή του με τη σκηνογραφία έγινε μόλις στα 14 του χρόνια, όταν ο Άντης Παρτζίλης βρέθηκε, ως βοηθός του καθηγητή του Γιώργου Μπισκίνη, να ζωγραφίζει σκηνικά για την πρώτη παράσταση που ανέβηκε στο αρχαίο θέατρο Σαλαμίνας μετά την ανασκαφή. «Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή, από τα γυμνάσια Αμμοχώστου, σε σκηνοθεσία του αείμνηστου και πολύ σημαντικού ανθρώπου των τεχνών Παναγιώτη Σέργη» θυμάται σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Π» το 2015, με αφορμή την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ Κύπρια. «Όταν γεύτηκα αυτήν την εμπειρία, του στησίματος μιας παράστασης, της μαγείας της δημιουργίας, του χειροκροτήματος στο τέλος… αν και οι σκηνογράφοι είμαστε εντελώς του παρασκηνίου, ένιωσα μιαν απίστευτη γοητεία και είπα ‘αυτό θα κάνω στη ζωή μου’. Και αυτό έκανα! Το έναυσμα, λοιπόν, το οφείλω στον Παναγιώτη Σέργη και στον Γιώργο Μπισκίνη, τον δάσκαλό μου, που έχοντας και ο ίδιος σπουδάσει σκηνογραφία μου έλεγε πάντα ότι ‘εσύ με τέτοια σχέδια και τέτοια χρώματα… σκηνογράφος πρέπει να γίνεις'»!
Η γνωριμία του με τον Βλαδίμηρο Καυκαρίδη, που ήταν και ο πρώτος του επαγγελματικός συνεργάτης ως σκηνοθέτης, τον Νίκο Χαραλάμπους, τον Εύη Γαβριηλίδη και τον Γερμανό σκηνοθέτη Μίχαελ Λάινερτ συνέβαλαν ουσιαστικά στο να διαμορφωθεί ο Άντης Παρτζίλης «σε αυτό που είμαι σήμερα» και στη δημιουργία έργου που τυγχάνει παγκόσμιας αναγνώρισης.
Το 2015, το εμβληματικό σκηνικό του Άντη Παρτζίλη περιλήφθηκε σε μια αναφορά της «Guardian» στις κορυφαίες σκηνογραφικές δουλειές. Οι Φοίνισσες ανέβηκαν τη σεζόν 2001-2002 σε παραγωγή ΘΟΚ και σκηνοθεσία του Νίκου Χαραλάμπους, ο οποίος θα ανοίξει και τη σειρά των παράλληλων εκδηλώσεων στο πλαίσιο της έκθεσης.
Διετέλεσε πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Σκηνογράφων, Αρχιτεκτόνων και Τεχνικών Θεάτρου (CYCSTAT), συμμετείχε σε διεθνείς διοργανώσεις και εκθέσεις με θέμα τη σκηνογραφία ενώ η επαφή του με τους Τουρκοκύπριους συναδέλφους του και τους θεατρικούς παραγωγούς παραμένει συνεχής και πολυσήμαντη.
Το 2012 κυκλοφόρησε η έκδοση «Άντης Παρτζίλης / Σκηνογραφία» που παρέχει μια διαχρονική εικόνα της δουλειάς και της δράσης του σκηνογράφου τα τελευταία 40 χρόνια, αλλά και της ίδιας της ιστορίας της σκηνογραφίας στο κυπριακό θέατρο.
Το εμβληματικό σκηνικό του Άντη Παρτζίλη για το έργο «Φοίνισσες», ΘΟΚ 2011-12. ©ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΘΟΚ

Οι παράλληλες εκδηλώσεις
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017: θεατρικό αναλόγιο
Άντον Τσέχωφ «Οι Βλαβερές Συνέπειες του Καπνού» με τον σκηνοθέτη - ηθοποιό Νίκο Χαραλάμπους
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017: διάλεξη
«Τα αρχαία θέατρα της Κύπρου» με την αρχαιολόγο-ηθοποιό Ανθή Αντωνιάδου
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017: θεατρικό αναλόγιο
Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Δωδεκάτη Νύκτα» μονόλογος Μαλβόλιο με τον ηθοποιό Νεκτάριο Θεοδώρου
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017: διάλεξη
«Η σκηνογραφία στην Κύπρο» με τον σκηνογράφο Κώστα Καυκαρίδη
Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017: θεατρικό αναλόγιο
Χάινερ Μίλλερ «Ρημαγμένη Ακτή-Υλικό Μήδειας» με την ηθοποιό Πέννυ Φοινίρη
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου: διάλεξη
«Σταθμοί στην ιστορία του κυπριακού θεάτρου μέσα από το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου»,
με τη θεατρολόγο Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Frederick Άντρη Χ. Κωνσταντίνου
Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017: θεατρικό αναλόγιο
Ευριπίδη (μονόλογος Ιοκάστης-έναρξη) «Φοίνισσες» με την ηθοποιό Αννίτα Σαντοριναίου
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017: διάλεξη
«Χιούμορ, γλώσσα και αντι-εξουσία στο έργο του Ιονέσκο», με την Eπισκέπτρια Λέκτορα στο
Πανεπιστήμιο Κύπρου Δρα Μαρία Κωνσταντίνου
Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 19.30.
Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά
Στο πλαίσιο της αναδρομικής έκθεσης σκηνογραφίας του Άντη Παρτζίλη θα υλοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια για παιδιά δημοτικής εκπαίδευσης (Α’ και Β’κύκλος αντίστοιχα), με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου, το οποίο θα συμβάλει στο σχεδιασμό και την εκτέλεση των εργαστηρίων.
Τα εργαστήρια των δυο διαφορετικών ηλικιακών ομάδων θα έχουν διάρκεια 1,5 ώρα και θα πραγματοποιούνται εναλλάξ κάθε Κυριακή πρωί 11-12.30 π.μ., ως εξής:
Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 6-8 ετών - 5 Φεβρουαρίου και 19 Φεβρουαρίου
«Πλάσματα, μύθοι και ιστορίες: γνωρίζοντας την τέχνη της σκηνογραφίας μέσα από αντικείμενα, εικόνες και σκίτσα βασισμένα σε μύθους»
Εμψυχώτρια: Νικολέττα Τζιαούρη - Θεατρολόγος, Συνεργάτης Θεατρικού Μουσείου Κύπρου.
Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών - 29 Ιανουαρίου, 12 Φεβρουαρίου και 26 Φεβρουαρίου