Την καινούρια του χορογραφική δουλειά με τίτλο lacrimal παρουσιάζει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στην Αθήνα, ο χορογράφος Χάρης Κούσιος.
Το έργο παρουσιάζεται στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, της Στέγης. Πρόκειται, δε, για την πρώτη «κυπριακή» παρουσία στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία παρέχει σημαντικό πολιτιστικό βήμα σε δημιουργούς.
Στη νέα του δουλειά, ο Κύπριος χορογράφος Χάρης Κούσιος συνεργάζεται με τον συνθέτη Δημήτρη Σκύλλα.
Εννέα μουσικοί και σαράντα χορευτές εξερευνούν τις εκφραστικές δυνατότητες του μοιρολογιού και μυούν το κοινό σε μια αφοπλιστική και αφυπνιστική εμπειρία. Ο συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας και ο χορογράφος Χάρης Κούσιος πραγματοποιούν ένα ταξίδι με προορισμό την κάθαρση.
Οι δύο «τολμηροί δημιουργοί της νέας γενιάς, ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους για να καταθέσουν ένα σχόλιο για το 'επίκαιρο' της παράδοσης και της σχέσης μας με την ιστορία του τόπου», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του έργου.
«Στο lacrimal, εξερευνούν τις εκφραστικές δυνατότητες του μοιρολογιού, αλλά και τις εικόνες που ξεπηδούν από ήχους βαθιά ριζωμένους στο συλλογικό μας ασυνείδητο. Στο 'ταξίδι' αυτό, συμπράττουν επί σκηνής εννιά μουσικοί και σαράντα χορευτές, αποζητώντας το λησμονημένο ζωντανό διάλογο ανάμεσα στη μουσική και την κίνηση.
Οι 40 χορευτές συγκροτούν ένα ανώνυμο πλήθος, μια μάζα αφημένη στην αδιάκοπη ροή της κίνησης, ξυπνώντας μνήμες από σκηνές μαζικών πληθυσμιακών μετακινήσεων. Αυτό το ατελεύτητο οδοιπορικό, που συντελείται γραμμικά και σταθερά, χωρίς να υπερτονίζει το δραματικό στοιχείο της μουσικής, επιτρέπει στον θεατή να στοχαστεί ελεύθερα πάνω στην κίνηση. Καθώς το πλήθος απομακρύνεται, επτά σώματα απομένουν γυμνά στη σκηνή, ανακαλώντας ένα τοπίο αρχετυπικό ή ανησυχητικά φουτουριστικό.
Η σκηνική γραφή είναι ελλειπτική και πυκνή· στοχεύει σε έναν «εσωτερικό ρυθμό» που κορυφώνεται, για να οδηγήσει σταδιακά τόσο τους ερμηνευτές όσο και το κοινό στην καθαρτήρια σύμπραξη μουσικής και χορού.»