Παράθυρο logo
Συμβόλαια στους ηθοποιούς αντί βραβείων
Δημοσιεύθηκε 29.03.2017 12:15
Συμβόλαια στους ηθοποιούς αντί βραβείων

Τέλος στον θεσμό των θεατρικών βραβείων όπως τα ξέρουμε βάζει ο ΘΟΚ, ο οποίος στο εξής θα προσφέρει συμβόλαια συνεργασίας με το κρατικό θέατρο της χώρας, ως επιβράβευση στους συντελεστές που ξεχώρισαν κάθε χρονιά.


Την αλλαγή ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δ.σ. του οργανισμού Γιάννης Τουμαζής, στη διάρκεια της προχθεσινής απονομής, κάνοντας λόγο για αναγέννηση και αναβάθμιση του θεσμού, με τη βράβευση συντελεστών και ηθοποιών με σημαντικά χρηματικά έπαθλα, αλλά και συμβόλαια συνεργασίας με τον ΘΟΚ.


Ο κ. Τουμαζής ανέφερε ότι ο θεσμός των θεατρικών βραβείων ολοκλήρωσε τον κύκλο του υπό την παρούσα μορφή και επιθυμία του δ.σ. είναι να τον πάρουν ένα βήμα παραπέρα, προσφέροντας ουσιαστική αναγνώριση αλλά και απτή επιβράβευση.


Ο κ. Τουμαζής χαρακτήρισε την αλλαγή επιβεβλημένη, καθώς «η μονιμότητα και η δημιουργία είναι δύο έννοιες αντίθετες», αν και αναγνώρισε ότι κάθε αλλαγή αντιμετωπίζεται καχύποπτα και προσκρούει σε αντιδράσεις.


«Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι για να μπορέσουμε να πετάξουμε πιο ψηλά, χρειάζονται οι αντιστάσεις. Ουδείς αλάνθαστος, ωστόσο αν δεν προχωρήσουμε μπροστά πρόκειται να καταλήξουμε σε στασιμότητα που είναι αυτό ακριβώς που δεν μπορεί να δεχθεί ο καλλιτεχνικός χώρος και δη του θεάτρου», είπε.


Ο επικεφαλής του ΘΟΚ αναφέρθηκε και σε όσους αντιδρούν σε όσα πράττει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, σημειώνοντας ότι θα ήταν πιο εύκολο να μην παράγουν έργο, ώστε να μην προκαλούν αντιδράσεις, όμως, «η ορθή πορεία είναι αυτή προς τον εκσυγχρονισμό και τον εξορθολογισμό μέσα από τομές και αλλαγές και προς αυτή την κατεύθυνση είναι που συνειδητά επέλεξε το δ.σ. του ΘΟΚ να πορευτεί, παρά τις όποιες πιέσεις για το αντίθετο».


Κύπριοι το 80% των ηθοποιών στις παραγωγές


Ο κ. Τουμαζής αναφέρθηκε εξάλλου και στην κριτική που ασκείται στον ΘΟΚ για την επιλογή Ελλαδιτών ηθοποιών. Επικαλούμενος στοιχεία, ανέφερε ότι το ποσοστό των Κυπρίων στις παραγωγές του ΘΟΚ τα τελευταία τέσσερα χρόνια ξεπερνά το 80%, ενώ σε συγκεκριμένη θεατρική περίοδο έφτασε μέχρι και το 96%. Τα ποσοστά αυτά, είπε, μεταφράζονται σε περισσότερα από 120 συμβόλαια ετησίως που προσφέρονται σε Κύπριους συντελεστές ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια αυτά περιορίζονταν σε μόλις μερικές δεκάδες.


«Η κριτική είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη, απ’ όπου και αν αυτή προέρχεται, φτάνει όμως να γίνεται καλόπιστα και να μην εδράζεται σε απαράδεκτους διαχωρισμούς ανάμεσα σε Κύπριους και Ελλαδίτες συντελεστές. Είναι πραγματικά λυπηρό τέτοιες μεμψιμοιρίες να ακούγονται και να γράφονται από Έλληνες της Κύπρου. Είναι λυπηρό η μνήμη μας να είναι τόσο βραχεία, τόσο όσον αφορά τη στήριξη που εμείς οι ίδιοι απολαύσαμε και συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε ακόμα και σήμερα από την Ελλάδα, όσο βεβαίως και στο ότι πολλοί και σημαντικοί Ελλαδίτες εμπλούτισαν και εμπλουτίζουν το θεατρικό γίγνεσθαι της Κύπρου εδώ και δεκαετίες».


Εξέφρασε δε την περηφάνια του Οργανισμού για το γεγονός ότι κυπριακές παραγωγές γεμίζουν τα θέατρα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και καταχειροκροτούνται για την ποιότητα και το επίπεδό τους, αλλά και για τα μνημόνια συνεργασίας με τα δύο κρατικά θέατρα της Ελλάδας και την επιστροφή του ΘΟΚ στην Επίδαυρο μετά από τόσα χρόνια.