Παράθυρο logo
Κύπριοι στο ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας
Δημοσιεύθηκε 14.06.2016
Κύπριοι στο ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης και ο θεατρικός συγγραφέας Χαράλαμπος Γιάννου παρουσιάζουν δουλειά τους στο πλαίσιο του ρεπερτορίου του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος για τη θεατρική περίοδο 2016 - 2017.


Στο ρεπερτόριο του Εθνικού περιλαμβάνονται έργα των Σαίξπηρ, Ευγένιου Ο Νηλ αλλά και το έργο Η Τάξη Μας του Ταντέους Σλομποντζιάνεκ, που είδαμε στον ΘΟΚ την περασμένη σεζόν.


Ανάμεσα σε άλλα, το Εθνικό θα ανεβάσει το θεατρικό έργο του Χαράλαμπου Γιάννου «Το Σπίτι» στο πλαίσιο ενός πειραματικού σχεδίου στήριξης της νέας ελληνικής δραματουργίας.


Παράλληλα, στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» θα ανέβει το έργο «Στέλλα Κοιμήσου», το οπίοι υπογράφουν ο Γιάννης Οικονομίδης και ο γνωστός ηθοποιός και στενός συνεργάτης του Κύπριου σκηνοθέτη, Βαγγέλης Μουρίκης. Το έργο σκηνοθετεί ο ίδιος ο Οικονομίδης.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού [ΕΘΑΛ] ανέβασε τον Μάιο 2016 το βραβευμένο έργο του Χαράλαμπου Γιάννου «Η Πείνα» αλλά και παλαιότερα το μοναδικό έργο του Γιάννη Οικονομίδη που παρουσιάστηκε επί σκηνής στην Κύπρο, το «Σπιρτόκουτο».


Το ρεπερτόριο του Εθνικού για τη σεζόν 2016-2017 αναλυτικά:



ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ
του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Οκτώβριος 2016


Το επετειακό φετινό αφιέρωμα στον μεγάλο ελισαβετιανό (που ξεκίνησε την προηγούμενη περίοδο με τον Ριχάρδο Γ ‘ και το «Δωμάτιο του Σαίξπηρ») κλείνει με μια κορυφαία κωμωδία του. Όπως σε όλες τις μεγάλες δημιουργίες του, έτσι και στη Δωδέκατη Νύχτα, ο Σαίξπηρ, πίσω από το παιχνίδισμα της περιπέτειας, της μεταμφίεσης και της γοητευτικής ποιητικής σύλληψης, επεξεργάζεται μια κοσμοθεωρία, που επαναπροσδιορίζει τις αρχετυπικές έννοιες του έρωτα, της εξουσίας και των συμβάσεων που ορίζουν τη ζωή των ανθρώπων.


Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς


ΠΟΘΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΥΚΕΣ
του Ευγένιου Ο’Νηλ
Ιανουάριος 2017


Συναισθηματικά και οικογενειακά αδιέξοδα ως συνέπεια της παθολογίας του αμερικανικού ονείρου και της ζωτικής ανάγκης για ιδιοκτησία και κυριαρχία, αναδεικνύονται στο έργο του Ο’Νηλ, ενός συγγραφέα που γνωρίζει τις δαιδαλώδεις διαδρομές της ανθρώπινης ψυχής. Αν και δεν ανεβαίνει συχνά στην ελληνική σκηνή, το έργο είναι ένα κορυφαίο δείγμα του αμερικανικού ρεαλισμού, με αναφορές σε ελληνικά μυθολογικά πρότυπα, τα οποία εμπνέουν τον σπουδαίο δραματουργό.


Σκηνοθεσία: Αντώνης Αντύπας


Η ΤΑΞΗ ΜΑΣ
του Ταντέους Σλομποντζιάνεκ
Απρίλιος 2017


Ένα καθηλωτικό κείμενο της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας, γραμμένο το 2009, το έργο του Πολωνού Ταντέους Σλομποντζιάνεκ παρακολουθεί τη ζωή μιας παρέας συμμαθητών, με σημείο καμπής την εισβολή των Ναζί στην Πολωνία και κατάληξη τη σημερινή εποχή, καταγράφοντας με ψυχραιμία, αλλά και γερές δόσεις συναισθήματος, πώς οι ιστορικές συγκυρίες στιγματίζουν τις ζωές των ανθρώπων, φέρνουν στην επιφάνεια τον «κρυμμένο» μας εαυτό και διαλύουν τους πιο ισχυρούς ανθρώπινους δεσμούς.


Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς


ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ)


Ο ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ
του Όσκαρ Ουάιλντ
Οκτώβριος 2016


Μια ιστορία του Όσκαρ Ουάιλντ, που συγκινεί τα παιδιά κάθε ηλικίας, αλλά και τους μεγάλους θεατές. Ο σπουδαίος ιρλανδός πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας επεξεργάζεται τα θέματα της φιλίας, της αυταπάρνησης, του εφήμερου των υλικών αγαθών και της προσφοράς στον συνάνθρωπο, με φαντασία και τρυφερότητα, γράφοντας ένα από τα πιο γοητευτικά και διαχρονικά «παραμύθια» του.


Σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης


ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ - «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»
Η σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» γίνεται η σκηνή της ελληνικής δραματουργίας. Το ελληνικό έργο παρουσιάζεται σε ποικίλες εκφάνσεις και ο χώρος μετατρέπεται σταδιακά σε χώρο ζύμωσης όλων των νέων τάσεων της εγχώριας θεατρικής γραφής. Έτσι, από τη φετινή χρονιά, εκτός από τις 3 κεντρικές παραγωγές, θα παρουσιαστεί η δουλειά 4 νέων Ελλήνων συγγραφέων (3 από τους οποίους συμμετείχαν στα Εργαστήρια Θεατρικής Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου τα 2 τελευταία χρόνια), σε ένα πειραματικό μοντέλο, με τη μορφή του «Συγγραφέα του μήνα».

-ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΙΜΗΣΟΥ

Εμπνευσμένο από τη Στέλλα Βιολάντη του Γρηγορίου Ξενόπουλου
Κείμενο των Βαγγέλη Μουρίκη και Γιάννη Οικονομίδη
Οκτώβριος 2016


Αντλώντας την βασική ιδέα από τη Στέλλα Βιολάντη, η διασκευή συνδέεται με τη σημερινή πραγματικότητα και ανατέμνει έναν κόσμο εδραιωμένο στο ψέμα, το χρήμα, τη χυδαιότητα και το έγκλημα, στον οποίο ο «άρχοντας»-πατριάρχης επιβάλλει χωρίς αναστολές την εξουσία του και δεν υποχωρεί σε πιέσεις, ακόμη κι όταν αυτές γεννιούνται μέσα στην ίδια του την οικογένεια.


Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης


-Ο ΕΞΗΝΤΑΒΕΛΟΝΗΣ
του Κωνσταντίνου Οικονόμου εξ Οικονόμων
Δεκέμβριος 2016


Συνδεδεμένος με την κοινωνική ζωή της Σμύρνης του 19ου αιώνα, ο Εξηνταβελόνης αποτελεί την ελληνική μεταφορά του Φιλάργυρου του Μολιέρου, αλλά κατακτά την θεατρική αυθυπαρξία του μέσα από την ρέουσα ιδιωματική γλώσσα, τους σπαρταριστούς αναγνωρίσιμους χαρακτήρες και τα κωμικά επεισόδια, που προσαρμόζονται στα οικεία -και διαχρονικά- κακά του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.


Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ


-ΘΕΡΙΣΜΟΣ
του Δημήτρη Δημητριάδη
Μάρτιος 2017


Μια κωμωδία(;) από τον Δημήτρη Δημητριάδη, που επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια με τη συγγραφική του ιδιότητα στο Εθνικό Θέατρο, με ένα κείμενο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σκηνή. Η τολμηρή και πάντα αιρετική δραματουργία του κινείται στο χώρο της σκληρής κριτικής των γελοίων συμπεριφορών και των υπερτιμημένων αξιών, υιοθετώντας εδώ ένα υποδόριο, διαβρωτικό και εν τέλει τραγικό χιούμορ.


Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Φεβρουάριος – Μάιος 2017


Από τον Φεβρουάριο έως το Μάιο του 2017, η Νέα Σκηνή θα παρουσιάσει τα έργα 4 νέων ελλήνων συγγραφέων. Ο Χαράλαμπος Γιάννου, η Νάντια Δρακούλα, η Σοφία Καψούρου και η Νατάσα Σίδερη, με τη συνδρομή 4 σκηνοθετών και μιας ενιαίας ομάδας ηθοποιών, που θα επιλεγούν μετά από ακρόαση, θα συμμετάσχουν σε ένα πειραματικό σχέδιο στήριξης της νέας ελληνικής δραματουργίας.


-ΤΟ ΣΠΙΤΙ
του Χαράλαμπου Γιάννου
Σκηνοθεσία: Ελεάνα Τσίχλη


-ΤΟ ΣΧΟΙΝΑΚΙ
της Νάντιας Δρακούλα
Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου


-ΣΟΥΜΑΝ
της Σοφίας Καψούρου
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης


-ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΕΣ
της Νατάσας Σίδερη
Σκηνοθεσία: Υρώ Μανέ