Ο Ιταλοβέλγος καλλιτέχνης Sibomana βρέθηκε στην Κύπρο το περασμένο καλοκαίρι και ζωγράφισε το πρόσωπο της Κύπρου με δύο τοιχογραφίες στις δύο πλευρές της Παλιάς Λευκωσίας.
«Το έργο One Face ήταν δική μου πρωτοβουλία», λέει σε συνέντευξή του στο Παράθυρο.
«Είχα διαβάσει για την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο και αποφάσισα να έρθω για να τη δω με τα μάτια μου και να προσπαθήσω να καταλάβω γιατί οι Κύπριοι κάτοικοι και από τις δύο πλευρές του νησιού δεν μπόρεσαν να βρουν τρόπο να ζήσουν μαζί.»Στην οδό Χασάν Οζμάν στη Βόρεια Λευκωσία
Στην οδό Χασάν Οζμάν στη βόρεια ΛευκωσίαΣτην οδό Κίμωνος στη Νότια Λευκωσία
Στην οδό Κίμωνος στη νότια Λευκωσία Τι εντύπωση σου άφησε η Λευκωσία;Νομίζω ότι ο πλούτος της Λευκωσίας αντιπροσωπεύεται από αυτό το εκπληκτικό μίγμα πολιτισμών. Για μένα η ειρήνη είναι πολύ σημαντική, η Λευκωσία είναι μια υπέροχη πόλη και νομίζω ότι θα ήταν πολύ πιο όμορφη χωρίς τα σημεία ελέγχου και τον τοίχο του διαχωρισμού. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι οι κάτοικοι της Λευκωσίας που γνώρισα. Ανακάλυψα όμορφες φιλίες και καλλιτεχνικές συνεργασίες μεταξύ ατόμων από τις δύο πλευρές της πόλης.
Όταν έφτασα με βοήθησαν και με καλωσόρισαν ως μέλος της οικογένειάς τους η Κατερίνα Κυριάκου, ο Dervish Zeybek από το Studio 21, ο Mathieu Devavry και η Αποστολία, ο Hüseyin Ekinci και τους ευχαριστώ πολύ!
Όταν σκέφτομαι το χρόνο που πέρασα στη Λευκωσία, το θυμάμαι χωρίς το τείχος διαχωρισμού, επειδή είδα μια απίστευτη και πραγματική σύνδεση μεταξύ ανθρώπων και από τις δύο πλευρές.
Τι μήνυματα θέλεις να περάσεις μέσα από τα έργα σου;Πάντα προσπαθώ να πω μια ιστορία εστιάζοντας το έργο μου στους ανθρώπους και τις κοινότητες. Είναι το πιο σημαντικό μέρος της καλλιτεχνικής διαδικασίας μου. Μεγάλωσα μεταξύ διαφορετικών χωρών και πολιτισμών, μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης και νομίζω ότι η τέχνη μου αντικατοπτρίζει σίγουρα από που προήλθα. Το έργο μου είναι ένα μείγμα φωτογραφίας / ζωγραφικής και μιλάω για την ταυτότητα, την πολυπολιτισμικότητα, τη μετανάστευση, την ειρήνη και την ελευθερία. Τις περισσότερες φορές, δουλεύω και επικολλάω τις αφίσες μου στους δρόμους προσελκύοντας έτσι την προσοχή των ανθρώπων.Μέρος της τεχνικής μου είναι τα υπερμεγέθη ασπρόμαυρα φωτογραφικά πορτρέτα και η φωτεινή έγχρωμη ζωγραφική.
Συνήθως, πίσω από όλες τις τοιχογραφίες μου υπάρχει η ιστορία ενός ανθρώπου που γνώρισα και πάντα προσπαθώ να πω αυτή την ιστορία μέσα από την τέχνη μου.
"Running for freedom", τοιχογραφία στη Λέσβο. 2016
"Running for freedom", τοιχογραφία στη Λέσβο. 2016Λαμβάνεις σχόλια από κόσμο που βλέπει τις τοιχογραφίες; Λαμβάνω πολλά σχόλια από ανθρώπους που βλέπουν τα έργα μου σε όλο τον κόσμο και αυτό είναι το πιο όμορφο κομμάτι της δουλειάς μου. Σχετικά με το έργο One Face στην Κύπρο, έλαβα και εξακολουθώ να λαμβάνω πολλά μηνύματα και φωτογραφίες από ανθρώπους που την είδαν στη Λευκωσία.
Ετοιμάζεις νέο πρότζεκτ;Αυτή τη στιγμή δουλεύω για την επόμενη μου έκθεση στη Ρώμη σε συνεργασία με τον Ιταλό ποιητή Lillo de Mauro. Η έκθεση θα επικεντρωθεί στα παιδιά και τα νηπιαγωγεία/σχολεία μέσα σε φυλακές στην Ιταλία.
"Children of the Sea", Ρώμη, Ιταλία, 2017
"Children of the Sea", Ρώμη, Ιταλία, 2017Ποιός είναιO Sibomana είναι Ιταλοβέλγος καλλιτέχνης που γεννήθηκε το 1986, μεγάλωσε μεταξύ διαφορετικών χωρών και πολιτισμών, στο Κονγκό, στη Ρουάντα, στο Βέλγιο και στην Ιταλία. Άρχισε να κάνει γκράφιτι στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το 2009 πήρε πτυχίο γραφικού σχεδιασμού στις Βρυξέλλες. Ζει στη Ρώμη, αλλά εργάζεται σε πολλές χώρες.
Με το έργο «Κύματα των ηρώων», που ξεκίνησε το 2015, σχεδιάζει αφίσες σχετικά με τη μετανάστευση στις κύριες πόλεις των ευρωπαϊκών μεταναστευτικών διαδρομών: τη Λέσβο, την Αθήνα, τη Ρώμη, το Βερολίνο και την Κωνσταντινούπολη (έργο σε εξέλιξη)
"Baobab", Ρώμη, Ιταλία, 2015
"Baobab", Ρώμη, Ιταλία, 2015Το 2016 οργάνωσε ένα εργαστήριο / συνεργασία με την Kurema Kureba Kwiga (Κολεκτίβα καλλιτεχνών στη Ρουάντα) στο Impact Hub στο Κιγκάλι, σειρά με είκοσι έξι πορτρέτα από δέκα διαφορετικούς καλλιτέχνες που υπενθυμίζουν τη θυσία και τη γενναιότητα των προσφύγων.
Εδώ και χρόνια ο Sibomana κάνει εικαστικές παρεμβάσεις σε τοίχους σε όλο τον κόσμο. (Δ. Κονγκό, Ρουάντα, Τουρκία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία)
Το τελευταίο του έργο "Παιδιά της Θάλασσας" περιλαμβάνει μια έκθεση και ένα εργαστήριο για τη μετανάστευση αφιερωμένο στα παιδιά στο Explora Museum της Ρώμης, μια συνεργασία με το Journeys Festival International.
"Kimisagara", Κιγκάλι, Ρουάντα, 2016
"Kimisagara", Κιγκάλι, Ρουάντα, 2016 "Power of Love", Αθήνα, 2016
"Power of Love", Αθήνα, 2016Dying in the shadow", Βερολίνο, 2016
"Dying in the shadow", Βερολίνο, 2016"Europa senza muri", Ρώμη, Ιταλία, 2015
"Europa senza muri", Ρώμη, Ιταλία, 2015
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.