Ο Πίτερ Εραμιάν παρουσιάζει τη νέα του εικαστική πρόταση με τίτλο Here' s to my sweet satan, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στον χώρο Volks.
Η έκθεση θα παραμείνει στο Volks μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2016.
Η έκθεση παίρνει το όνομά της από την φήμη που ακολουθούσε τη δεκαετία του '80 το τραγούδι των Led Zeppelin Stairway to heaven, ότι ακούγοντάς το ανάποδα..., θα άκουγες τον στίχο Here's to my sweet satan.
16 τόνοι κυπριακής πέτρας
Στην έκθεση περιλαμβάνεται μια κεντρική site-specific εγκατάσταση για την οποία εκφορτώθηκαν στον χώρο του Volks 16 τόνοι κυπριακής πέτρας, στο πλαίσιο μέσα από το οποίο αφορμάται το έργο: στη βάση ενός τραγουδιού, του 'Sixteen Tons', που μιλά για ένα μεταλλωρύχο και βασίζεται στη ζωή στα ορυχεία της κομητείας Mulhenberg του Κεντάκυ.
Το τραγούδι γράφτηκε και πρωτοηχογραφήθηκε από τον Merle Travis και κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρία Capitol στο άλμπουμ 'Folk Song of the Hills' (Ιούλιος 1947). Ο στίχος “You load sixteen tons and what do you get? Another day older and deeper in debt” (Φορτώνεις δεκαέξι τόνους και τι κερδίζεις; Ακόμα μια μέρα μεγαλύτερος και σε πιο βαθύ χρέος) προέρχεται από ένα γράμμα που γράφτηκε από τον αδελφό του Τράβις, Τζον. Ένας άλλος στίχος αποδίδεται στον πατέρα τους, επίσης μεταλλωρύχο που έλεγε “I can’t afford to die. I owe my soul to the company store” (Δεν έχω την πολυτέλεια του θανάτου. Χρωστώ την ψυχή μου στο εταιρικό μαγαζί), μια αναφορά στο σύστημα πληρωμών με πίστωση και τις τακτικές μισθωτής δουλείας. Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, οι εργάτες δεν πληρώνονταν με χρήματα• αντ’ αυτού πληρώνονταν με μη μεταβιβάσιμα πιστωτικά κουπόνια που ανταλλάσσονταν μόνο με προϊόντα που πωλούνταν σε εταιρικό μαγαζί.
Αυτό καθιστούσε αδύνατη την αποταμίευση για τους εργάτες, που συνήθως ζούσαν σε καταλύματα ή σπίτια που ανήκαν στην εταιρία, με το ενοίκιο να αποκόπτεται αυτόματα από τον μισθό τους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό το σύστημα και οι συνυφασμένες τακτικές μισθωτής δουλείας εξακολούθησαν μέχρι τις απεργίες των Ενωμένων Μεταλλωρύχων και άλλων συνδεδεμένων -τότε νεοσύστατων- συντεχνιών, που επέφεραν το τέλος τέτοιων πρακτικών.


