Το σημαντικότερο αρχείο φωτογραφιών με θέμα την Μεσαιωνική Κύπρο απέκτησε πρόσφατα το Μουσείο του Ιδρύματος Κώστα & Ρίτας Σεβέρη, Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR) και παρουσιάστηκε σήμερα στη Λευκωσία.
Πρόκειται για το προσωπικό φωτογραφικό αρχείο του διάσημου Γάλλου αρχαιολόγου και ιστορικού Τέχνης Camille Enlart, το οποίο είχε βγει σε δημοπρασία στη Γαλλία.
Το φωτογραφικό αρχείο Enlart αποτελείται από συνολικά 543 φωτογραφίες και περιλαμβάνει απεικονίσεις μνημείων, τοπογραφιών και επιπλέον σκηνές καθημερινής ζωής του νησιού μεταξύ 1896-1911.

Μετά την πρώτη επίσκεψη του στην Κύπρο, ο Enlart εξέδωσε το βιβλίο «L' Art Gothique et la Renaissance en Chypre» («Η Γοτθική Τέχνη και η Αναγέννηση στην Κύπρο») που εκδόθηκε το 1899 και θεωρείται η Βίβλος του εν λόγω θέματος για τους μελετητές μέχρι σήμερα.

Η συλλογή ξεδιπλώνει ένα πανόραμα της Κύπρου του Μεσαίωνα με απεικονίσεις μνημείων, πολλά από τα οποία έχουν καταστραφεί κατά της διάρκεια του εικοστού αιώνα. Αυτές οι φωτογραφίες αποτελούν την μοναδική μαρτυρία της ύπαρξης τους. Επιπλέον υπάρχουν σκηνές της καθημερινής ζωής σε πόλεις και χωριά της Κύπρου του 1896-1901 όπως το παζάρι της Λευκωσίας, το πανηγύρι του Αποστόλου Βαρνάβα, τους πωλητές θυμαριού κλπ.






Από το σύνολο των 543 φωτογραφιών του Αρχείου του Enlart, οι 470 είναι υπογεγραμμένες και τοποθετημένες σε σκληρό χαρτί, φέροντας την χειρόγραφη επιγραφή και σημειώσεις του Enlart στο πίσω μέρος.
Άλλες 45 φωτογραφίες δόθηκαν στον Enlart από φίλους και συνεργάτες του όπως τους Μαυροκορδάτο, Bellamy, Berthaud, Tοvo, Luigi Baldassarre, Captain Young, E. Deschamps και Jean de Kergorlay. Επιπλέον, 28 φωτογραφίες δεν είναι υπογεγραμμένες.


Η αγορά του Αρχείου σε δημοπρασία στην Γαλλία έγινε δυνατή με την γενναιόδωρη συνεισφορά φίλων και υποστηρικτών του Μουσείου τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Κύπρο: Ο Christian Enlart, εγγονός του Camille Enlart, που πίστευε πως το Αρχείο του παππού του έπρεπε να καταλήξει στην Κύπρο και ειδικά στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, όπως και οι Ayla Gurel και ο Δρ Μάριος Σαρρής και ορισμένοι άλλοι που προτίμησαν να παραμείνουν ανώνυμοι.
«Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας είναι περήφανο που έχει τέτοιους υποστηρικτές προς τους οποίους είναι ευγνώμων και εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες», ανέφερε η Ρίτα Σεβέρη παρουσιάζοντας το αρχείο.
Στόχος του CVAR είναι η έκθεση των φωτογραφιών και η έκδοση ενός λευκώματος με το Αρχείο του Camille Enlart, όταν και εφόσον βρεθούν χορηγοί για να στηρίξουν τις δύο δράσεις. Προς το παρόν, οι φωτογραφίες χρειάζεται να συντηρηθούν και να φυλαχθούν με όλες τις απαραίτητες μεθόδους που θα διασφαλίσουν τη διαφύλαξή τους στο χρόνο.
ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ