Γράφει ο Νίνος Φένεκ Μικελλίδης
Με το Ειδικό Χρυσό Λιοντάρι για το σύνολο της καριέρας της, να απονέμεται στη διάσημη ηθοποιό Βανέσα Ρεντγκρέιβ, έκανε χτες το βράδυ επίσημη έναρξη το 75ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας.
«Με εξέπληξε αλλά και με ενθουσίασε ιδιαίτερα όταν έμαθα πως το φεστιβάλ Βενετίας θα με τιμούσε με το βραβείο καριέρας», ανάφερε η Αγγλίδα ηθοποιός, τονίζοντας πως πέρσι γύριζε στη Βενετία μια ταινία στην οποία μάλιστα έπρεπε να ομιλεί στη βενετσιάνικη διάλεκτο, προσθέτοντας, «στοιχηματίζω πως είμαι η μόνη μη Ιταλίδα ηθοποιός που ερμηνεύει έναν ολόκληρο ρόλο στη βενετσιάνικη διάλεκτο.»
Κάθε χρόνο, το φεστιβάλ απονέμει δυο ειδικά Χρυσά Λιοντάρια για το σύνολο του έργου τους σε δυο προσωπικότητες, σε έναν σκηνοθέτη και σε έναν ηθοποιό. Το βραβείο του σκηνοθέτη θα απονεμηθεί φέτος, στον Καναδό σκηνοθέτη Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, στη διάρκεια της λήξης του φεστιβάλ.
Η έναρξη έγινε με παρουσία πολλών διασημοτήτων, ανάμεσά τους, τον σκηνοθέτη Ντάμιελ Σαζέλ, τον ηθοποιό Ράιαν Γκόσλινγκ, και τους άλλους πρωταγωνιστές της ταινίας «Ο πρώτος άνθρωπος», καθώς και του προέδρου της κριτικής επιτροπής, Μεξικανού σκηνοθέτη Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, και των άλλων μελών της επιτροπής, ενώ ακολούθησε η προβολή της αμερικανικής ταινίας, «Ο πρώτος άνθρωπος» του σκηνοθέτη του «Λα λα Λαντ», Σαζέλ. Ταινία που παρακολουθεί τη ζωή του Αμερικανού αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ από τις πρώτες δοκιμές της NASA μέχρι την πετυχημένη προσελήνωση του, το 1969. Αναμφισβήτητα, καλύτερο της στοιχείο του διαστημικού αυτού ταξιδιού στη Σελήνη, ήταν οι πολύ καλές ερμηνείες (που σίγουρα θα «παίξουν» και στα Όσκαρ), ιδιαίτερα εκείνη του Ράιαν Γκόσλινγκ στο ρόλο του Αμερικανού διαστημικού ήρωα και της Κλερ Φόι στο ρόλο της γυναίκας του.
Την αναγκαιότητα στην ισότητα ανάμεσα στα φύλα, στην επιλογή των ταινιών των φεστιβάλ, επεσήμανε νωρίτερα ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, σκηνοθέτης του «Λαβυρίνθου του Πάνα», σχολιάζοντας την απόφαση του διευθυντή της Μόστρας, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, να συμπεριλάβει μόνο μια ταινία γυναίκας σκηνοθέτη από τις 21 συνολικά ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος.
«Στόχος μας, μέχρι το 2020, πρέπει να είναι 50:50», τόνισε ο Ντελ Τόρο. «Αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που έχουμε στην κουλτούρα μας. Πολλές από τις φωνές που χρειάζονται να ακούγονται, πρέπει να τις ακούμε... πρέπει να τα λέμε δυνατά, να τα συζητάμε, να τα λέμε με το όνομα τους και να τα κάνουμε γνωστά.»
(ΚΥΠΕ/ΝΦΜ/ΜΜ)
