Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας: Παρέχει εργαλείο δημιουργίας μεσαιωνικών μιμιδίων

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.4.2022

Στο www.medievalmemes.org οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν εικόνες από τη μεσαιωνική συλλογή της βιβλιοθήκης και να τις μετατρέψουν σε μιμίδια.


Όση διασκέδαση και αν μας έχουν χαρίσει τα μιμίδια στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια, ίσως να δυσκολευέται κανείς να εξηγήσει περί τίνος πρόκειται σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την έννοια. Ομως, πλέον χάρη στην KB, την εθνική βιβλιοθήκη της Ολλανδίας, μπορείτε πλέον να δημιουργήσετε μερικά δικά σας μιμίδια εύκολα, χρησιμοποιώντας τη μεσαιωνική συλλογή της.

MEDIEVALMEMES3
Η Δεββώρα, η οποία ήταν προφήτισσα, είπε στον Βαράκ ότι τον αντίπαλό του Σισάρα θα τον σκοτώσει χέρι γυναίκας. Καταδιωγμένος από τον Βαράκ, ο Σισάρα κατέφυγε τρέχοντας στη σκηνή της Ιαήλ, της γυναίκας του Χαβέρ του Κιναίου, ενός Ισραηλίτη που εκείνο τον καιρό είχε φιλικές σχέσεις με τον Ιαβίν, βασιλιά της Ασώρ. Η Ιαήλ έκρυψε το Σισάρα στη σκηνή της κάτω από ένα σκέπασμα. Ο Σισάρα αφού έφαγε και ξεδίψασε, αποκαμωμένος καθώς ήταν κοιμήθηκε βαθιά. Τότε η Ιαήλ πήρε έναν πάσσαλο από τη σκηνή κι ένα σφυρί, πλησίασε αθόρυβα κι έμπηξε το παλούκι στο μηνίγγι του, έτσι που καρφώθηκε στη γη και ο Σισάρα πέθανε.

MEDIEVAL MEMES
«Στο www.medievalmemes.org οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν εικόνες από τη μεσαιωνική συλλογή της εθνικής βιβλιοθήκης της Ολλανδίας και να τις μετατρέψουν σε μιμίδια», αναφέρει το Medievalists.net. «Όταν χρησιμοποιούν τη γεννήτρια μιμιδίων, οι άνθρωποι δημιουργούν νέα, ενεργά πλαίσια για αυτές τις ιστορικές εικόνες προσθέτοντας λεζάντες από την εποχή μας. Οι διαθέσιμες εικόνες συνοδεύονται από επεξηγηματικά βίντεο, που παρέχουν στους θεατές ιστορικές πληροφορίες και τους δείχνουν ότι, όπως και σήμερα, οι άνθρωποι του Μεσαίωνα χρησιμοποιούσαν εικόνες για να σχολιάσουν το περιβάλλον τους και τις τρέχουσες υποθέσεις τους». Πλέον, μπορεί όποιος ενδιαφέρεται, να βρει μια νέα χρήση γι αυτά τα κομμάτια της μεσαιωνικής τέχνης πάνω σε θέματα του εικοστού πρώτου αιώνα, όπως το clubbing, οι ηλεκτρονικές αγορές ή η πανδημία COVID-19.

Η μεσαιωνική γεννήτρια μιμιδίων τους, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο, έχει ήδη παράξει 15.000 μεσαιωνικά μιμίδια σε 129 χώρες, προσεγγίζοντας ένα κοινό περίπου 2 εκατομμυρίων φαν των μιμιδίων σε όλο τον κόσμο.

Οι εικόνες στη γεννήτρια μιμιδίων – που απεικονίζουν οτιδήποτε, από διαβόλους, σκελετούς, πριγκίπισσες που χορεύουν και δράκους μέχρι τις πιο φρικτές σκηνές της κόλασης – προέρχονται απευθείας από τις μεσαιωνικές συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ολλανδίας και το «Huis van het boek» (Ο Οίκος του Βιβλίου), το παλαιότερο μουσείο βιβλίου στον κόσμο.

MEDIEVALMEMES2
Αυτή η εικονογράφηση προέρχεται από τη Γαλλία και σχεδιάστηκε από τον Fauvel Master για τον Βασιλιά Κάρολο τον Δ' το 1327 HTTPS://WWW.MEDIEVALMEMES.ORG

Η παραπάνω εικόνα από το 1327, δημιουργήθηκε αρχικά για ένα βιβλίο θαυμάτων που παρήγγειλε ο βασιλιάς Κάρολος Δ′ της Γαλλίας για τη βασίλισσά του. Όπως εξηγεί η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας, αποτελεί «μια προειδοποίηση για το τι μπορεί να σας συμβεί εάν δεν μάθετε σωστά τις προσευχές σας».

Με τον ίδιο τρόπο που οι μεσαιωνικές εικόνες μας δίνουν μια ιδέα για τη ζωή στον Μεσαίωνα, οι μελλοντικοί ιστορικοί θα ωφεληθούν σημαντικά από τις πληροφορίες που αποκαλύπτουν τα σημερινά μιμίδια για τον οπτικό και διαδικτυακό πολιτισμό στον 21ο αιώνα. Επομένως, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδία αποθηκεύει στο παρόν ενεργά στοιχεία της διαδικτυακής μας κουλτούρας ως πηγή έρευνας στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των μεσαιωνικών μιμιδίων.

MEDIEVALMEMES
Η εικόνα είναι από ένα γαλλικό βιβλίο που ονομάζεται The Romance of the Rose. MEDIEVALMEMES

MEDIEVALMEMES1


Πηγή: huffingtonpost.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ