Με μια πλούσια συλλογή φωτογραφιών, τις οποίες συνέλαβε με τον φωτογραφικό του φακό τα τελευταία 45 χρόνια, ο Πανίκκος Χρυσάνθου παρουσιάζει μια εκδήλωση στην αίθουσα Ειρήνη την ερχόμενη Δευτέρα, με τίτλο «Ιστορίες της Νεκρής Ζώνης».
Σημειολογικά φορτισμένη, η έκθεση στην αίθουσα Ειρήνη, στα μισά της οδού Λήδρας, αποτελεί μια φωτογραφική διαδρομή στην Κύπρο της «άλλης πλευράς». Ο γνωστός σκηνοθέτης των ταινιών «Ακάμας» και «Το τείχος μας» Πανίκκος Χρυσάνθου παρουσιάζει, παράλληλα, μια σειρά από ταινίες και ντοκιμαντέρ με το ίδιο θέμα, ενώ στο ίδιο πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Η Κύπρος μέσα από το φακό του μέτρου και της ύβρης».
Η έκθεση
Φωτογραφίζοντας από το 1976 μέχρι σήμερα, ο Πανίκκος Χρυσάνθου υποδεικνύει πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα της Κύπρου μέσα σε τέσσερις δεκαετίες.
Ο ίδιος φωτογραφίζει την «άλλη πλευρά», το κομμάτι εκείνο που έμεινε πίσω, το «απαγορευμένο». Στο φακό του ποζάρουν οι άνθρωποι που δεν επιτρέπεται να δούμε, «τα μυστικά που κουβαλούμε μέσα μας».
Το 1976, οπότε ο σκηνοθέτης και φωτογράφος άρχισε να φωτογραφίζει, «ήταν μια διαφορετική Κύπρος», αναφέρει σε σημείωμα της έκθεσης. «Η πληγή του πολέμου ήταν ακόμα ανοιχτή. Γύρω από τις πόλεις συναντούσες προσφυγικούς συνοικισμούς από στημένα τσαντίρια, στους οποίους έφταναν καθημερινά καινούριοι ’ένοικοι’ από το Καρπάσι. Υπήρχε μια φτώχεια και μια κατάθλιψη στην ατμόσφαιρα, ταυτόχρονα όμως και μια ευφορία, καθώς οι άνθρωποι είχαν σηκώσει τα μανίκια και ρίχτηκαν στη δουλειά για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους».
Ο ίδιος επισημαίνει, μέσα από τη δουλειά του, πως το παιχνίδι της ύβρης παίζεται ακόμη στην Κύπρο και πως «οι άνθρωποι πληρώνουν -μοιραία- το τίμημα του πάθους της ζωής τους».
Οι προβολές
Στη διάρκεια της φωτογραφικής έκθεσης (16-29 Ιανουαρίου) θα προβληθούν τρεις ταινίες: «Η λεπτομέρεια στην Κύπρο», παραγωγής 1987, μια ταινία που βλέπει τον Άγιο Σωζόμενο ως μια συμβολική προέκταση ενός περιπάτου του Σεφέρη και του Διαμαντή που έλαβε χώρα το 1953. Το χωριό και οι αφηγήσεις των ανθρώπων του, οι οποίοι έζησαν την εμπειρία του πολέμου και της εγκατάλειψης, λειτουργούν ως στοχασμός πάνω στη μοίρα της Κύπρου. Η ταινία θα προβληθεί στις 18 Ιανουαρίου, στην αίθουσα Ειρήνη, στις 19:30.
Στις 23 Ιανουαρίου θα προβληθεί η ταινία «Το τείχος μας», παραγωγής 1992: πρόκειται για το κοινό ταξίδι ενός Ε/Κ (Πανίκκος Χρυσάνθου) και ενός Τ/Κ (Νιαζί Κιζιλγιουρέκ), στην πρόσφατη ιστορία της Κύπρου και των ανθρώπων που την έζησαν.
Η ταινία «Ακάμας», παραγωγής 2006, παρουσιάζει την ιστορία του Ομέρη, ενός Τ/Κ που ερωτεύεται μια Ε/Κ και μαζί διατρέχουν τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Η ταινία θα προβληθεί στις 25 Ιανουαρίου, στις 19:30.
Η συζήτηση
Την ημέρα των εγκαινίων της φωτογραφικής έκθεσης «Ιστορίες της Νεκρής Ζώνης», θα πραγματοποιηθεί μια συζήτηση με θέμα «Η Κύπρος μέσα από τον φακό του μέτρου και της ύβρης». Στη συζήτηση κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι Τάκης Χατζηδημητρίου, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, Γιάννης Παπαδάκης, Τάκης Χατζηγεωργίου και Χρήστος Στυλιανίδης.
+ Τα εγκαίνια της έκθεσης «Ιστορίες της Νεκρής Ζώνης» θα γίνουν στις 16 Ιανουαρίου στην αίθουσα Ειρήνη (οδός Λήδρας), στις 19:00. Θα ακολουθήσει συζήτηση, στις 19:30. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στις 18, 23 και 25 Ιανουαρίου, στις 19:30.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα κυκλοφορήσει και μια έκδοση με φωτογραφικό υλικό και ιστορίες ανθρώπων, σε αφήγηση του Π. Χρυσάνθου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ «Π»