«Ινδικά χοιρίδια» από το Θέατρο Σκάλα

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 14.2.2012

Τη σύγχρονη πικρή κωμωδία του Γάλλου συγγραφέα και ηθοποιού Σεμπαστιέν Τιερύ «Ινδικά Χοιρίδια» παρουσιάζει το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» σε επίσημη πρεμιέρα το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στο Παττίχειο Θέατρο «ΣΚΑΛΑ».


Ένα έργο γραμμένο το 2008 που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην κυπριακή θεατρική σκηνή και είναι ένας συνδυασμός μπουλβάρ και «καφκικού» εφιάλτη με διάχυτο τον παροξυσμό του παραλόγου προκαλώντας το γέλιο μέσα στη μαυρίλα.

«Ένα μικρό κόσμημα χιούμορ και παραλόγου, που χύνει το δηλητήριό του με μια τρομερά αποτελεσματική λεπτότητα» γράφει ο κριτικός Ζυλ Εζίμ.

SKALA2
SKALA3


Το έργο



Όταν ο Αλέν Κραφτ μπαίνει στην τράπεζα του εκείνο το πρωί δεν φαντάζεται ούτε για μια στιγμή πως η τράπεζα έχει αγοραστεί από ένα ινδικό όμιλο και πως τον περιμένει ένας πραγματικός προσωπικός εφιάλτης.  Όχι μόνο δεν μπορεί να αποσύρει λεφτά από τον λογαριασμό του μα δεν μπορεί ούτε να βγει από την τράπεζα. Η έξοδος ελέγχεται κατευθείαν από το Νέο Δελχί που αρνείται πεισματικά να «ελευθερώσει» τον συγκεκριμένο πελάτη, με την κατηγορία ότι έχει βάλει σε κίνδυνο την κοινωνία, αλλάζοντας κάστα, κάτι που αποτελεί πολύ σοβαρό παράπτωμα.

Μάλιστα! Τώρα που η «Bank of India» έxει αγοράσει το συγκρότημα, εφαρμόζεται ο ινδικός νόμος στον οποίο δεν αρέσει καθόλου ν’αλλάζουν κάστα οι άνθρωποι, χωρίς προηγουμένως να έχουν εξασφαλίσει άδεια. Γι’ αυτό, ο Αλέν Κραφτ κτηματομεσίτης, θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα αν η τράπεζα ανακαλύψει ότι ο πατέρας του είναι απλός μαραγκός.

Με το έργο «Ινδικά Χοιρίδια» ο Σεμπαστιέν Τιερύ προτείνει μια κωμωδία, όπου το παράλογο που φτάνει μέχρι τον παροξυσμό, χαρίζει στον θεατή πραγματική απόλαυση που την κάνουν ακόμα μεγαλύτερη ορισμένοι φόβοι  θαμμένοι βαθιά μέσα στον καθένα: ο φόβος του σφάλματος, ο φόβος της αυθαιρεσίας, ο φόβος της παντοδυναμίας μιας ανεξέλεκτης δύναμης.

SKALA4


SKALA5


Τα Ινδικά Χοιρίδια είναι μια θεατρική πραγματεία για την προσπάθεια του ανθρώπου να επιβιώσει μέσα στις χαραμάδες μιας καθημερινής ζωής, γεμάτης υποχρεώσεις, κανόνες, πιέσεις, εντάσεις, κομφορμισμούς. Και το πιο τρομακτικό είναι να βλέπουμε σε ποιο βαθμό τα πρόσωπα του έργου αποδέχονται τελικά τις αμέτρητες καταπιέσεις, προσαρμόζονται και βρίσκουν σ’αυτές το καταφύγιο της εγωιστικής ευφορίας, των ασήμαντων φιλοδοξιών τους και την ικανοποίηση των πιο χυδαίων αναγκών τους - Ο άνθρωπος ως ινδικό χοιρίδιο παγιδευμένο σ’ένα κλουβί και ιδανικό πειραματόζωο!

«Γελάμε λοιπόν πάρα πολύ, με το δραματικό κρεσέντο αυτού του έργου και με τα απρόβλεπτα «ταρακουνήματα» που σημαδεύουν τον εφιάλτη ενός Αλέν Κραφτ, βυθισμένου κατά την δική του έκφραση, σ΄ένα τέλειο καφκικό μπουλβάρ».




Ο Σεμπαστιέν Τιερύ, θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός, γεννήθηκε στο Νεγύ, προάστειο του Παρισιού το 1970. Μαθητής της περίφημης δραματικής σχολής Κουρ Φλοράν, στη συνέχεια φοίτησε στο Ανώτερο Ωδείο Δραματικής Τέχνης, με καθηγητές τους Ντομινίκ Βαλαντιέ, Κατρίν Χίνκελ και Φιλίπ Αντριέν.

Από το 2004-2006 έγραψε την τηλεοπτική σειρά «Στης μαμάς» και συμμετείχε σ’αυτήν ως ηθοποιός. Το 2005 έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο : «Χωρίς Ασανσέρ» και το 2006 το Δέυτερο», Ο Θεός κατοικεί στο Ντύσσελντορφ». Ακολούθησαν τα έργα : «Ινδικά Χοιρίδια» (2009) που του χάρισαν τρία βραβεία Μολιέρ. «Ποιός είναι ο κύριος Σμίτ» (2010), που του χάρισε άλλο ένα βραβείο Μολιέρ και «Η αρχή του τέλους» (2011).

Όλα τα πιο πάνω έργα ανεβάστηκαν σε θέατρα τόσο της Γαλλίας, όσο και άλλων χωρών. Επίσης, ο Σεμπαστιέν Τιερύ πήρε μέρος, ως ηθοποιός, σε πολλές παραστάσεις με έργα δικά του και άλλων συγγραφέων, καθώς και σε κινηματογραφικές ταινίες. Στο έργο «Ινδικά χοιρίδια» ερμήνευσε τον ρόλο του ταμία.


Συντελεστές


Μετάφραση: Ειρένα Ιωαννίδου Αδαμίδου

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Μελέ’κης

Σκηνικά: Άντης Παρτζίλης

Κοστούμια: Άντης Παρτζίλης- Μαρία Αχιλλέως

Μουσική Επιμέλεια: Χάρης Ευρυπίδου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μόνικα Μελέκη

Βοηθός Σκηνογράφου: Μαρία Αχιλλέως

Ηθοποιοί: Ιωάννα Καμμένου Σιαφκάλη, Σοφοκλής Κασκαούνιας, Ιωάννα Πολυνείκη, Χάρης Ευριπίδου και Φοίβος Γεωργιάδης.



+ Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 20:30. Τακτικές παραστάσεις θα δίνονται κάθε Σάββατο στις 20:30 και κάθε Κυριακή στις 18:30 στο Παττίχειο Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» μέχρι 18 Μαρτίου 2012.

Πληροφορίες τηλ. 24652800 και 99490102.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Νέα Σκηνή ΘΟΚ | Ακροάσεις για το έργο «Mère» του Ουαζντί Μουαουάντ

Νέα Σκηνή ΘΟΚ | Ακροάσεις για το έργο «Mère» του Ουαζντί Μουαουάντ

Νέα Σκηνή ΘΟΚ | Ακροάσεις για το έργο «Mère» του Ουαζντί Μουαουάντ

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

Επιστρέφει με νέο ύφος η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Επιστρέφει με νέο ύφος η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Επιστρέφει με νέο ύφος η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού