ΑΝΟΜΒΡΙΑ project | από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 27.11.2012

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ κλείνει τα πέντε του χρόνια και παρουσιάζει, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε., την καινούργια του παραγωγή με τίτλο ΑΝΟΜΒΡΙΑ project.


Πρόκειται για ένα τρίπτυχο πρότζεκτ το οποίο περιλαμβάνει θεατρική παράσταση, έκθεση και έκδοση βιβλίου.


Οι συντελεστές του έργου επιστρέφουν στον μύθο της Αριάδνης –θέμα της πρώτης παραγωγής του ΜΙΤΟΣ το 2007 με τίτλο «Ξετυλίγοντας το κουβάρι».


Για την νέα της παραγωγή, η ομάδα του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Μίτος συνεργάζεται με μια ομάδα επιλεγμένων καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό. Η παραγωγή είναι μια συνεργασία του σκηνοθέτη Λούκα Βαλέβσκι, της εικαστικού Kasia Pol, του σκηνοθέτη Σπύρου Χαραλάμπους, o οποίος εδώ έχει το ρόλο του παρατηρητή και του Dawid Zakowski, καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού Sztuka Nowa.


Το ΑΝΟΜΒΡΙΑ project αποτελεί ένα ταξίδι αναζήτησης του μύθου της Αριάδνης και του Θησέα μέσα από τις πηγές -με αναφορές στην κυπριακή εκδοχή του μύθου- αλλά, κυρίως, αφορά στη σημερινή πρόσληψή του και τη σύγχρονη καλλιτεχνική του έκφραση.


Η πρώτη φάση της παραγωγής, Ariadnes Walk, a journey to the Northside, αφορούσε κυρίως στην εκπαίδευση των συντελεστών και τη θεωρητική αναζήτηση του μύθου [πρόγραμμα Leonardo da Vinci], που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία την Άνοιξη του 2012, με εταίρους τον οργανισμό Sztuka Nowa και το Grotowski Institute.


Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ βραβεύτηκε από το ΙΔΕΠ για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού. Για την εμπειρία στην Πολωνία πραγματοποιήθηκε παρουσίαση τον Νοέμβριο στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, κατά τις παράλληλες δράσεις του 4ου φεστιβάλ χορού, κίνησης και παραστατικών τεχνών NO_BODY.




Οι συντελεστές


Πρωτότυπη ιδέα – σύλληψη: Λούκας Βαλεβσκι, Kasia Pol


Σκηνοθεσία: Λούκας Βαλέβσκι


Εικαστική επιμέλεια: Kasia Pol 


Συντονισμός κίνησης: Dawid Zakowski


Σχεδιασμός Φωτισμού: Αλέξανδρος Γιότοβιτς


Μουσική: Αντρέας Καΐτης


Συμμετέχουν: Έλενα Αγαθοκλέους, Elzbieta Rojek, Ελεάνα Αλεξάνδρου, Διομήδης Κουφτερός κ.ά. 


Υπεύθυνη Παραγωγής: Έλενα Αγαθοκλέους


Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Μαυρογένης


Υπεύθυνος επικοινωνίας: Στέφανος Δρουσιώτης






Σημείωμα σκηνοθέτη


Η άφιξη της Αριάδνης στην Κύπρο είναι η αφετηρία μας… ο Θησέας φεύγει, αυτή μένει μόνη και το όνειρο αρχίζει…


Το ΑΝΟΜΒΡΙΑ project είναι μια συνάντηση πολλών καλλιτεχνών που εστιάζουν σε εκείνη την ιστορία. Αυτή η παράσταση είναι μια προσπάθεια αντανάκλασης του μηχανισμού, που κινεί τους μυθικούς ήρωες, όπως και την ανθρωπότητα σήμερα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσεγγίσουμε αυτό το μύθο. Ο καθένας, ανάλογα με την προσωπική του εμπειρία, θα δει μια διαφορετική αφήγηση. Ίσως μια ιστορία των θεών και των ανθρώπων – του άνδρα και της γυναίκας – της ζωής και του θανάτου – της άγνοιας και της γνώσης – και άλλες πολλές.


Μαζί μας στην παράσταση συμμετέχουν τέσσερις γυναίκες από τις Φιλιππίνες, οι οποίες ζουν και εργάζονται στην Κύπρο. Μαζί τους έφεραν μια διαφορετική κουλτούρα, όπως πιθανότατα έφερε η Αριάδνη στην Κύπρο. Μαζί μας μοιράστηκαν μέρος της παράδοσης και του πολιτισμού τους. Μας έδωσαν ένα κλειδί για να κατανοήσουμε τη μυθική Αριάδνη.


Βλέποντας τη σημερινή παγκόσμια κοινότητα συνειδητοποιώ πως με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, υπάρχουν «ανακαλύψεις» που μπήκαν για τα καλά στην καθημερινότητά μας,γέμισαν τις συνειδήσεις μας και μας απομακρύνουν από το να ψάξουμε απαντήσεις στις παραδόσεις, τους μύθους, τη φαντασία και την ιστορία, που όλο και περισσότερο ξεχνιούνται.



«Αυτοί που δεν κοιτάζουν από που έρχονται, ποτέ δεν θα φτάσουν στον προορισμό τους»… φιλιππινέζικη παροιμία



Πώς μπορούμε να αντιληφθούμε την ανομβρία; Αρχικά ως έλλειψη νερού, αλλά συνειρμικά και ως έλλειψη αγάπης, έλλειψη ανθρωπιάς, έλλειψη συναισθημάτων, έλλειψη οικειότητας μεταξύ των ανθρώπων. Προσπαθούμε να βρούμε απάντηση μέσα από τον μύθο και πέντε χρόνια μετά την πρώτη παράσταση της θεατρικής μας ομάδας [Ξετυλίγοντας το κουβάρι], επιστρέφουμε στον ίδιο μύθο με διαφορετική εμπειρία και θεατρική γλώσσα. Μέσα από τον μύθο αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας και την πραγματικότητα γύρω μας.


Λούκας Βαλέβσκι



+ Οι παραστάσεις δίνονται στο Παλιό Ξυδάδικο [οδός Γενεθλίου Μιτέλλα, ιστορικό κέντρο Λεμεσού] στις 1, 2, 5, 6, 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου 2012, στις 20:30.


Η εικαστική έκθεση παρουσιάζεται στην ΑΠΟΘΗΚΗ απέναντι από το Παλιό Ξυδάδικο από την 1η και μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2012. Ώρες λειτουργίας 17:00 – 22:00. Τηλ. κρατήσεων 99864970. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και η κράτηση απαραίτητη.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Νέα Σκηνή ΘΟΚ | Ακροάσεις για το έργο «Mère» του Ουαζντί Μουαουάντ

Νέα Σκηνή ΘΟΚ | Ακροάσεις για το έργο «Mère» του Ουαζντί Μουαουάντ

Νέα Σκηνή ΘΟΚ | Ακροάσεις για το έργο «Mère» του Ουαζντί Μουαουάντ

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

Επιστρέφει με νέο ύφος η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Επιστρέφει με νέο ύφος η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Επιστρέφει με νέο ύφος η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού