Είκοσι πέντε χρόνια συνεχούς δημιουργικής παρουσίας στην πολιτιστική ζωή της Κύπρου συμπληρώνει φέτος το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη], που άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο φιλότεχνο κοινό, στις 14 Ιανουαρίου 1994.
Ο τότε Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης και ο Δημήτρης Ζ. Πιερίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Πιερίδη, στην παρουσία του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη υποδέχθηκαν το κοινό στην πρώτη μεγάλη θεματική έκθεση του Κέντρου Τεχνών με τίτλο
Το Δέντρο: Πηγή Έμπνευσης, Αφορμή Δημιουργίας. Έκτοτε, το NiMAC πρωτοστατεί στη διοργάνωση εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στη νεότερη ιστορία των εικαστικών της Κύπρου.
Για να τιμήσει τα 25 χρόνια συνεχούς προσφοράς στον τομέα των Τεχνών, το NiMAC διοργανώνει δύο σημαντικές εκδηλώσεις:
XXV: Μια οπτικοακουστική αναδρομή στην πολύχρονη ιστορία του Κέντρου Τεχνών μέσα από το πλούσιο αρχείο του NiMAC. Η έκθεση θα ανοίξει στις 15 Οκτωβρίου 2019 στις 19:00 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Οκτωβρίου, στις 19:30 με ειδική εκδήλωση στην οποία ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης θα τιμήσει τον Δημήτρη Ζ. Πιερίδη για τη μεγάλη προσφορά του. Θα ακολουθήσει δεξίωση. Την έκθεση επιμελούνται οι Μαρία Ευσταθίου και Ξένιος Συμεωνίδης.
hypersurfacing: Από τις 29 Νοεμβρίου 2019 μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2020, το NiMAC παρουσιάζει το πρότζεκτ με τίτλο
hypersurfacing. Η έννοια «hypersurface» ορίζεται ως μια διαδικασία που ενεργοποιείται για να εκφράσει ένα σύνολο σχέσεων που προκύπτουν πέρα από την ευρύτερη έννοια της «επιφάνειας». Αποτελείται από δύο μέρη, φόρουμ και έκθεση, στην οποία συμμετέχουν Κύπριοι σύγχρονοι καλλιτέχνες. Στο φόρουμ έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν γνωστοί επιμελητές από τον διεθνή χώρο, με στόχο την πρακτική και θεωρητική αλληλεπίδραση και την ενεργοποίηση ενός κοινού τόπου συνάντησης μεταξύ καλλιτεχνών, επιμελητών και κοινού. Για την έκθεση, οι καλλιτέχνες καλούνται να παρουσιάσουν νέες προτάσεις που συνδιαλέγονται με την έννοια «hypersurfacing» μέσω της πολυμορφίας που χαρακτηρίζει την προσωπική πρακτική τους. Το πρότζεκτ επιμελείται η Μαρίνα Χριστοδουλίδου.
Πορεία 25 χρόνωνΚατά τη διάρκεια των 25 χρόνων λειτουργίας του, το NiMAC διοργάνωσε και παρουσίασε περισσότερες από 100 εκθέσεις μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης με συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, σε συνεργασία με μουσεία, κέντρα τεχνών και πολιτιστικά ιδρύματα ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, διοργανώθηκαν πολλές και σημαντικές εικαστικές, ιστορικές και αρχαιολογικές εκθέσεις.
Ανάμεσα στους στόχους τους οποίους εξ αρχής έθεσε το NiMAC ήταν η διάνοιξη διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και άλλων χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών, η δημιουργία και ενίσχυση συνεργασιών μεταξύ πολιτιστικών παραγωγών και καλλιτεχνών στην Κύπρο και το εξωτερικό, η εξοικείωση του κυπριακού κοινού με νέες τάσεις και ιδέες στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, και η παροχή ευκαιριών σε Κύπριους καλλιτέχνες για συνεργασία με συναδέλφους τους από άλλες χώρες.
Το NiMAC υπήρξε, και εξακολουθεί να είναι, καινοτόμο και πρωτοπόρο, παρέχοντας παράλληλα με το εκθεσιακό του πρόγραμμα, πολλές και πολύπλευρες παιδαγωγικές δραστηριότητες. Πέρα από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, τα οποία σχεδιάζονται από ειδικούς στο πλαίσιο συγκεκριμένων εκθέσεων, το 2008 ίδρυσε το Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών, που στεγάζεται στο σύμπλεγμα κτιρίων της Παλιάς Ηλεκτρικής. Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών προσφέρει σε παιδιά και νέους εξειδικευμένα μαθήματα στη Σύγχρονη Τέχνη, τη Χαρακτική, τον Κινηματογράφο και τις Νέες Τεχνολογίες.
Το 2017, ξεκίνησε τη λειτουργία του το Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ, το οποίο έχει ως κύριο στόχο τη σύνδεση των παραστατικών με τις εικαστικές τέχνες. Το Θέατρο Πόλης, το οποίο επίσης στεγάζεται σε έναν ανακαινισμένο βιομηχανικό χώρο, επιδιώκει να προωθήσει τον πειραματισμό και την καινοτομία τόσο στα εικαστικά όσο και στην περφόρμανς. Φέτος, το Θέατρο Πόλης συνεργάζεται με την καλλιτεχνική δομή .pelma.Lia Haraki, οργανώνοντας ένα διεθνές πρόγραμμα αφιερωμένο στην περφόρμανς.
Παράλληλα με τις εκθέσεις του, το NiMAC διοργανώνει τακτικά διεθνή συνέδρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, διαλέξεις και παρουσιάσεις με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων του διεθνούς χώρου. Επιπλέον, εγκαθίδρυσε ετήσια προγράμματα, όπως τα
Open Call και
Project Room, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα σε Κύπριους καλλιτέχνες να υλοποιήσουν εγκαταστάσεις μεγάλων διαστάσεων ή να διεξάγουν έρευνα σε πειραματικά πρότζεκτ.
Από το 2012, το NiMAC προσφέρει επίσης πρόγραμμα φιλοξενίας (residency) σε θεωρητικούς και καλλιτέχνες. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού έχουν θεσμοθετηθεί ετήσιες συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια του Πλύμουθ και του Σαουθάμπτον στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και με αυτό της Αμιέν στη Γαλλία. Το Κέντρο Τεχνών ηγείται επίσης μεγάλων ευρωπαϊκών πολιτιστικών προγραμμάτων.
Στο σύμπλεγμα των κτηρίων του NiMAC στεγάζεται και η Βιβλιοθήκη Ιστορίας της Τέχνης Δημητρίου Ζ. Πιερίδη, μοναδική στο είδος της στην Κύπρο, με μια μεγάλη συλλογή εκδόσεων τέχνης, καθώς και μερικές πολύ σπάνιες συλλογές βιβλίων και περιοδικών τέχνης.
+ XXV: Μια οπτικοακουστική αναδρομή στην πολύχρονη ιστορία του Κέντρου Τεχνών μέσα από το πλούσιο αρχείο του NiMAC | 15-30 Οκτωβρίου+ hypersurfacing: Φόρουμ και έκθεση με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών | 29 Νοεμβρίου 2019 μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2020Στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας – Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [Παλιά Ηλεκτρική] Παλιάς Ηλεκτρικής 19, 1016 Λευκωσία. Πληροφορίες www.nimac.org.cy και τηλ. 22797400
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.