5ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.10.2022
Το φεστιβάλ απλώνεται φέτος στα πρώτα τρία Σαββατοκύριακα του Νοέμβρη στην Αίθουσα Τελετών, στα Κεντρικά Κτήρια του Πανεπιστημίου Κύπρου

Το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου διοργανώνεται από το 2018 από τον κερδοσκοπικό οργανισμό AEI Audiovisual Forum με την υποστήριξη του Προγράμματος Πολιτισμός των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υφυπουργείου Πολιτισμού, της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Δήμου Αγλαντζιάς και άλλων φορέων. Φέτος το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου διοργανώνεται από κοινού από δύο τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου: Την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Στόχοι του φεστιβάλ αποτελούν η ανάπτυξη και η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της Κύπρου αλλά και η ευαισθητοποίηση προς άλλες κοινότητες και χώρες μέσω της τέχνης του ντοκιμαντέρ. Φέτος οι δράσεις του φεστιβάλ απλώνονται στα πρώτα τρία Σαββατοκύριακα του Νοέμβρη. Ξεκινώντας στις 5 και 6 Νοεμβρίου με το εθνικό τμήμα, όπου θα προβληθούν 18 κυπριακά ντοκιμαντέρ. Το φεστιβάλ επανέρχεται στις 12 και 13 Νοεμβρίου με το διεθνές τμήμα όπου θα προβληθούν 19 ξένα ντοκιμαντέρ και θα ολοκληρωθεί στις 19 με 20 Νοεμβρίου με το εκπαιδευτικό τμήμα, όπου θα προβληθούν 23 ντοκιμαντέρ από παιδιά και νέους, εκ των οποίων τα 14 προέρχονται από τα κινηματογραφικά εργαστήρια του προγράμματος ΣΙΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, και διεκδικούν χρηματικά βραβεία που προσφέρουν η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και η Εθνική Κυπριακή Επιτροπή UNESCO.

Όλες οι προβολές και οι δράσεις θα λάβουν χώρα στην Αίθουσα Τελετών, στα Κεντρικά Κτήρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καλλιπόλεως 75, 1678, στην Αγλαντζιά. Kατά την τελετή έναρξης, που θα λάβει χώρα στις 5 μ.μ. στις 5 Νοεμβρίου, θα γίνει απονομή τιμητικής πλακέτας στον καταξιωμένο Κύπριο σκηνοθέτη και εκπαιδευτικό Γιώργο Κούμουρο για τη συνολική του προσφορά στην κινηματογραφική τέχνη και την παιδεία του τόπου.

«Η δημιουργία του φεστιβάλ και της εκπαιδευτικής δράσης δεν εμφανίστηκε από το πουθενά. Τη δούλευα μέσα μου πολλά χρόνια αλλά πάντα την ανέστελλα λόγω φόρτου εργασίας. Με την κρίση του 2013 το σκέφτηκα πιο σοβαρά και όταν σε μια περίοδο τα πρότζεκτ για την εταιρεία ήταν μειωμένα αποφάσισα να το προχωρήσω. Είναι για μένα επίσης ένα μέσο δημιουργικής έκφρασης», αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σταύρος Παπαγεωργίου, σκηνοθέτης και παραγωγός, στη συνάντησή μας στα γραφεία της εταιρείας παραγωγής Τετρακτύς στην Αγλαντζιά.

«Τα όρια των τριών πυλώνων δεν είναι διακριτά, μπορεί να περιλαμβάνουν και σύγχρονα θέματα αλλά με μια κοινωνική πτυχή. Εστιάζω στην πολιτιστική κληρονομιά και στην ιστορία, κι έτσι περιλαμβάνει και παλαιότερες ταινίες. Ένας από τους κυριότερους λόγους που ξεκίνησα το φεστιβάλ είναι ότι ενώ δικά μου ντοκιμαντέρ αλλά και του συναδέλφου Πασχάλη Παπαπέτρου, ο μόνος που κατέγραψε καλλιτέχνες, λαϊκούς τεχνίτες του τόπου, χρηματοδοτούνταν από το κράτος δεν μπορούσαμε να τα προβάλουμε σε υφιστάμενα κινηματογραφικά φεστιβάλ, ακόμα και στο ΡΙΚ παλεύαμε να τους πείσουμε. Οπότε το έκανα για να έχουν αυτές οι ταινίες ένα σπίτι που είναι μαζί ανοιχτό στον κόσμο. Επίσης, πιστεύω ότι το μέλλον μας είναι οι νέοι, έχω παιδιά, βλέπω τι γίνεται με τη νεολαία. Δεν ξέρουν ιστορία και γι' αυτό φταίμε εμείς...», προσθέτει.

ΣΙΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εξαιρουμένων των επαγγελματιών στον χώρο του κινηματογράφου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΣΙΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ προκάλεσε το ενδιαφέρον για συμμετοχή πέραν των 600 μαθητών μέσης εκπαίδευσης και 70 φοιτητών από κυπριακά πανεπιστήμια στη δημιουργία μικρού μήκους ντοκιμαντέρ με θέματα από την Εθνογραφία, την Ιστορία και την Αρχαιολογία της Κύπρου. Αποτέλεσμα, σήμερα η ταινιοθήκη του οργανισμού να περιλαμβάνει πέραν των 50 δεκάλεπτων ντοκιμαντέρ.

«Είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του φεστιβάλ. Ξεκίνησε σε πιλοτική βάση το 2018 με μόνο πέντε σχολεία. Στο τέλος της δράσης στα πλαίσια μιας μαθητικής ημερίδας προσκαλέσαμε όλα τα σχολεία της Κύπρου να έρθουν να δουν αυτά τα πέντε ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν τα παιδιά. Είχαμε γεμίσει την αίθουσα του Σινέ Στούντιο με μαθητές από όλη την Κύπρο και μετά τις προβολές τα παιδιά στο ακροατήριο είχαν μείνει κατενθουσιασμένα. Στο πάνελ συζήτησης που ακολούθησε βομβάρδισαν τα παιδιά που συμμετείχαν και τους καθηγητές με ερωτήσεις για την εμπειρία και την επόμενη χρονιά τα 5 σχολεία έγιναν 13. Το 2020 το ανοίξαμε και σε σχολεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Είχαμε συμμετοχές από την Αγγλική Σχολή, το Heritage, το International School της Πάφου, σύνολο 24 σχολεία. Υπήρξε μια κατακόρυφη αύξηση, όμως ήρθε η πανδημία με τα επακόλουθά της με αποτέλεσμα από τα 24 σχολεία μόνο 5 κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις ταινίες τους. Σκοπός των εργαστηρίων είναι να αποκτήσουν τεχνικές δεξιότητες όσον αφορά την κινηματογραφική παραγωγή αλλά και την έρευνα για το θέμα που επέλεξαν, και μέσα από αυτήν την ενεργή συμμετοχή τα παιδιά μαθαίνουν για την ιστορία του τόπου τους. Σταδιακά έχει γίνει θεσμός και έχει αγκαλιαστεί. Μετά την πρώτη χρονιά όταν το ΥΠ και κάποιοι φορείς είδαν ότι υπήρχε αυτό το ενδιαφέρον η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου θεσμοθέτησε χρηματικά βραβεία για τα τρία καλύτερα ντοκιμαντέρ. Συστάθηκε μια επιτροπή από το ΥΠ, το φεστιβάλ και την ΑΡΚ που αξιολόγησαν τις ταινίες με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως εκπαιδευτική διάσταση, αισθητική, τεχνική κ.λπ.», περιγράφει με ενθουσιασμό.

4363518917513493 ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ copy

Το ΥΠ δεν έχει καμία εμπλοκή στη φάση της υλοποίησης απλώς συναινεί στην εκτέλεσή της με πλήρη ελευθερία και χωρίς περιορισμούς. Όταν ένα σχολείο υποβάλει αίτηση για συμμετοχή επιλέγονται μέχρι δέκα παιδιά από κάθε σχολείο για να συμμετάσχουν στο πρότζεκτ. Κάποιες φορές θέλουν να λάβουν μέρος περισσότερα από δέκα, έτσι δημιουργούνται δύο ομάδες για να μην στερηθούν την εμπειρία παιδιά που τους ενδιαφέρει.

Ο κ. Παπαγεωργίου ανέπτυξε τη μεθοδολογία που εφαρμόζει στο πρόγραμμα με βάση μελέτη παρόμοιων δράσεων στο εξωτερικό. Η δράση ξεκινά με επίσκεψη της ομάδας του φεστιβάλ στα σχολεία.

«Ζητούμε από τα παιδιά να ετοιμάσουν μια λίστα με θέματα που τους ενδιαφέρουν από την κοινότητά τους που να εμπίπτουν-περιλαμβάνονται στο πεδίο της εθνογραφίας, της ιστορίας και της αρχαιολογίας. Πραγματοποιούμε μια διαδραστική παρουσίαση της δράσης με δύο εκπαιδευτές. Ο ένας επικεντρώνεται στη σκηνοθετική πτυχή της παραγωγής και ο άλλος στην τεχνική πτυχή, δηλαδή ό,τι αφορά την κινηματογράφηση, τον φωτισμό, τον ήχο και το μοντάζ. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα τα παιδιά εξοικειώνονται με τον κινηματογράφο. Τι σημαίνει ντοκιμαντέρ, καταλαβαίνουν ποιος είναι ο ρόλος του σκηνοθέτη, του σεναριογράφου, του ερευνητή, του δημοσιογράφου, του μοντέρ κ.λπ. Μόνοι τους με δημοκρατικές διαδικασίες και με βάση την κλίση του κάθε παιδιού, αναλαμβάνει το κάθε παιδί έναν ρόλο αλλά δουλεύουν πάντα ως ομάδα. Αυτό κτίζει φιλίες, γνώση και εμπειρία στο πώς μπορούν να δουλέψουν συλλογικά με τους φίλους και συμμαθητές τους. Μετά την πρώτη αυτή συνάντηση επιλέγουν το θέμα και ξεκινούν μια πρωτόλεια έρευνα», προσθέτει.

Έναν μήνα αργότερα πραγματοποιείται μια δεύτερη συνάντηση με υπεύθυνους δύο επαγγελματίες της ομάδας του φεστιβάλ και με τον τεχνικό εξοπλισμό που οι ίδιοι φέρνουν. «Εδώ να εκφράσω ένα παράπονο. Χτυπήσαμε πολλές πόρτες με το αίτημα παροχής εξοπλισμού ή χρηματοδότησης γι' αυτό αλλά δεν είχαμε ανταπόκριση, έτσι τα παιδιά δανείζονται από το σχολείο ή τους γονείς τους. Σε αυτή τη δεύτερη συνάντηση ο ένας εκπαιδευτής αναλαμβάνει μια περισσότερο hands-on πρακτική εκπαίδευση στον χειρισμό κάμερας, στον φωτισμό, στη διαδικασία παραγωγής συνεντεύξεων κ.λπ. Και ο δεύτερος μαζί με τη σκηνοθετική ομάδα τους βοηθά να αναπτύξουν περαιτέρω την πρόταση με βάση την έρευνα που έκαναν.

«Ο στόχος είναι να παραδώσουν μια ταινία των 10' σε τρεις μήνες. Από εκεί και πέρα τους αφήνουμε μόνους τους. Είμαστε δίπλα τους για τυχόν απορίες ή βοήθεια. Τα αποτελέσματα είναι απίστευτα, αν μου έλεγες να τα αξιολογήσω θα έλεγα από τις 10 ταινίες οι 3 είναι σχεδόν σε επίπεδο επαγγελματία, οι άλλες 3 καλές και 1-2 ανεκτές ίσως λόγω τεχνικών δυσκολιών. Η υλοποίηση γίνεται σε ώρες εκτός σχολείου. Οι υπεύθυνοι καθηγητές έχουν μόνο τον ρόλο του συντονιστή και μεσάζοντα. Υπάρχει συνεχής επικοινωνία κατά τη διάρκεια. Τα παιδιά λατρεύουν τη διαδικασία, η καλύτερη ανταμοιβή για μένα είναι το ευχαριστώ που παίρνουμε από αυτά. «Ευχαριστούμε που μας δώσατε την ευκαιρία να μάθουμε για τον τόπο μας», μου λένε. Μια περίπτωση ήταν ένα παιδί που κατοικεί στην Πέγεια, ένα χιλιόμετρο από τον ​​αρχαιολογικό χώρο Παλαιοκάστρου. Δεν γνώριζε την ύπαρξη αυτού του χώρου και την ανακάλυψε μέσα από αυτήν τη δράση. Τα παιδιά μαθαίνουν ιστορία με έναν εναλλακτικό τρόπο».

Το 2021 το πρόγραμμα επέστρεψε με 11 συμμετοχές και φέτος με 14, πέντε από αυτές αφορούν πανεπιστήμια και τα υπόλοιπα λύκεια και γυμνάσια. Τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στην παρουσίαση του προγράμματος ΣΙΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ την Κυριακή 20 Νοεμβρίου όπου θα παρέχονται και αιτήσεις συμμετοχής για τον επόμενο χρόνο.

«Τον επόμενο χρόνο θα ξεχωρίσω τις ενότητες του φεστιβάλ σε δύο διοργανώσεις. Η μία θα είναι το καθαυτό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που θα γίνεται το καλοκαίρι και η άλλη θα περιλαμβάνει αποκλειστικά ταινίες από παιδιά και νέους της Κύπρου και του εξωτερικού το φθινόπωρο. Αυτό το πρόγραμμα έχει μια καλή δυναμική και θέλω να του δώσω μια αυτονομία για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο».

Μια άλλη Κύπρος στο φως

Το φετινό φεστιβάλ φιλοξενεί μια ξεχωριστή ταινία όπως αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου. «Την ανακάλυψα τυχαία στη διαδικασία υλοποίησης ενός ντοκιμαντέρ για τον χαλκό της Κύπρου. Είχα έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο των αποδήμων της Ασγάτας, ένα χωριό όπου υπήρχαν μεταλλεία χαλκού. Μου μίλησε για μια καταγραφή που είχε κάνει ένας απόδημος Ασγατζιώτης το 1954. Ο Αντώνης Κωνσταντινίδης ήταν φωτογράφος, κάτοικος της Αστόρια στη Νέα Υόρκη. Με μια κάμερα 16mm και πολλά ρολά φιλμ γύρισε την Κύπρο όπου κινηματογράφησε τα μεταλλεία του χωριού του, γαϊδουροπάζαρα, γάμους της εποχής εκείνης, πανηγύρια, αστικές και αγροτικές περιοχές, συλλαλητήρια του Μακαρίου στην Κύπρο και την Αθήνα για την Ένωση. Ο Α. Κωνσταντινίδης πέθανε το 1964 σε νεαρή ηλικία. Ο πρόεδρος των αποδήμων γνώρισε τη χήρα του δημιουργού η οποία του παραχώρησε την ταινία που προβλήθηκε για πρώτη φορά λίγο μετά το '74 πάνω στον τοίχο της εκκλησίας της Ασγάτας. Έκτοτε φυλάγεται, έγινε μια μεταφορά σε βίντεο και αυτή τη στιγμή έχουμε το μοναδικό αντίγραφο σε έναν ψηφιακό δίσκο που μας εμπιστεύτηκε. Λόγω της κακής ποιότητας ήχου την υποτιτλίσαμε. Η αφήγηση είναι από τον δημιουργό με τη γλώσσα της εποχής, την καθαρεύουσα. Πρόκειται για ένα φοβερό ντοκουμέντο το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να δει κανείς, μια ιχνογραφία της Κύπρου του '54».

4363519483978227 vlcsnap-2022-10-24-10h56m40s468
Ταξίδι πίσω στο χρόνο: η Κύπρος του 1954

Τουρκοκυπριακές παραγωγές

«Στην ενότητα Εθνικό ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται τρεις εξαιρετικές ταινίες Τουρκοκυπρίων στις οποίες θα δοθεί επιπλέον χρόνος συζήτησης μετά την προβολή λόγω του ότι είναι φλέγοντα θέματα», επισημαίνει. To ντοκιμαντέρ της Μινέ Μπαλμάν «Η εκπαίδευση πέρα από την ιστορία» μιλά για την προπαγάνδα στα σχολεία και των δύο κοινοτήτων. Η ταινία του Βασφί Τσιφτσίογλου «Η ιστορία του τ/κ Τύπου» καταγράφει τη διαχρονικά ενδιαφέρουσα ιστορία του Τύπου μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Το τρίτο με τίτλο «Ο μπαμπάς της ειρήνης» του Τζεμάλ Γιλντιρίμ είναι μια ιστορία ανθρωπιάς και γνήσιας φιλίας, με βάση ένα πραγματικό περιστατικό που έλαβε χώρα κατά την τουρκική εισβολή το 1974 όταν ένας Ε/Κ στρατιώτης βοήθησε έναν Τ/Κ στρατιώτη του οποίου το νεογέννητο βρέφος μπορούσε να πιει μόνο ένα ειδικό γάλα. Στην προβολή της ταινίας θα βρίσκεται ο Ε/Κ στρατιώτης που σήμερα ζει στα Κούκλια. Ο αδελφός του είχε σκοτωθεί από Τ/Κ το '63, παρ' όλα αυτά «έκανα αυτό που θα έπρεπε να κάνει οποιοσδήποτε άνθρωπος», είχε πει.

4363519832605859 Ο Μπαμπάς της ειρήνης
Ο μπαμπάς της ειρήνης

Τα ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμα διαδικτυακά και μετά το φεστιβάλ; Σε αυτό το ερώτημα ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε: «Δουλεύουμε τη νέα μας ιστοσελίδα όπου σε μια πλατφόρμα θα μπορεί να δει κάποιος τα εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ δωρεάν. Επίσης, έχουμε μια συνέργεια με το ΡΙΚ το οποίο είχε μεταδώσει τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ του 2019 και του 2020. Το κανάλι History Cosmote επίσης τα αγόρασε. Ακόμα, είχαμε προβάλει μαθητικές ταινίες και άλλες κυπριακές παραγωγές όπως το Missing Fetine στο Φεστιβάλ Foca Film Days στην Τουρκία στο πανέμορφο χωριό δίπλα στη θάλασσα. Έχουμε στενή συνεργασία και φιλία με την καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ».

4363520717565222 TK typos
Η ιστορία του τ/κ Τύπου

Εκτός από τις προβολές, το φεστιβάλ πλαισιώνεται και από διάφορες παράλληλες δράσεις, όπως φωτογραφική έκθεση, βιωματικά εργαστήρια για παιδιά, συζητήσεις και παρουσιάσεις με θέματα από την Αρχαιολογία, τον Κινηματογράφο και τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στην Εκπαίδευση. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. με την τελετή βράβευσης των μαθητικών και φοιτητικών ταινιών που θα αποσπάσουν τα χρηματικά βραβεία που προσφέρουν η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και η Εθνική Κυπριακή Επιτροπή UNESCO.

4363521038757418 Cavallerizzo Still copy
Cavallerizo

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 05.11 | ΕΘΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

DIGGING HISTORY (6 ταινίες) 10:30

Μάρκος Κάσσινος | Αρχαιολογία | Κύπρος

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΘΕΜΑ 12:20

Διάρκεια συζήτησης: 60'

Μετά την προβολή των έξι μικρών ντοκιμαντέρ της σειράς Digging History με θέμα τις αρχαιολογικές σχέσεις Κύπρου - Ιταλίας, θα ακολουθήσει συζήτηση αρχαιολογικού περιεχομένου με καλεσμένους αρχαιολόγους, εκπροσώπους ξένων αρχαιολογικών αποστολών στην Κύπρο, εκπροσώπους από το Τμήμα Αρχαιοτήτων κ.λπ. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ 17.00

Περιλαμβάνει σύντομους χαιρετισμούς από τους συνδιοργανωτές του φεστιβάλ και τον δήμαρχο Αγλαντζιάς και την απονομή τιμητικού βραβείου στον σκηνοθέτη Γιώργο Κούμουρο για το συνολικό του έργο στην καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου μέσα από την τέχνη του ντοκιμαντέρ.

Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ, ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ | 17:40 | Γιώργος Κούμουρος | Κύπρος | 18'

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 18:00 | Γιώργος Κούμουρος | Κύπρος | 44'

ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΑΜΑΘΟΥΝΤΑΣ 19:10 | Πανίκος Παναγιώτου | Κύπρος | 60'

ΤΑΞΙΔΙ ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ: Η KYΠΡΟΣ ΤΟΥ 1954 20:20 | Αντώνης Κωνσταντινίδης | Κύπρος | 75' (Με ελληνικούς υπότιτλους)

ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΚΟΝΗΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 21:50 | Πέτρος Κίττος | Κύπρος | 50'

4363521485601390 The Everest within
Το Έβερεστ μέσα μου

ΚΥΡΙΑΚΗ 06.11 | ΕΘΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΜΠΑΜΠΑΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 10:00 | Cemal Yildirim | Κύπρος | 77'

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ 12.00 | Mine Balman | Κύπρος | 71'

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 17.00 | Vasvi Ciftcioglu | Κύπρος | 86'

ΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ ΜΕΣΑ ΜΟΥ 18:50 | Πέτρος Χαραλάμπους | Κύπρος | 55'

ΠΕΡΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΑΡΜΑΡΟΥ 19:50 | Πασχάλης Παπαπέτρου | Κύπρος | 70'

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 21:10 | Μιχάλης Γεωργιάδης | Κύπρος | 49'

ΜΑΞΙΛΛΕΣ ΛΥΣΟΥ 22:10 | Μάρκος Κάσσινος | Κύπρος | 28'

4363522421608126 ΦΑ FRANCISCO ALBO Still 3
Φρανθίσκο Άλμπο Έλληνες νσυτικοί στον πρώτο περίπλου του κόσμου

ΣΑΒΒΑΤΟ 12.11 | ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΜΗΜΑ

10.00 - 13.30

-Παρουσίαση των προγραμμάτων Media και Πολιτισμός από το Γραφείο Δημιουργικής Ευρώπης Κύπρου.

-Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα το Κυπριακό ντοκιμαντέρ στον 21ο αιώνα.

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 17.00 | Πολεμικό Μουσείο Ελλάδας | Ελλάδα | 30'

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΓΑΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 17:30 | Δημήτρης Τράγγαλος | Ελλάδα | 58'

COLONY 18:20 | Σπύρος Γερούσης, Δημήτρης Δαλάκογλου | Ελλάδα | 47'

Ο BYRON ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ 19:40 | Στάθης Ρέππας | Ελλάδα | 36'

H ΥΠΟΣΧΕΣΗ 20:30 | Κώστας Πλιάκος | Ελλάδα | 60'

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΑΣΚΑΥΛΟΥ 21:50 | Γιώργος Αρβανίτης | Ελλάδα | 52'

4363523109242694 THe eye begins in the hand
Το μάτο ξεκινάει από το χέρι

ΚΥΡΙΑΚΗ 13.11 | ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΜΗΜΑ

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΗΡ 10:00 | Anant Raina | Ινδία| 60'

CAVALLERIZZO 11:00 | Ines Von Bonhorst & Yuri Pirondi | Ιταλία | 60'

TO ΜΑΤΙ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ 12:00 | Yehuda Sharim | ΗΠΑ | 15'

TO ΧΩΡΙΟ DEH BAR AFTAB 12:20 | Ziba Arzhang | Ιράν | 8'

ALL EYEZ ON ME 12:30 | Robert Weijs | Ολλανδία | 33'

UN SILENCE 13:00 | Sophie-Catherine Gallet | Γαλλία | 28'

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ 17:00 | Ahmet Kilic | Τουρκία | 36'

O ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑ ΣΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ 17:40 | Bülent Boral | Τουρκία | 33'

ΦΡΑΝΘΙΣΚΟ ΑΛΜΠΟ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΕΡΙΠΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 18:20 | Πέδρο Ολάγια | Ισπανία, Ελλάδα | 43'

Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΑΚ 19:20 | Olivier Bourgeois | Ανδόρρα | 73'

ΕΣΣΔ, Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ 20:40 | Denis Sneguirev | Γαλλία | 53'

ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ 21:40 | Oleksandr Hoisan | Oυκρανία | 14'

MAMODY, THE LAST BAOBAB DIGGER 21:50 | Cyrille Cornu | Γαλλία | 48'

ΣΑΒΒΑΤΟ 19.11 | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

AΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ 17:00 | Δημόσιο Νηπιαγωγείο Κισσόνεργας «Γεώργιου Μιχαήλ» | 30'

ΠΑΙΖΩ-ΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ 17:40 | Δημοτικό Σχολείο Δαλίου Β' | 20'

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ 18:10 |Ειδικό Σχολείο «Απόστολος Λουκάς» | 19'

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ 18:40 | Δημοτικό Σχολείο «Πεύκιος Γεωργιάδης» | 28'

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΧΡΟΝΩΝ 19:20 | Δημοτικό Σχολείο «Απόστολος Βαρνάβας» | 32'

ΤΟ ΝΥΦΙΚΟ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ, ΤΡΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ 20:20 |Γυμνάσιο Αγλαντζιάς | 28'

ΜΕΤΑΜΟRPHOSIS 21:00 | Χαράλαμπος Χαραλάμπους | 7'

ΞΕΤΥΛΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ 21:20 | Δημοτικό Σχολείο Παζινού, Χανιά και Δημοτικό Σχολείο Δερύνειας Β' | 16'

ΚΟΙΛΑΔΑ ΜΑΡΑΘΑΣΑΣ 22:00 | Ραφαήλ Μαρκιτανής | 13'

4363525634236736 Περί Κυπριακού Μαρμάρου
Περί κυπριακού μαρμάρου

ΚΥΡΙΑΚΗ 20.11 | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ | ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΙΝeKΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΣΟΠΑΖ 10:30 | The Cyprus Institute | 8'

ΔΟΜΕΣ 10:50 | Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ' Δασούπολη | 11'

ΣΚΙΕΣ ΣΤΟ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ 1974-1994 11:10 | Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας - Ένωση Προφορικής Ιστορίας (Κύπρου) ΕΠΙΚΥ | 10'

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 11:30 | Λύκειο Αρχαγγέλου «Απόστολος Μάρκος» | 12'

ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΕΝΟΣ ΤΡΕΝΟΥ 11:50 | Πανεπιστήμιο Λευκωσίας | 10'

ΜΕ ΚΛΩΣTH ΚΑΙ ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙ 12:10 | Γυμνάσιο Πέρα Χωρίου Νήσου | 10'

CYΣΤΑΔΑ: Η ΑΕΝΑΗ ΤEΧΝΗ ΤΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ 12:30 | The Cyprus Institute | 12'

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΚΟΝΙΑΝ: ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 12:40 | Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών | 12'

ΕΚ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ - ΥΛΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ 17:00 | Πανεπιστήμιο Κύπρου - Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας | 10 '

«ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ» ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ 17:20 |Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Μαλούντα | 12'

1974: ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ, ΜΙΑ ΑΘΕΑΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ 17.40 | Λύκειο Λινόπετρας | 10'

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΣΙΑΤΤΙΣΤΙΝΕΣ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΡΙΑ 18:00 |Περιφερειακή Τεχνική και Γεωργική Σχολή Αμμοχώστου/Αυγόρου | 11'

ΑΠΟ-ΘΗΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 18:20 | Γυμνάσιο Αγλαντζιάς | 12'

ΝΟΣΤΟΥ ΑΛΓΟΣ 18:40 | Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ΄ Δασούπολη | 11'

* Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα με περιλήψεις των ταινιών και παράλληλες εκδηλώσεις στην ιστοσελίδα https://aei-filmfestival.org/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»