«Όμοροι/Limitrofi, μόνο ο χώρος θυμάται»

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 26.4.2023
Ολοκληρώνεται στις αρχές Μαΐου στη Λευκωσία, και συγκεκριμένα στην αίθουσα Καστελιώτισσα, η διαπολιτισμική, περιοδεύουσα εκδήλωση «Όμοροι/Limitrofi, μόνο ο χώρος θυμάται»

Σημειώνεται ότι τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τις 3 Μαΐου στις 18:30 και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Μαΐου, ενώ στον ίδιο χώρο στις 5 Μαΐου, στις 18:30, θα λάβει χώρα το συνέδριο της εκδήλωσης. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του Jean Blanchaert.

Η εκδήλωση συνοδεύεται από δίγλωσσο, έγχρωμο κατάλογο στον οποίο συμπεριλαμβάνονται φωτογραφίες των έργων από τη φάση της προετοιμασίας τους, κείμενα των διαφόρων συντελεστών και χαιρετισμοί από εκπροσώπους των θεσμών που στηρίζουν την εκδήλωση.

Η ταυτότητα της εκδήλωσης

Πρόκειται για μια περιοδεύουσα, διαπολιτισμική εκδήλωση του Πολιτιστικού Όμιλου Leucò, με έδρα τη Σικελία, βασισμένη πάνω σε μια ιδέα της Προέδρου του, γλύπτριας Stefania Pennacchio και του καλλιτέχνη Βασίλη Βασιλειάδη. Γενικός στόχος είναι η προώθηση του κοινού πολιτισμού και της τέχνης των λαών της μεσογειακής λεκάνης, θεωρώντας την κλασική ομορφιά ως τη μόνη εποικοδομητική προοπτική για το μέλλον.

Επισημαίνεται ότι η εκδήλωση περιλαμβάνει μια διατομική έκθεση (γλυπτά της Pennacchio και ζωγραφικές εγκαταστάσεις του Βασίλη Βασιλειάδη) καθώς και μια ημερίδα με τίτλο «Καιρός, μόνο ο χώρος θυμάται – Συνάντηση Ελλήνων της Ανατολής και Ελλήνων της Δύσης». Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης παίρνουν μέρος διανοούμενοι, επιστήμονες και μελετητές από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία, οι οποίοι θα συζητήσουν τα κοινά στοιχεία της ταυτότητας των πολιτισμών της Σικελίας και της Κύπρου.

Το ιδεολογικό πλαίσιο της εκδήλωσης

Το έργο ξεκινά από την ίδια τη λέξη «Limitrofi», ένα σύνθετο επίθετο της λατινικής λέξης limes «σύνορα», και της ελληνικής λέξης «τρέφω». Όπως τα περιθώρια όλων των πραγμάτων, έτσι και τα σύνορα τρέφουν και προστατεύουν. Υβριδοποιoύνται διαμορφώνοντας έναν κόσμο σε συνεχή ανανέωση. Η εκδήλωση στοχεύει στη δημιουργία ενός ιδανικού πεδίου συνάντησης μεταξύ χρονικά και χωρικά διαφορετικών τόπων στα οποία, ωστόσο, ο κλασικός Ελληνισμός γίνεται κοινή μήτρα για τους λαούς της λεκάνης της Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι η ιδέα της εκδήλωσης γεννήθηκε στη Λευκωσία τον Οκτώβριο του 2021 στη διάρκεια μιας συζήτησης ανάμεσα στην Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ομίλου Leucò και στον Βασίλη Βασιλειάδη. Η Stefania Pennacchio επισκεπτόταν για πρώτη φορά την Κύπρο ως φιλοξενούμενη καλλιτέχνις της Μπιενάλε Λάρνακας 2021.

Αφορμή αυτής της πρωτοβουλίας αποτέλεσε η αναφορά στον όρο «Έλληνες της Δύσης», ο οποίος χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στην Καλαβρία και στη Σικελία και αναφέρεται στους κατοίκους αυτών των περιοχών και τη διαχρονική ιδιότητά τους να αποτελούν το δυτικότερο όριο της ιδέας του Ελληνισμού. Με αυτό το δεδομένο, οι Κύπριοι θα μπορούσαν για τον ίδιο λόγο αντίστοιχα, να ονομαστούν «Έλληνες της Ανατολής», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση πραγματεύεται τον ρόλο του Ελληνισμού στη διαμόρφωση των πολιτισμών της Μεσογείου και, ειδικότερα, τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στους πολιτισμούς της Σικελίας, της Νοτίου Ιταλίας και της Κύπρου. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2022 στις Συρακούσες της Σικελίας και το δεύτερο, τον Οκτώβριο του 2022 στην Αθήνα. Το τρίτο μέρος στη Λευκωσία τελεί υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Ιταλία και του Δήμου Λευκωσίας.

H Stefania Pennacchio φιλοξενήθηκε τον Φεβρουάριο στην Κύπρο, σε πρόγραμμα φιλοξενίας της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας, όπου στους χώρους του Κέντρου Κυπριακής Χειροτεχνίας δημιούργησε τα έργα της με πηλό και χώμα από την Κύπρο.

Η Stefania Pennacchio αναφέρει ότι «ο πολιτιστικός και καλλιτεχνικός δεσμός μεταξύ Ιταλίας και Κύπρου αποτελεί ένα μεγάλο πνευματικό ερέθισμα τόσο για τους καλλιτέχνες που συνεχίζουν να βρίσκονται σε επαφή στο πλαίσιο των εργασιών της εκδήλωσης, όσο και για τους ομιλητές που έγραψαν και παρουσίασαν τις ομιλίες τους κατά τη διάρκεια των συνεδρίων οι οποίοι συνεχίζουν να συνεργάζονται σε πολιτιστικές και πνευματικές συμβάσεις».

Προσθέτει δε ότι το «να λιπαίνεις το μέλλον είναι μια δουλειά που μοιάζει πολύ μ’ εκείνη του γεωργού, να δουλεύεις τη γη, να ποτίζεις, να σπέρνεις, να οργώνεις και να θερίζεις τη σοδειά. Με τον ίδιο τρόπο, αυτές οι πρωτοβουλίες, μετατρέπονται σε ένα γόνιμο έδαφος για την πολιτιστική ανάπτυξη των χωρών μας».

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Βασιλειάδης σημειώνει ότι «όπως η λέξη Limitrofi συνδυάζει τη λατινική λέξη limes και την ελληνική τρέφω, δημιουργώντας μια καινούργια έννοια, έτσι και αυτή η εκδήλωση συνδυάζει δύο φαινομενικά μακρινούς πολιτισμούς και δημιουργεί μια καινούργια σχέση. Εκείνη του φύλακα των συνόρων μιας μεγάλης ιδέας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

Bill Viola: Για τη μυστήρια μπλε λάμψη

Bill Viola: Για τη μυστήρια μπλε λάμψη

Bill Viola: Για τη μυστήρια μπλε λάμψη

Οι γάτες μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο της Σαγκάης

Οι γάτες μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο της Σαγκάης

Οι γάτες μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο της Σαγκάης