Αχώριστες | Η προοπτική της αυτονομίας

Δέσποινα Χριστοδούλου Δημοσιεύθηκε 27.7.2017

Γράφει η Δέσποινα Χριστοδούλου | @DespiChri


Οι σιαμαίες αδελφές Νταίζη και Βαϊόλα πρωταγωνιστούν στις «Αχώριστες», ένα φιλμ-διασταύρωση μύθου και φολκλόρ δράματος, ευχάριστα ζεστό κι αισιόδοξο παρά ζοφερό, που έρχεται στον Μαραθώνιο Θερινών Προβολών.

Διάρκεια: 100 λεπτά
Είδος Ταινίας: Βιογραφική
Γλώσσες: Ιταλικά, με ελληνικούς υπότιτλους
Σκηνοθεσία: Εντοάρντο ντε Αντζέλις
Σενάριο: Νικολά Κουαλιανόνε
Με τους: Άντζελα Φοντάνα, Μαριάννα Φοντάνα, Αντόνια Τρούπο

Η Νταίζη και η Βαϊόλα είναι δίδυμες αδελφές στα όρια της ενηλικίωσης. Είναι ευλογημένες όχι μόνο με μοναδική ομορφιά αλλά και με ένα σετ συγκλονιστικών φωνών που τις καθιστούν περιζήτητες σε γάμους και βαφτίσεις. Γεννημένες σε άθλια φτώχεια στα γεμάτα συμμορίες κι έγκλημα περίχωρα της Νάπολης, υποστηρίζουν οικονομικά την οικογένειά τους με το τραγούδι τους και είναι ούτε λίγο ούτε πολύ τα τοπικά αστέρια της περιοχής.

Κι αν τα πιο πάνω χαρακτηριστικά δεν είναι αρκετά για να τις κάνουν ξεχωριστές κι αξιοπρόσεκτες, είναι επιπλέον σιαμαίες δίδυμες, ενωμένες στο ισχίο, πράγμα που αυτόματα τους προσδίδει μια συναρπαστική, εξωτική γοητεία. Και τις μετατρέπει σε απροστάτευτα πιόνια στα χέρια επιτήδειων μάνατζερ και τσαρλατάνων, των οποίων τα συμφέροντα μπορούν να εξυπηρετήσουν. Αλλά κι ως ένα αλλόκοτο, απόκοσμο θέαμα/έκθεμα στα μάτια των απλών Ναπολιτάνων που συχνά προσπαθούν να τις αγγίξουν. Ώσπου ένας σπουδαίος Εγγλέζος γιατρός τις βλέπει σε μια παράσταση και τις προσεγγίζει με μια ριζοσπαστική πρόταση που υπόσχεται να τους αλλάξει άρδην τη ζωή: «Μπορώ να σας χωρίσω χειρουργικά». Η Νταίζη θα αναπηδήσει στην προοπτική της σωματικής αλλά και ψυχολογικής αυτονομίας που διανοίγεται, μα η Βαϊόλα θα είναι πιο επιφυλακτική μπροστά σε ένα μέλλον τόσο διαφορετικό κι άγνωστο. Θα αποδώσουν οι αφελείς προσπάθειές τους να συγκεντρώσουν τα χρήματα για την εγχείρηση; Και θα μπορέσουν εν τέλει οι δυο αδερφές να ξεφύγουν από τα χέρια των κυνικών εκμεταλλευτών τους;
Η Νταίζη θα αναπηδήσει στην προοπτική της σωματικής αλλά και ψυχολογικής αυτονομίας που διανοίγεται, μα η Βαϊόλα θα είναι πιο επιφυλακτική μπροστά σε ένα μέλλον τόσο διαφορετικό και άγνωστο

Και κάπως έτσι, ο Ναπολιτάνος σκηνοθέτης Εντοάρντο ντε Αντζέλις κάνει με την κάμερά του κινηματογραφική βουτιά στον ψυχισμό δυο δεκαοκτάχρονων κοριτσιών που για πρώτη φορά προσεγγίζουν το ενδεχόμενο μιας ζωής επιτέλους κανονικής. Και μαζί σκιαγραφεί το πορτρέτο της εφηβικής -και όχι μόνο- εξέγερσης κατά της καταπίεσης, της εκμετάλλευσης και της εμπορίας ανθρώπων, ιχνηλατώντας για τις πρωταγωνίστριές του ένα διακριτό μονοπάτι ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Στην τέταρτή του ταινία μεγάλου μήκους, μετά το έγκριτο «Mozzarella Stories» του 2011 [σε παραγωγή μάλιστα Εμίρ Κουστουρίτσα] και το σουρεαλιστικό «Perez» [2016], οι «Αχώριστες» είναι ένα φιλμ-διασταύρωση μύθου και φολκλόρ δράματος, ευχάριστα ζεστό κι αισιόδοξο παρά ζοφερό. Η ταινία ξεχώρισε στη φεστιβαλική σεζόν της περασμένης χρονιάς, βραβεύτηκε πολλάκις στο Φεστιβάλ Βενετίας 2016 και συνέχισε να διαγράφει λαμπρή πορεία στα ευρωπαϊκά Art House σινεμά. Φέτος το καλοκαίρι έρχεται στο κινηματοθέατρο Κωνστάντια στο πλαίσιο του Μαραθώνιου Θερινών Προβολών 2017 και μας προ[σ]καλεί να προβληματιστούμε για το τι είναι τελικά «φυσιολογικό».

Τα δυο κορίτσια, παρ' ότι πανομοιότυπα, ξεχωρίζουν σαν προσωπικότητες εξαρχής: η Νταίζη δυναμική και αλέγκρα, ονειρεύεται ρομάντζα κι ανεξαρτησία, η Βαϊόλα από την άλλη είναι πιο ρεαλίστρια απέναντι στις παγίδες του έξω κόσμου και φαίνεται προσδεμένη στην -εικονική- ασφάλεια που της παρέχει η οικογένειά της. Στην πρώτη αρέσει το ποτό, στη δεύτερη τα γλυκά. Παρόλες τις διαφορές τους και το πολυσύνθετο των χαρακτήρων τους, μοιράζονται ένα μοναδικό δεσμό αγάπης κι αφοσίωσης. Αυτή ακριβώς η αυθεντικότητα του δεσμού των δύο αδελφών αντιπαραβάλλεται σκοπίμως με την ακραία απληστία, αλαζονεία, ακόμη και λαγνεία που τις περιστοιχίζουν. Ο σκηνοθέτης προσεγγίζει τους βασικούς του χαρακτήρες με τρυφερότητα και κατανόηση, σε πλήρη αντιδιαστολή με το οξύ πορτρέτο του περιβάλλοντος κόσμου τους, τον οποίο και καταγράφει ως αδηφάγο, απαιτητικό, σαρωτικό, σχεδόν γκροτέσκο. Η αιθέρια φωτογραφία του Φεράν Παρέδες αποδίδει θαυμάσια το παραμυθένιο σύμπαν της ιστορίας με ομιχλώδεις τόνους του λυκόφωτος, λιλά και γαλάζιους και παραπέμπει με σεβασμό στον Φελίνι. Οι δε φρέσκες ερμηνείες των αδερφών Φοντάνα, εδώ στο κινηματογραφικό τους ντεμπούτο, είναι τόσο οικείες κι άμεσες που κερδίζουν αμέσως τη συμπάθεια και θέρμη του θεατή, σε αντιδιαστολή με τους λοιπούς αντιφατικούς χαρακτήρες που από σκοπού ή άθελά τους, τις χρησιμοποιούν προς ίδιον όφελος.

Ένα διορατικό, ευαίσθητο ακόμη κι ονειρικό πορτρέτο του ιερού δεσμού της αδελφικότητας, που παράλληλα ανιχνεύει έξυπνα και χωρίς πολλά artsy τεχνάσματα το κόστος της αναζήτησης της κανονικότητας, αλλά και το τίμημα της όποιας προσπάθειας ανατροπής της.

+ Προβολή στις 27 Αυγούστου στο Θερινό Κινηματογράφο Κωνστάντια [Σόλωνος Μιχαηλίδη 15, Παλλουριώτισσα, Πληροφορίες τηλ. 22349085]. Προβολές ταινιών στο Κωνστάντια κάθε Tετάρτη-Κυριακή στις 21:00. Τιμή εισόδου: 5 ευρώ (δωρεάν για παιδιά κάτω των 10 ετών και για ΑμεΑ).

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»