Ο σκηνοθέτης ρίχνει ταχύτητες σε αυτή την ταινία για αγωνιστικά αυτοκίνητα, κι αυτό είναι που την κάνει μεγαλειώδη
"Δεν υπάρχει λόγος να δείχνεις αγωνιστικά αυτοκίνητα αν δεν είσαι συναισθηματικά δεμένος με αυτά, είναι ανιαρό". Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ είναι ο διευθυντής Φωτογραφίας στη νέα ταινία του Τζέιμς Μάνγκολντ με τίτλο Le Mans '66, που άνοιξε την περασμένη βδομάδα στους κυπριακούς κινηματογράφους, ταυτόχρονα με την παγκόσμια πρεμιέρα της.
Η ταινία μεταφέρει στο σινεμά την αληθινή ιστορία του Κεν Μάιλς και του Κάρολ Σιέλμπι, που κατάφεραν να κερδίσουν τις "24 Ώρες του Λε Μαν" -από τους διασημότερους και πιο ιστορικούς αγώνες αυτοκινήτου παγκοσμίως- με το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο της Ford έναντι της Ferrari.
Όχι, αυτή η ταινία δεν είναι για γρήγορα, αστραφτερά αυτοκίνητα. Δεν είναι καν για την ταχύτητα. Για την ακρίβεια, η Le Mans '66 κερδίζει τους θεατές της επειδή ρίχνει ταχύτητες και εστιάζει στην ποιότητα των ανθρώπων που φτιάχνουν και οδηγούν αυτά τα αυτοκίνητα.
Ο μύθος του Μάιλς
Είναι η δεύτερη ταινία με αγωνιστικά αυτοκίνητα που με εντυπωσιάζει τόσο. Η πρώτη ήταν το Senna, το οποίο στην πραγματικότητα ήταν ντοκιμαντέρ αλλά φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο από τον Ασίφ Καπάντια, που έμοιαζε με ταινία μυθοπλασίας. Ο "μάγος" Ασίφ Καπάντια δεν είναι άλλος από τον Βρετανό σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ Amy, για την Έιμι Γουάινχαουζ. Στο Senna, ο Καπάντια εστίασε στην καριέρα του Άιρτον Σένα στη Φόρμουλα Ένα, από το ντεμπούτο του το 1984 στο Brazilian Grand Prix μέχρι τον θάνατό του το 1994 στο San Marino Grand Prix αλλά και στον ανταγωνισμό του με τον οδηγό Αλέν Προστ. Σε εκείνο το ντοκιμαντέρ του 2010 (δείτε το!), ο Καπάντια προσφέρει τέτοιο θέαμα που ελπίζεις ότι η τελευταία κούρσα του Σαν Μαρίνο να έχει σβήσει από την ιστορία, να μην έχει συμβεί.
Μια τέτοια αίσθηση αναμονής για όσα θα συμβούν -κι ας είναι αληθινά γεγονότα, κι ας ξέρεις το αποτέλεσμα- προσφέρει η ταινία του Μάνγκολντ. Με πρωταγωνιστές τον Κρίστιαν Μπέιλ στον ρόλο του δύστροπου Κεν Μάιλς και τον Ματ Ντέιμον ως Κάρολ Σιέλμπι, ο σκηνοθέτης των superhero ταινιών Logan και Wolverine αλλά και των ευαίσθητων Girl, Interrupted και Kate & Leopold, παρουσιάζει μια ταινία με πολλές διαφυγές από τον κεντρικό της κορμό και με αρκετές παύσεις σε σχέση με την ένταση της οδήγησης.
Η υπόθεση
Ο Κεν Μάιλς (εξαιρετικός Κρίστιαν Μπέιλ) είναι μηχανικός και οδηγός γρήγορων αυτοκινήτων. Ο Κάρολ Σιέλμπι (Ματ Ντέιμον) είναι κατασκευαστής γρήγορων αυτοκινήτων και πρώην οδηγός. Είναι, επίσης, ο πρώτος Αμερικανός που κατάφερε να κερδίσει τις "24 Ώρες του Λε Μαν" το 1959 και, προς μεγάλη ικανοποίησή του, να σπάσει το σερί της Ferrari που τον είχε προηγουμένως απορρίψει ως οδηγό της. Αμέσως μετά τη νίκη του στο Λε Μαν, ο Σιέλμπι αφυπηρέτησε για λόγους υγείας. Εξακολούθησε, όμως, να ασχολείται με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, αυτή τη φορά κατασκευάζοντάς τα μέσω της Shelby American. Κάποια στιγμή, τον πλησίασε η Ford, οι πωλήσεις της οποίας δεν πήγαιναν τόσο καλά και ήθελε να γίνει τόσο κουλ όσο η Ferrari. Μάλιστα προσπάθησε να εξαγοράσει την ιταλική φίρμα, ανεπιτυχώς. Υπό τον Χένρι Φορντ τον δεύτερο, που εν τέλει "ανέστησε" την αμερικανική φίρμα αυτοκινήτων, η Ford μπήκε στην αγωνιστική πίστα και κέρδισε τη Ferrari. To Le Mans '66 παρουσιάζει το πώς. Με έναν υπέροχο, κινηματογραφικό τρόπο.
Οk, η ταινία είχε το πραγματικό της φινάλε πριν την πραγματική τελική της σκηνή, στοιχίζοντας στους θεατές περί τα δέκα αχρείαστα λεπτά. Όχι μόνο αυτό, αλλά αν δεν ήταν το Χόλιγουντ, η τελευταία σκηνή μάλλον δεν θα υπήρχε. Ωστόσο τίποτα άλλο μοιάζει περιττό σε αυτή την ταινία της οποίας τις δυόμισι ώρες χαίρεσαι αβίαστα (για το ποπ κορν, τη μεγάλη συσκευασία οπωσδήποτε).
+ Στα K Cineplex σε όλες τις πόλεις, στα RIO Premier του Nicosia Mall και στα Rio Λεμεσού.
