«Τελετουργίες της άνοιξης»: Προβολή στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 23.3.2022

H διακεκριμένη πειραματική ταινία μικρού μήκους animation του Γιώργου Τσαγγάρη «Τελετουργίες της Άνοιξης» (2021), προβάλλεται το Σάββατο 26 Μαρτίου στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία. 


Το διάρκειας 4’ 28’’ φιλμ θα προβάλλεται επαναληπτικά από τις 6μ.μ. μέχρι τις 9μ.μ. και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Οι «Τελετουργίες της Άνοιξης» διαγράφουν μια αξιοσημείωτη πορεία για κυπριακή ταινία animation, έχοντας επιλεγεί στα κορυφαία κινηματογραφικά Φεστιβάλ Αnimation και ταινιών μικρού μήκους μυθοπλασίας σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως αυτά της Οττάβας, του Ανσί, του Raindance, της Δρέσδης, καθώς επίσης το POFF shorts Βlack nights στο Ταλλίν, το Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου Αnn Arbor στην Αμερική, το ANIMATEKA στη Σλοβενία, το Αnima Brussels στο Βέλγιo, το Αnifilm στην Τσεχία κ.π.ά.

Έχει λάβει το Β' Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής ταινίας στο πρόσφατο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου (ΙSFFC) και καλύτερης πειραματικής ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Animafilm στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Η ταινία βασίζεται σ' ένα ημιτελές κείμενο του Κωστή Κολώτα, που αποτελεί έναν ύμνο σε όλα αυτά που συνθέτουν την ομορφιά του κόσμου της Κύπρου, στοιχεία συχνά αντικρουόμενα από τη φύση, την παράδοση, τη θρησκεία και την αρχαιότητα του τόπου. Το κείμενο εκδόθηκε στο βιβλίο «Αναφορά στο Δάσκαλο, Ανθολόγιο από τη ζωή και το έργο του Κωστή Κολώτα», Λεμεσός 2011, Έκδοση Δήμου Λεμεσού και Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου με τίτλο «Ένα ατέλειωτο μυθιστόρημα».

Συντελεστές

Σκηνοθεσία και Αnimation: Γιώργος Τσαγγάρης

Μουσική: Αντώνης Αντώνιου

Δραματουργία: Μαγδαλένα Ζήρα

Βασισμένο στο κείμενο του Κωστή Κολώτα «Ένα ατελείωτο μυθιστόρημα»

Μετα-παραγωγή και τεχνική επεξεργασία: Μιχάλης Παπανικολάου

Συμπαραγωγή: Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠΠΑΝ

Η ιστορία

Η ιστορία όπως την περιγράφει ο Κωστής Κολώτας, αφορά σε έναν νεαρό ο οποίος φτάνει στο μοναστήρι, για να γίνει μοναχός. Εκεί τον συνεπαίρνουν οι λειτουργίες, οι μυρωδιές, τα κεριά, οι ψαλμωδίες και οι μορφές των μοναχών. Κάποια στιγμή ο ηγούμενος τον στέλνει στο διπλανό χωριό και καθώς βγαίνει έξω μαγεύεται από μια άλλη μυσταγωγία, αυτήν της άνοιξης. Καθώς περπατά και απολαμβάνει τον ερωτισμό της φύσης, που ανθίζει και μοσχοβολά, βλέπει μιαν ανεράδα, το ερωτικό ξωτικό της κυπριακής παράδοσης. Εκείνη ρωτάει το όνομά του, εκείνος σαστίζει και η ανεράδα χάνεται. Συνεχίζει τον δρόμο του και φτάνει στο χωριό την ώρα που δύει ο ήλιος και οι κάτοικοι ανάβουν τους λύχνους. Είναι «η λυχναφής ώρα», όπως γράφει ο Κωστής. Και τότε βλέπει να έρχεται στο χωριό ένας θίασος. Οι ηθοποιοί στήνουν μια σκηνή και αρχίζουν να παίζουν. Ο ήρωας βρίσκεται τότε στο μεταίχμιο ανάμεσα σε δυο κόσμους. Ποιο δρόμο θα ακολουθήσει;

Πρόκειται για ένα πειραματικό φιλμ που επιχειρεί να ερμηνεύσει ποιητικά το κείμενο του Κωστή Κολώτα. Από τη μια τo λυρισμό της ορθόδοξης παράδοσης και από την άλλη το ασυνήθιστο -μα εξαιρετικά γοητευτικό- στοιχείο των περιπλανώμενων θιάσων και των ξωτικών της φύσης που θεωρούνταν στοιχεία αμαρτωλά και απαγορευμένα από την οργανωμένη θρησκεία.

Χρησιμοποιώντας αφαιρετικές φόρμες, έμπνευση από τις γραφικές τέχνες και τη λαϊκή τέχνη, η ταινία εκφράζει το συναισθηματικό και εικαστικό αποτύπωμα ενός όμορφου κόσμου που χάνεται.

Η μουσική του Αντώνη Αντώνιου εξερευνά μια εκφραστική γκάμα που εμπνέεται με τη θεματολογία του έργου, με ιδιαίτερη έμφαση στην άνοιξη και στην έκρηξη που φέρνει στον φυσικό κόσμο αλλά και στις καρδιές των ανθρώπων.

Ο Γιώργος Τσαγγάρης είναι γραφίστας και σκηνοθέτης πειραματικών ταινιών animation. Είναι διευθυντής του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία και ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ του Σινεμά Animation ΚύπρουΌψεις του Κόσμου (2002), του επίσημου φεστιβάλ animation της Κύπρου και του πρώτου του είδους του στην Κύπρο. Οι «Τελετουργίες της Άνοιξης» είναι η πρώτη του ταινία και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2021.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»