Χρόνια πολλά, Μουσείο Παραμυθιού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.1.2020

Τρία χρόνια ζωής συμπληρώνει τον μήνα Φεβρουάριο το Μουσείο Παραμυθιού και τα γιορτάζει με πολλές εκδηλώσεις.


Σε μία μόλις τριετία, το μουσείο κατάφερε να κατακτήσει διεθνή και εγχώρια βραβεία και διακρίσεις, να αγκαλιαστεί από μικρούς και μεγάλους, να υποδεχτεί χιλιάδες μαθητές και καθηγητές από σχολεία ολόκληρης της Κύπρου καταφέρνοντας να εδραιωθεί στη συνείδηση του κόσμου της Κύπρου.

Στο επίκεντρο του εορταστικού προγράμματος που φέρει τον τίτλο «Ένας δράκος, ποιος δράκος;» βρίσκονται οι δράκοι των παραμυθιών και της φαντασίας μας.

Δεκάδες δράκοι, μικροί και μεγάλοι κρύβονται στο Μουσείο Παραμυθιού και περιμένουν τους επισκέπτες του μουσείου για να τους ανακαλύψουν μέσα από ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Το Μουσείο άνοιξε επίσημα τις πόρτες του για το κοινό στις 23 Φεβρουαρίου 2017 και γι' αυτό το μήνα Φεβρουάριο προγραμματίζονται τα εξής:

  • Πάρτι φιλαναγνωσίας για τα γενέθλια του Μουσείου Παραμυθιού το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου από τις 10:30 μέχρι τις 13:30.


Αγαπημένοι συγγραφείς θα αφηγηθούν τις ιστορίες τους μέσα από διαδραστικά εργαστήρια και μαζί με τα παιδιά θα ευχηθούν στο Μουσείο Παραμυθιού «Χρόνια Πολλά».
Οι συγγραφείς που θα βρεθούν στα γενέθλια του μουσείου είναι:
Δήμητρα Χαραλάμπους με «Το Κρυφτό»
Νάγια Παναγιώτου και Γιώργος Μίτλεττον με το «Δεν είμαι η Μυρτώ»
Δέσποινα Ηρακλέους με το «Η μηχανή που έφτιαχνε ιστορίες»
Έλενα Περικλέους με το «H πράσινη τρυπημένη κάλτσα»
Μαριάννα Παναγιώτου με το «Ένα ψάρι μα τι ψάρι που ‘χει χάρη και καμάρι»
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

  • Τα απογεύματα του Φλεβάρη, θα πραγματοποιηθούν εκ νέου τα «tea afternoons» με το παραμύθι «Το δώρο της παπλωματούς»


Επιλέξτε ένα απόγευμα για εσάς και τους φίλους σας μόνο και απολαύστε την μαγεία του χώρου του Μουσείου με τα παιδιά να βιώνουν μία μοναδική εμπειρία αφήγησης παραμυθιού. Η υπέροχη ιστορία «Το Δώρο της Παπλωματούς» θα ζωντανέψει στο Μουσείο Παραμυθιού μέσα από ένα διαδραστικό θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα δίνοντας στους μικρούς επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της Παπλωματούς. Στη συνέχεια τα παιδιά θα δημιουργήσουν μια κατασκευή εμπνευσμένη από την ιστορία. Παράλληλα οι γονείς θα απολαμβάνουν το τσάι τους στην γκαλερί του Μουσείου «Τσάι με την Αλίκη». Προσκαλέστε τους αγαπημένους σας φίλους, δημιουργήστε μια ομάδα 8-12 παιδιών, επιλέξετε την ημέρα και ώρα και σας περιμένουμε για ένα απολαυστικό απόγευμα στο Μουσείο Παραμυθιού. Το Μουσείο Παραμυθιού θα είναι διαθέσιμο μόνο για την παρέα σας για μιάμιση ώρα.

Τα Tea afternoons πραγματοποιούνται καθημερινά και τα σαββατοκύριακα. Η ώρα καθορίζεται κατόπιν συνεννόησης με το Μουσείο Παραμυθιού. Για κρατήσεις συμμετοχής: 22376522. Για παιδιά ηλικίας 3-12 χρόνων.

  • Εργαστήρι εικαστικής δημιουργίας και ενεργητικής αφήγησης εμπνευσμένο από το παραμύθι «Ο λαίμαργος Τουνελόδρακος»


Εργαστήρι ενεργητικής αφήγησης και εικαστικής δημιουργίας εμπνευσμένο από το απολαυστικό παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά «Ο λαίμαργος τουνελόδρακος» (1985). Τα παιδιά θα γνωρίσουν μέσα από θεατροπαιδαγωγικές δραστηριότητες τον παμπονηρό Τουνελόδρακο, ο οποίος με το τεράστιο στόμα που μοιάζει με τούνελ, ξεγελάει και καταπίνει τα τρενάκια του Τρενιντάντ, καθώς και το μικρό τρενάκι το «Τσουφ Τσουφ» αποφασίζει να βάλει τέρμα στα πονηρά του σχέδια με έναν ευφάνταστο τρόπο! Στο εργαστήρι τα παιδιά θα δημιουργήσουν τρισδιάστατους δράκους χρησιμοποιώντας μικτά υλικά και την τεχνική της μονοτυπίας. Τέλος, θα κληθούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες συνεργατικής ζωγραφικής για να γεμίσουν την «πεινασμένη» κοιλιά των δράκων τους.

Κάθε Κυριακή από τις 16 Φεβρουαρίου 12:00-13:30.
Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται το κόστος των υλικών). Για παιδιά 7-12 ετών.
Το εργαστήριο συντονίζει η εικαστική παιδαγωγός Δρ Τερέζα Μαρκίδου.

Μάρτιος και Απρίλιος στο Μουσείο Παραμυθιού

Η Άνοιξη θα έρθει στο Μουσείο και πάλι με πολλές εκδηλώσεις αφού τον Μάρτιο προγραμματίζεται να ξεκινήσει το νέο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα για σχολεία με τίτλο «Μιαν βολάν τζ΄ έναν τζαιρόν… δράτζιοι τζαι δράτζαινες» το οποίο βασίζεται στις διηγήσεις για δράκους του γνωστού Κύπριου συγγραφέα Νέαρχου Κληρίδη.

Τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί η εικαστική έκθεση «Τα Τζιτρολέμονα μέσα από την ματιά Κυπρίων εικονογράφων». Κύπριοι εικονογράφοι σχεδιάζουν το γνωστό κυπριακό παραμύθι «Τα Τζιτρολέμονα», ένα παραμύθι από τη συλλογή «Διηγήσεις για δράκους» του Νέαρχου Κληρίδη.

Κατά τη διάρκεια του έτους θα πραγματοποιούνται αφηγήσεις παραμυθιών, παρουσιάσεις βιβλίων και εργαστήρια τέχνης με θέμα τους δράκους και πολλές εκπλήξεις και παιχνίδια φιλαναγνωσίας στο Μουσείο Παραμυθιού.

+ Το Μουσείο Παραμυθιού βρίσκεται στην οδό Γρανικού 32, Λευκωσία. Πληροφορίες τηλ. 22376522 / facebook: Μουσείο Παραμυθιού

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»