Νικολέττα Πολυδώρου: «Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει θερμά το Sistema Cyprus»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.5.2022

Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει θερμά το Sistema Cyprus, δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ η εκτελεστική διευθύντρια του προγράμματος, Νικολέττα Πολυδώρου. Το Sistema Cyprus είναι ένα κοινωνικό-μουσικό πρόγραμμα ορχήστρας και χορωδίας που ιδρύθηκε το 2018. Προσφέρει μουσική εκπαίδευση στα παιδιά και τους νέους της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών, των προσφύγων και των παιδιών και των νέων με λιγότερες ευκαιρίες, και διασφαλίζει ότι αυτές οι ομάδες γίνονται σεβαστές, αναγνωρίζονται και εντάσσονται στην κοινωνία.

Η ίδρυση του Sistema Cyprus


Our-Team-–-Sistema
Η Νικολέττα Πολυδώρου εξηγεί στο ΚΥΠΕ ότι από το 2011 εργαζόταν ως μουσική διευθύντρια του σχολείου της Φανερωμένης στο πλαίσιο του Προγράμματος για την Αντιμετώπιση της Σχολικής Αποτυχίας και του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ). Εκτός από τις εμπειρίες που αποκόμισε ως προς την αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής και το ταλέντο που διέκρινε σε πολλούς μαθητές, η κ. Πολυδώρου αναφέρει ότι ήθελε να δώσει κάτι πίσω στα παιδιά. Γι’ αυτό άρχισε να αναζητεί προγράμματα με κοινωνικό μήνυμα μέχρι που κατέληξε στο El Sistema, το οποίο ένιωσε ότι είναι το πιο κατάλληλο για τις ανάγκες της περιοχής της Φανερωμένης. Η ομαδικότητα και η μουσική ήταν τα ερεθίσματα που είχε η κ. Πολυδώρου για την εφαρμογή του Sistema Cyprus, επισημαίνει.


Η διάρθρωσή του


Η κ. Πολυδώρου αναφέρει ότι το Sistema λειτουργεί δύο πυρήνες στη Λευκωσία και τη Λάρνακα (στα Ισπανικά ονομάζονται nucleos, αφού το πρόγραμμα είναι εμπνευσμένο από το El Sistema της Βενεζουέλας). «Έχουμε στο σύνολο 200 περίπου παιδιά και στις δύο πόλεις», σημειώνει, προσθέτοντας ότι στον πυρήνα της Λευκωσίας εντάσσονται παιδιά όχι μόνο από την περιοχή της Φανερωμένης, αλλά και από άλλες περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας.


Ο αντίκτυπος των δράσεων του Sistema Cyprus στην κοινωνία


«Ο κόσμος μάς έχει αγκαλιάσει θερμά και αυτό το νιώθουμε έντονα, ιδιαίτερα στις συναυλίες. Το κλίμα στις συναυλίες είναι πάρα πολύ όμορφο», δηλώνει η κ. Πολυδώρου, ερωτώμενη για την ανταπόκριση του κοινού στις δράσεις του Sistema Cyprus. «Πολύς κόσμος έρχεται φορώντας τις φανέλες που έχει αγοράσει από εμάς και στηρίζει την προσπάθειά μας, βλέπει την πρόοδο των παιδιών. Νιώθω ότι αυξάνεται ο κόσμος που είναι δίπλα μας», τονίζει.


Οι διαφορές μεταξύ Βενεζουέλας και Κύπρου


Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν υπάρχουν διαφορές στην εφαρμογή του El Sistema μεταξύ των χωρών, η κ. Πολυδώρου απαντά καταφατικά, λέγοντας ότι σε κάθε περιοχή υπάρχουν διαφορές, ακόμα και μεταξύ των πυρήνων που έχουν ιδρυθεί στη Βενεζουέλα, γι’ αυτό και γίνεται λόγος για προγράμματα που είναι εμπνευσμένα από το El Sistema, είτε φέρουν το όνομά του είτε όχι. «Αυτή είναι μια από τις βασικές αρχές του El Sistema, το ότι προσαρμόζεται στις ανάγκες των κατοίκων της κάθε περιοχής. Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε στην Κύπρο κατά γράμμα το μοντέλο της Βενεζουέλας και να θεωρούμε ότι θα δουλέψει κι εδώ», υπογραμμίζει.


Επιπρόσθετα, η εκτελεστική διευθύντρια του Sistema Cyprus αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετές διαφορές και ως προς τις ώρες λειτουργίας. Στη Βενεζουέλα, τα παιδιά βρίσκονται στο El Sistema για αρκετές ώρες καθημερινά, ενώ στην Κύπρο βρίσκονται για λιγότερες ώρες, αφότου σχολάσουν από το σχολείο. «Εμείς εδώ έχουμε τα παιδιά τεσσερισήμισι ώρες την εβδομάδα, για τρεις ημέρες, μετά το σχολείο», προσθέτει.


Υπάρχουν διαφορές και ως προς τις ανάγκες των μαθητών, αλλά η μεθοδολογία της διδασκαλίας είναι κοινή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένας καθηγητής δεν έχει την ευελιξία να αναπτύξει μια δική του προσέγγιση, επισημαίνει η κ. Πολυδώρου. «Για παράδειγμα, αν συγκρίνουμε το μάθημα στο El Sistema με το μάθημα σε ένα ωδείο, εκεί θα δούμε πολύ περισσότερες διαφορές σε σχέση με τα μαθήματα στις περιοχές όπου εφαρμόζεται το El Sistema. Στο ωδείο, τα μαθήματα γίνονται με το σύστημα «ένας προς έναν», ενώ στο El Sistema είναι ομαδικά και όχι ατομικά», εξηγεί στο ΚΥΠΕ.


Επίσης, στο El Sistema τα παιδιά μπαίνουν στην ορχήστρα από την πρώτη εβδομάδα που παίρνουν μουσικό όργανο, κάτι που υπάρχει στη μεθοδολογία του El Sistema, τονίζει η κ. Πολυδώρου, προσθέτοντας ότι η ορχήστρα είναι ένα μέσο μάθησης της μουσικής και εκπλήρωσης των κοινωνικών στόχων του El Sistema.


«Στην Κύπρο έχουμε παιδιά που προέρχονται από πάνω από 15 χώρες, έχουμε μια πολυπολιτισμική οικογένεια. Αυτό δεν ισχύει στη Βενεζουέλα, γιατί εκεί δεν υπάρχουν πολλοί μετανάστες ή πρόσφυγες για να υπάρχει ανάγκη ένταξής τους στην κοινωνία», δηλώνει η εκτελεστική διευθύντρια του Sistema Cyprus, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο το El Sistema απευθύνεται σε περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, οπότε όσα παιδιά μένουν σε τέτοιες περιοχές μπορούν να ενταχθούν στο El Sistema.


Τα μελλοντικά σχέδια του προγράμματος


Ερωτώμενη από το ΚΥΠΕ για τις μελλοντικές δράσεις του Sistema Cyprus, η κ. Πολυδώρου αναφέρει ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τη νέα του ορχήστρα τον Σεπτέμβριο του 2022, υποδέχεται 50 νέα παιδιά και πολύ σύντομα μετακομίζει σε νέο χώρο, σε πάροδο της οδού Λήδρας.


Επιπρόσθετα, η κ. Πολυδώρου σημειώνει ότι από φέτος έχουν αρχίσει τα ταξίδια, με τα οποία δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες και να βρεθούν με παιδιά από άλλα προγράμματα El Sistema. «Κάποια παιδιά έχουν πάει στο Παρίσι, στο θέατρο της Philarmonie de Paris, όπου έπαιξαν για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα πάνε στο Στρασβούργο για τη συναυλία που θα δοθεί στις 9 Μαΐου για την Ευρωπαϊκή Ένωση», προσθέτει.


«Τον Ιούλιο έχουμε τη συναυλία του Sistema Europe Youth Orchestra στην Ισπανία. Κάποια στιγμή θα θέλαμε κι εμείς εδώ στην Κύπρο να διοργανώσουμε μια τέτοια συναυλία. Αυτός είναι ένας μεγάλος στόχος», δηλώνει η εκτελεστική διευθύντρια του Sistema Cyprus, η οποία αποκαλύπτει τον μεγαλύτερό της στόχο, ο οποίος είναι «να μπορεί να έρθει ένα παιδί οποιαδήποτε στιγμή, να μου πει ότι θέλει να μπει στο El Sistema κι εγώ να δώσω μουσικό όργανο και να του πω ότι ξεκινάει αμέσως, χωρίς εμπόδια και καθυστερήσεις».


Πώς μπορεί το κοινό να βοηθήσει


Σε ερώτηση για τους τρόπους με τους οποίους το κοινό μπορεί να συμβάλει στο έργο του Sistema Cyprus, η κ. Πολυδώρου απαντά ότι υπάρχει σελίδα στο Facebook (Friends of Sistema Cyprus), όπου αναγράφεται το είδος της βοήθειας που ζητείται.


«Έχουμε εθελοντές που έρχονται κάθε εβδομάδα στο El Sistema και μας βοηθούν σε οτιδήποτε χρειαζόμαστε, αλλά και εθελοντές που έρχονται στις συναυλίες», σημειώνει η κ. Πολυδώρου, προσθέτοντας ότι, για να πραγματοποιηθεί μια συναυλία, χρειάζονται 30 εθελοντές για συντονισμό, τη διανομή των διαφημιστικών, την παροχή σνακ και βοήθεια στις πρόβες.


Υπάρχουν εθελοντές σε διάφορους τομείς (φωτογράφο, κινηματογραφιστή, γραφίστα), οπότε η βοήθεια που θα προσφέρει ένας εθελοντής εξαρτάται και από τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να την προσφέρει, αναφέρει η εκτελεστική διευθύντρια του Sistema Cyprus. «Αν κάποιος έχει διαφορετικές ιδέες, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας, να διευθετήσουμε συνάντηση και να έρθει στον χώρο μας για να μιλήσουμε», λέει στο ΚΥΠΕ.


Τρέχουσες και επικείμενες δράσεις


Το Sistema Cyprus μέσω δελτίου Τύπου ενημερώνει ότι, καθώς προετοιμάζεται για την έναρξη της δεύτερής του ορχήστρας, συλλέγει μουσικά όργανα για τις ανάγκες του προγράμματος. Η μουσική οικογένεια του Sistema Cyprus μεγαλώνει και ετοιμάζεται να καλωσορίσει 50 ακόμη παιδιά τον Σεπτέμβριο του 2022.


Η συλλογή των μουσικών οργάνων για τις ανάγκες του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει στα σημεία συλλογής στα Κέντρα Πληροφόρησης Νέων του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου σε όλες τις επαρχίες, και στο Sistema Cyprus σε Λευκωσία και Λάρνακα. Το κοινό μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια του Sistema Cyprus, βοηθώντας κάθε παιδί που ξεκινά το μουσικό του ταξίδι, να αποκτήσει το δικό του μουσικό όργανο. Για περισσότερες πληροφορίες το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με το 99902552.


Παράλληλα, η ορχήστρα εγχόρδων στη Λευκωσία και η ορχήστρα πνευστών στη Λάρνακα θα συμπράξουν σε δύο συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και υπό την αιγίδα του UNHCR, της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η πρώτη συναυλία θα γίνει στο Σκαλί Αγλαντζιάς στις 19 Ιουνίου και η δεύτερη στο Παττίχειο στη Λάρνακα, στις 20 Ιουνίου.


(ΚΥΠΕ/ΠΧ/ΓΧΡ)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ελλάδα: Πέθανε η τραγουδίστρια Καίτη Γκρέυ σε ηλικία 100 ετών - Λίγα λόγια για την πορεία της (βίντεο)

Ελλάδα: Πέθανε η τραγουδίστρια Καίτη Γκρέυ σε ηλικία 100 ετών - Λίγα λόγια για την πορεία της (βίντεο)

Ελλάδα: Πέθανε η τραγουδίστρια Καίτη Γκρέυ σε ηλικία 100 ετών - Λίγα λόγια για την πορεία της (βίντεο)

Πολύτιμο αρχείο μουσικής του συνθέτη Άρνολντ Σένμπεργκ καταστράφηκε στην πυρκαγιά του Λος Άντζελες

Πολύτιμο αρχείο μουσικής του συνθέτη Άρνολντ Σένμπεργκ καταστράφηκε στην πυρκαγιά του Λος Άντζελες

Πολύτιμο αρχείο μουσικής του συνθέτη Άρνολντ Σένμπεργκ καταστράφηκε στην πυρκαγιά του Λος Άντζελες

O Αλκίνοος Ιωαννίδης σε Ευρωπαϊκή περιοδεία

O Αλκίνοος Ιωαννίδης σε Ευρωπαϊκή περιοδεία

O Αλκίνοος Ιωαννίδης σε Ευρωπαϊκή περιοδεία

Συναυλία των The Italian Tenors σε Λευκωσία και Λεμεσό

Συναυλία των The Italian Tenors σε Λευκωσία και Λεμεσό

Συναυλία των The Italian Tenors σε Λευκωσία και Λεμεσό