Μουσική και Ποίηση από την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 13.3.2023
Στη Λεμεσό, στο Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο και στη Λευκωσία, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ

Λεμεσός: Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 - Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, 20:30.

Λευκωσία: Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 - Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20:30.

Ηλίας Ανδριόπουλος: Προσανατολισμοί (ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης), Ωδαί (ποίηση: Ανδρέας Κάλβος).

Τάσης Χριστογιαννόπουλος βαρύτονος

Θεοδώρα Μπάκα μέτζο σοπράνο

Χορωδία ΑΡΗΣ Λεμεσού (μαέστρος: Σόλων Κλαδάς)

Κώστας Χαραλαμπίδης αφηγητής

Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Μίλτος Λογιάδης

Σε αυτή την ξεχωριστή συναυλία, ο Μίλτος Λογιάδης διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε δύο εμβληματικά έργα μελοποιημένης ποίησης του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου. Οι ποιητικές συλλογές Προσανατολισμοί του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και Ωδαί του ποιητή του ελληνικού ρομαντισμού Ανδρέα Κάλβου, μελοποιούνται και ενορχηστρώνονται αριστοτεχνικά από τον συνθέτη.

Τα φωνητικά μέρη ερμηνεύουν οι εξαίρετοι λυρικοί τραγουδιστές Θεοδώρα Μπάκα - μέτζο σοπράνο και Τάσης Χριστογιαννόπουλος - βαρύτονος, η Χορωδία ΑΡΗΣ Λεμεσού, με τον διαπρεπή Κύπριο ηθοποιό Κώστα Χαραλαμπίδη στην απόδοση των ποιημάτων.

CYSO-M&P A3 POSTERS

Χορηγοί: Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης & Σία ΔΕΠΕ, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού.

Υποστηρικτής: Δήμος Λεμεσού

Τιμή εισιτηρίου: €10 για όλους, δωρέαν είσοδος σε άτομα με αναπηρίες.

Προπώληση εισιτηρίων:

Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού (Αγίας Ζώνης 4, 3027, Λεμεσός, 25 377277):

Από την ιστοσελίδα www.soldouttickets.com.cy και το Ταμείο του Θεάτρου: Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00 - 13:00 & 16:00-19:00, Σάββατο: 10:00 - 13:00 και 2 ώρες πριν την έναρξη.

Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (Λεωφόρος Μουσείου 4, 1097, Λευκωσία):

Aπό την ιστοσελίδα www.cyso.org.cy, το Ταμείο του Θεάτρου Παλλάς κάθε Τετάρτη 16:00 - 19:00 και το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας 2 ώρες πριν την έναρξη.

Πληροφορίες: 22 463144 & www.cyso.org.cy

4479396528193802 ΗΛΙΑΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλίας Ανδριόπουλος

ΗΛΙΑΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ, συνθέτης.

O Hλίας Ανδριόπουλος ανήκει στο νεότερο ρεύμα της ελληνικής μουσικής με έργο πολύπλευρο, αναγνωρίσιμο και αγαπητό από το ευρύ κοινό. Συγκαταλέγεται στη λιγοστή συντροφιά των πιο σημαντικών συνθετών που διαθέτει ο τόπος μας. Γεννήθηκε σε ένα μικρό όμορφο χωριό (Λαντζόϊ), δίπλα στην Αρχαία Ολυμπία. Εκεί πέρασε τα παιδικά και τα μαθητικά του χρόνια. Τις μουσικές σπουδές του, τις άρχισε και τις ολοκλήρωσε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Δάσκαλοί του η Ελένη Γαϊδεμβέργερ, ο Μιλτιάδης Κουτούκος, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος. Τη μουσική του διαδρομή αποτυπώνουν 20 και πλέον δίσκοι-CD. Μεταξύ αυτών είναι τα «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», τα «Λαϊκά Προάστια», οι «Προσανατολισμοί», αι «Ωδαί», οι «Αργοναύτες», «Μικρή Επίδαυρος», «Ο Πρώτος ΄Υμνος», «Εαρινά Τραγούδια», 17 τραγούδια διασκευασμένα και παιγμένα για κλασσική κιθάρα από τον Γεράσιμο Μηλιαρέση με τίτλο «Συνηχήσεις» κ.α. Σπουδαίες ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν παρουσιάσει το έργο του: Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Suisse Romande της Γενεύης, η English Players του Λονδίνου κλπ. Επίσης αίθουσες και χώροι υψηλού κύρους έχουν φιλοξενήσει τη μουσική του όπως η Alte Oper της Φραγκφούρτης, Queen Elizabeth Hall του Λονδίνου, Auditorium Saint Zermain στο Παρίσι, Victoria Hall της Γενεύης, Berwaldhallen της Στοκχόλμης, WDR της Κολωνίας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλπ. Έχει δώσει διαλέξεις στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και East Anglia στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουν εκδοθεί πέντε δοκίμιά του που ξεδιπλώνουν την σκέψη και τους στοχασμούς του σε θέματα τέχνης, πολιτισμού, αισθητικής, ελληνικότητας: «Αφήγηση των ΄Ηχων», «Αντι–Ηχήσεις», «Το Αίνιγμα μιάς Γενιάς», «Η Ελληνικότητα στη Ζωή και στο ΄Εργο μου», ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Σκηνές και Εικόνες μιάς εποχής». Υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (1994- 1997), Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας (1997-1999), Πρόεδρος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών (2010-2013), ενώ από τον Μάρτιο του 2018 είναι επίτιμο μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ «ΩΔΑΙ» ΚΑΙ «ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ»

Είμαι ευτυχής και ευγνώμων που η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου θα παρουσιάσει στη Λεμεσό και στη Λευκωσία, δύο πολύ ξεχωριστά και αγαπημένα μου έργα. Τα έργα αυτά ακουμπούν στην ποίηση δύο μεγάλων ποιητών, του Ανδρέα Κάλβου και του Οδυσσέα Ελύτη. Είναι αι «ΩΔΑΙ» και οι «ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ». Παρ’ ότι χωρίζει τους έλληνες ποιητές μεταξύ τους μεγάλη χρονική απόσταση, εν τούτοις το έργο τους συγγενεύει.'Εχουν κάτι το κοινό. Κινούνται και των δύο τα έργα στην περιοχή του λυρισμού. Του ρομαντικού λυρισμού το πρώτο, του αιγαιοπελαγίτικου το δεύτερο. Επίσης, τολμηρός και μοντέρνος ποιητής ο Κάλβος για την εποχή του, το ίδιο και ο Ελύτης για τα νεότερα χρόνια, ενώ η Ελλάδα αποτελεί και για τους δύο την βάση της ποιητικής τους εκκίνησης.

«Ωδαι» για συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία και βαρύτονο.

Όταν ο Κάλβος έγραφε στα 1824 στην Γενεύη τις δέκα πρώτες ΩΔΕΣ του, η πατρίδα δεν είχε ακόμα ελευθερωθεί. 'Ηταν σκλαβωμένη κι αυτός ταξίδευε στην Ευρώπη με τα δύσκολα μέσα του καιρού του, στήνοντας φιλελληνικούς συλλόγους, για να βοηθήσουν την απελευθέρωση του Γένους. Ως μουσικός, που με ενδιέφερε η σωστή ηχητική προσέγγιση αυτής της δύσκολης ποίησης, πήρα υπόψη μου δύο πράγματα: την εποχή που γράφτηκε και ότι ο Κάλβος ήταν Επτανήσιος. Η μουσική μου φυσικά, χωρίς να απομακρύνεται από αυτό το κλίμα, αποτυπώνει περισσότερο την σύγχρονη ματιά μου πάνω στον μουσικοποιημένο στίχο, ώστε ως καλλιτεχνικό δημιούργημα να εκφράζει την νεότερη εποχή μας. Η επιλογή των μελοποιήσεων έγινε από τρεις Ωδές: «Ο Φιλόπατρις», «Εις Θάνατον», «Ο Ωκεανός». Η πρώτη παρουσίαση των μελοποιημένων Ωδών, ακούστηκε με πιάνο-φωνή στο Queen Elizabeth Hall του Λονδίνου τον Ιανουάριο του 2002. Στη συνέχεια το έργο ενορχηστρώθηκε για συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία και βαρύτονο, παίρνοντας έτσι την τελική του μορφή. Ιδανικός ερμηνευτής των Ωδών, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ο οποίος το έχει τραγουδήσει στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αρχαία Ολυμπία και τώρα θα τον χαρούμε στην Κύπρο.

«Προσανατολισμοί» για συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία και μέτζο σοπράνο.

Οι Προσανατολισμοί έχουν μακρά ιστορία. Η πρώτη βερσιόν με την σύμφωνη γνώμη του Ελύτη, ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε με ερμηνεύτρια την Πρωτοψάλτη τον Μάρτιο του 1984. Ακολούθησε μία δεύτερη επεξεργασία, η οποία παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο με την Συμφωνική Ορχήστρα και την Χορωδία της ΕΡΤ τον Σεπτέμβρη του 1994 πάλι με την ίδια ερμηνεύτρια. Η τρίτη, που ολοκληρώνει τη μουσική γραφή του έργου, είναι αυτή που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, στις δύο συναυλίες στην Κύπρο. Η επεξεργασία έγινε και εδώ για συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία και μέτζο σοπράνο, ενώ έχουν προστεθεί καινούργια μουσικά μέρη, ώστε το έργο να πάρει την τελική του φόρμα. Η Θεοδώρα Μπάκα, λαμπρή καλλιτέχνις, είναι η καινούργια άξια ερμηνεύτρια των Προσανατολισμών. Η μουσική σύνθεση αποκωδικοποιεί και προεκτείνει τον υμνητικό και κατανυκτικό χαρακτήρα των λυρικών στίχων του Ελύτη, σε μία - ας μου επιτραπεί να πω - σύζευξη ευφρόσυνης ωραιότητας, όπου η κίνηση της ζωής συντελείται σε μία άλλη διάσταση σε ένα άλλο επίπεδο. Το αρχιπέλαγος του Αιγαίου, τα νησιά, οι κόρες, ο έρωτας, η νεότητα, το ελληνικό καλοκαίρι αποθεώνονται εδώ, μέσα σε μία μουσικοποιητική τελετουργία. Εν ολίγοις, αυτοί είναι οι Προσανατολισμοί.

Καλή σας ακρόαση

ΗΛΙΑΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ

Μάρτιος 2023

4479401572028421 Aris Choir of Limassol
Χορωδία ΑΡΗΣ Λεμεσού

Η Xορωδία ΑΡΗΣ είναι ίσως η αρχαιότερη χορωδία στην Κύπρο. Ιδρύθηκε το 1938 από τον αείμνηστο μουσουργό Σόλωνα Μιχαηλίδη, ο οποίος την διηύθυνε μέχρι το 1958. Το 1962 η χορωδία ανασυστάθηκε από τον Μαρίνο Μιτέλλα, ο οποίος τη διηύθυνε με μεγάλη επιτυχία για 52 χρόνια καθιστώντας την γνωστή για την ποιότητα του ήχου της, την τελειότητα των εκτελέσεων της και ξακουστή σε Κύπρο και εξωτερικό. Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει τα κλασσικά έργα Requiem του Mozart, Messiah του Handel, Missa Solemnis και 9 η Beethoven, Carmina Burana του Orf, τα χορωδιακά μέρη στις όπερες Caterina Cornaro και Fidelio και στην οπερέττα Ο Βαφτιστικός. Τραγούδησε μεγάλα έργα των Μ. Θεοδωράκη, Γ. Μαρκόπουλου, Μ. Ροζάκη, A. Xαραλάμπους, Μ.Τόκα, Γ. Θεοφάνους, Γ. Κοτσώνη κ.α. Έχει λάβει μέρος σε πολλά χορωδιακά φεστιβάλ και έδωσε συναυλίες σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Πολωνία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ιταλία, Αυστρία, Σλοβενία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία και Βρετανία. Έλαβε μέρος στους διεθνείς διαγωνισμούς του Άρνεμ Ολλανδίας και Eistedffod του Llangollen Ουαλλίας, όπου και διακρίθηκε. Συνεργάστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου της Βόννης, τη λαϊκή ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη, τη Μαντολινάτα-ορχήστρα του Niederkassel Γερμανίας, κ.α. Τραγούδησε επανειλημμένα σε Ηρώδειο και Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς επίσης και στο Μέγαρο της Ουνέσκο στο Παρίσι, στο Palais de Bojart Βρυξελλών, στο Konzerthaus Βιέννης κ.α. Έλαβε μέρος στο διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ Gaude Cantem (2015) στην Πολωνία και στο διεθνές φεστιβάλ Singing World 2019 στην Αγία Πετρούπολη. Από το 2014 μαέστρος της χορωδίας είναι ο Σόλωνας Κλαδάς.

Ο Σόλωνας Κλαδάς γεννήθηκε στη Λεμεσό. Το 2005 αποφοίτησε με τον τίτλο του Μaster of Arts από την Παιδαγωγική σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα στους κλάδους Μουσική αγωγή, Διεύθυνση χορωδίας, Σχολικά παιδαγωγικά και Ψυχολογία. Tο 2014 του απονεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα (Ph.D) στους κλάδους Μουσική παιδαγωγική, Θεωρία και Διεύθυνση χορωδίας από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Δίδαξε χορωδιακό τραγούδι στο Κρατικό Κονσερβατόριο της Νότιας Τσεχίας και στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα. Από το 2004-2007 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος των Αντρικών Χορωδιών Πράγας και φιλοξενούμενος μαέστρος της Μικτής Χορωδίας Πράγας. Έχει διευθύνει μεγάλα έργα στην Τσεχία με τις Μικτές χορωδίες Smetana, Jakoubek και Adam Michna. Παράλληλα, διηύθυνε την επαγγελματική Ορχήστρα Posádková hudba Πράγας, Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα Ζίλινα Σλοβακίας, Κρατική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σαμάρα στη Ρωσία κ.α. Από το 2005 διευθύνει τακτικά τη JH Συμφωνική Ορχήστρα Τσεχίας. Από το 2006 επαναλειτούργησε τη Μικτή χορωδία του Δήμου Γερμασόγειας την οποία διευθύνει μέχρι σήμερα. Εκτός από την καλλιτεχνική του δράση ως μαέστρος, ο Σόλωνας διετέλεσε καθηγητής και μαέστρος χορωδίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (2006-2015). Από το 2006 είναι καθηγητής και μαέστρος χορωδίας στο Μουσικό Λύκειο Λεμεσού, με το οποίο έδωσε μεγάλες συναυλίες σε Κύπρο, Τσεχία, Σλοβακία και Πολωνία. Από το 2014, ο Σόλωνας είναι μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της Xορωδίας ΑΡΗΣ Λεμεσού.

4479404225081459 Costas Charalambides photo
Κώστας Χαραλαμπίδης

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ, αφηγητής.

Ο Κώστας Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στον Μονιάτη Λεμεσού. Μετά την αποφοίτησή του από το Β΄ Γυμνάσιο της πόλης του, σπούδασε Θέατρο και Αγωγή του Λόγου στην Αθήνα. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου και είναι κάτοχος Μάστερ και Διδακτορικού στα ΜΜΕ και στον Πολιτισμό. Εργάστηκε ως ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ευρώπη και στην Αμερική. Γράφει θέατρο, ποίηση και παιδική λογοτεχνία και ασχολείται με την έρευνα της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης. Εξέδωσε σε ψηφιακούς δίσκους σειρά από μεσαιωνικά και δημοτικά τραγούδια στα οποία είναι και ο ερμηνευτής, και σειρά από βιβλία παιδικής λογοτεχνίας. Το 2005 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Υπήρξε για χρόνια ερευνητής και παρουσιαστής των τηλεοπτικών προγραμμάτων της δημόσιας τηλεόρασης της Κύπρου (ΡΙΚ), «Κύπρος, ένα ταξίδι» και «Κυπρίων Νόστος». Έχει στο ενεργητικό του εκατοντάδες ερευνητικά προγράμματα και ντοκιμαντέρ για τα χωριά της Κύπρου κι έχει συγγράψει δεκάδες βιβλία κοινοτήτων της Κύπρου. Διετέλεσε Μέλος Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, όπου διδάσκει Αγωγή του Λόγου, Θέατρο, Επικοινωνία και Πολιτισμό. Το βιβλίο του «Ανθρώπου Λόγος» διδάσκεται σε φοιτητές της Κύπρου και του εξωτερικού.

4479405604973162 Miltos Logiades
Μίλτος Λογιάδης

ΜΙΛΤΟΣ ΛΟΓΙΑΔΗΣ, μαέστρος.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θεωρητικά και πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και Χαλανδρίου, αποσπώντας το πρώτο βραβείο και αριστείο εξαιρετικής επίδοσης. Με υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, συνέχισε τις σπουδές στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, απ’ όπου αποφοίτησε με διπλώματα διεύθυνσης χορωδίας και ορχήστρας και δίπλωμα Meisterklasse, επιτυγχάνοντας τον υψηλότερο βαθμό που είχε δοθεί ποτέ από την Ακαδημία. Εργάστηκε ως πιανίστας και αρχιμουσικός για δύο χρόνια στην όπερα του Ουλμ. Ύστερα από πρόσκληση του Μ. Χατζιδάκι, το 1992 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ανέλαβε τη θέση του μόνιμου αρχιμουσικού της Ορχήστρας των Χρωμάτων μέχρι το 2011, χρονιά που η ορχήστρα λόγω οικονομικών προβλημάτων διέκοψε τις δραστηριότητές της. Έχει ευρεία δισκογραφία με πάνω από 30 CD’s (NAXOS, VERVE, EMI, SONY κ.α.). Εκτός από τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες, έχει διευθύνει την Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, την Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας, τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, την Ορχήστρα της Όπερας της Μόσχας, την Ορχήστρα της Όπερας του Αμβούργου, την Ορχήστρα της Βασιλικής Όπερας της Δανίας, την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης, την Ορχήστρα του Konzertverein της Βιέννης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μονάχου, την Ορχήστρα της Όπερας της Σόφιας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας κ.ά.. Το 2015-16 διετέλεσε καλλιτεχνικός Διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ και από το 2016 έως το 2020 διετέλεσε Kαλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Είναι καθηγητής Διεύθυνσης Ορχήστρας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

4479411871264531 Tassis Christoyiannis
Tάσης Χριστογιαννόπουλος

ΤΑΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, βαρύτονος.

Ο Tάσης Χριστογιαννόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε πιάνο και τραγούδι. Από το 1989 πρωταγωνιστεί στη Λυρική Σκηνή και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ενώ παράλληλα εµφανίζεται και σε θέατρα του εξωτερικού (Παρίσι, Βερσαλλίες, Λονδίνο, Βερολίνο, Βιέννη, Νέα Υόρκη, Μιλάνο, Βενετία κ.α.) σε ρόλους όπως Κουρέας της Σεβίλλης, Don Giovanni, Macbeth, Falstaff, κ.α. Έχει ηχογραφήσει πολλές όπερες (La Traviata, Falstaff, Tamerlano, Serse, κ.α.) και σειρά δίσκων µε τραγούδια των Saint-Saens, Gounod, Lalo, Αν, Φρανς κ.α. αρκετοί από τους οποίους έχουν βραβευτεί διεθνώς. Παράλληλα συνεργάζεται µε Έλληνες συνθέτες όπως Νίκος Μαµαγκάκης, Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Θάνος Μικρούτσικος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Νίκος Ξυδάκης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Νίκος Κηπουργός, Γιώργος Κουρουπός, Άλκης Μπαλτάς κ.α. και έχει ηχογραφήσει έργα τους. Επίσης, γράφει µουσική ο ίδιος και τα έργα του έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

4479412866460458 Theodora Baka photo
Θεοδώρα Μπάκα

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΑ, μέτζο σοπράνο.

Η Θεοδώρα Μπάκα, γεννήθηκε στη Λάρισα και σπούδασε Λυρικό τραγούδι και Μουσική Δωματίου στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου Ανοβέρου (Γερμανία). Με ρεπερτόριο που εκτείνεται από την Παλαιά μουσική, το Lied ως και έργα σύγχρονων δημιουργών, έχει συμετάσχει σε πολυάριθμες διεθνείς μουσικές διοργανώσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Έχει συνεργαστεί με: Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Λυρικά θέατρα της Γερμανίας, Ιταλίας, την όπερα της Λισαβόνας και του Περμ (Ρωσία), όλα τα μεγάλα ορχηστρικά σύνολα της Ελλάδας, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Φιλαρμονική Εταιρεία Βρέμης, Il Complesso Barocco (Alan Curtis), MusicAeterna (Θεόδωρος Κουρεντζής). Συνεργάζεται συχνά με τα σχήματα Παλαιάς Μουσικής Ex Silentio (Δ. Κούντουρας), Latinitas Nostra (Μ. Χρυσικόπουλος), Atalante (Erin Headley), τα σύνολα «Χρυσέα Φόρμιγξ» (Ν. Ξανθούλης), «Επτάηχον», κ.α. Έχει ερμηνεύσει έργα πολλών σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών (Γ. Κουρουπός, Γ. Ζερβός, Έφη Μαρκουλάκη, Σ. Γυφτάκης, Κ. Σελαμσής, Τ. Ρωσόπουλος, Άγγελος Τριανταφύλλου, Χάνομαι γιατί ρεμβάζω, Ηλ. Ανδριόπουλος, Β. Κατσούλης, Κ. Βήτα κ.α.). Έχει ηχογραφήσει, μεταξύ άλλων, έργα Handel και Domenico Scarlatti υπό τον Γιώργο Πέτρου και τον Alan Curtis, μεσαιωνική μουσική με το σύνολο Ex Silentio, Θρήνους ιταλών συνθετών του 17 ου αιώνα, ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια, Το ημερολόγιο μιας γυναίκας (Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω) τα Εαρινά Τραγούδια- Άνθη Επιταφίου (Ηλία Ανδριόπουλου). Διδάσκει λυρικό τραγούδι στο Απολλώνιο Ωδείο (Αθήνα) καθώς και στο Κέντρο Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών.

4479414510788661 CYSO panoramic 11.2022
Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Πέθανε ο θρύλος των μπλουζ Τζον Μάγιαλ - Οι καλλιτέχνες που επηρέασε με την μουσική του

Πέθανε ο θρύλος των μπλουζ Τζον Μάγιαλ - Οι καλλιτέχνες που επηρέασε με την μουσική του

Πέθανε ο θρύλος των μπλουζ Τζον Μάγιαλ - Οι καλλιτέχνες που επηρέασε με την μουσική του

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Πέθανε ο Abdul «Duke» Fakir των θρυλικών «Four Tops»

Πέθανε ο Abdul «Duke» Fakir των θρυλικών «Four Tops»

Πέθανε ο Abdul «Duke» Fakir των θρυλικών «Four Tops»