Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου
Μία δράση που συνδυάζει τρία είδη τέχνης με θέμα την αποδοχή και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, η παράσταση Πατρίdes(h), ανεβαίνει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni19, την Πέμπτη 25 Ιουλίου, στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου. Οι Εύα Καλομοίρη και Βασίλης Χαραλάμπους μίλησαν στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στο πολιτιστικό ένθετο «τι παίζει» εκ μέρους της Ομάδας Λουμπάγκο για το έργο αυτό.Πώς προέκυψε η συγκεκριμένη παράσταση;Ε: Προηγήθηκε μία μεγάλη έρευνα με συνεντεύξεις από παιδιά που βρέθηκαν στην Κύπρο ως μετανάστες για οποιοδήποτε λόγο. Συγκεκριμένα συζητήσαμε μαζί τους θέλοντας να μάθουμε πώς ορίζουν την έννοια της πατρίδας, ποια κοινά έχει η χώρα αυτή που ζουν με τη χώρα από την οποία προέρχονται κλπ. Έτσι προέκυψε το υλικό της συγκεκριμένης παράστασης, μέσα από τις ιστορίες και τις απαντήσεις των παιδιών.
Πατρίδα είναι εκεί που ο κόσμος έχει μεγάλη καρδιά να συγχωρεί
Β: Η αλήθειά είναι ότι έγινε μία μεγάλη προετοιμασία για την παράσταση αυτή και σκεφτόμασταν πολύ τον τρόπο προσέγγισης αυτού του θέματος, της διαφορετικότητας. Στόχος μας ήταν να βρούμε ένα τρόπο να απευθύνουμε αυτές τις ερωτήσεις στα παιδιά. Μία βασική ερώτηση της έρευνάς μας ήταν «Τι είναι η πατρίδα για σένα;». Και πρέπει να πω ότι λάβαμε πολλές διαφορετικές και ενδιαφέρουσες απαντήσεις, όπως: «Πατρίδα είναι εκεί που ο κόσμος έχει μεγάλη καρδιά να συγχωρεί» ή «Πατρίδα είναι εκεί που ο κόσμος δεν σκοτώνει». Προσπαθήσαμε μέσα από αυτή την έρευνα λοιπόν, να βρούμε κάποια δυνατά στοιχεία που να μπορούν να περάσουν εύκολα κάτω στο κοινό και να υποστηρίζουν ακριβώς το θέμα της αποδοχής στη διαφορετικότητα.
Διαβάστε επίσης: Faneromeni19: Τέχνη στην αυλήΗ παράσταση βασίζεται στο παραμύθι «The Green Children» των Kevin Crossley-Holland και Alan Marks που είναι βασισμένο σε ένα αγγλικό μύθο του 12ου αιώνα. Γιατί είναι τόσο διαχρονικό αυτό το παραμύθι;Ε: Γιατί το θέμα του είναι η διαφορετικότητα και η αποδοχή μίας κατάστασης. Συγκεκριμένα από τα δύο αδέρφια της ιστορίας το ένα αποδέχτηκε την καινούργια πατρίδα ενώ το άλλο δεν τα κατάφερε. Ο μύθος αυτός μας έδωσε το έναυσμα ώστε να φέρουμε τα δεδομένα στο σήμερα, και να ερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ένα παιδί διατηρεί τη διαφορετικότητά του μέσα σε όλες τις δοκιμασίες που έχει περάσει.
Ποιο είναι το ρίσκο όταν μετατρέπεις σε τέχνη αληθινές αφηγήσεις; Β: Ο προβληματισμός μας ήταν ακριβώς επειδή πρόκειται για αληθινές ιστορίες παιδιών μεταναστών να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την κατάσταση με σεβασμό, έχοντας στο τέλος ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα χωρίς κενά, που δεν θα ενοχλήσει κανένα. Το παρυσιάζουμε με τρόπο που τα στοιχεία που λάβαμε από αυτές τις συνεντεύξεις μεταφέρονται με ένα διαφορετικό τρόπο στο κοινό, στο πλαίσιο της παράστασης.
Την Ομάδα Λουμπάγκο αποτελούν οι : Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Τζούλη Γρηγορίου, Εύα Καλομοίρη, Βασίλης Χαραλάμπους και Γιώργος Κυριάκου. Στην παράσταση συμμετέχει και ο Γιάννης Οικονομίδης, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Ερμής Μιχαήλ.
- Πατρίdes (h): Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019, στις 21:00. Υπαίθριο Αμφιθέατρο Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου. Είσοδος Ελεύθερη. Πληροφορίες: 22128157
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.